Connect with us

Türkiye Gündemi

“ÜVEYİK VE ELMABAŞ PATKALAR AVLANMASIN” ÇAĞRISI…

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde üveyik ve elmabaş patkanın küresel ölçekte nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 24 kuş türü arasında yer aldığının altını çizen doğa severler; bundan böyle kesinlikle avlanmalarına izin verilmemesi gerektiğini dile getirip aynı duyarlılıktaki herkesi change.org/yasasinkuslar internet adresinde başlattıkları kampanyayı desteklemeye çağırdı.

 

 

 

Üveyik ve elmabaş patka, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan kuşları duyurduğu kırmızı listede yer alıyor. Kuş nesilleriyle ilgili araştırmalarda 1980’den bu yana üveyiğin yüzde 78, elmabaş patkanın ise yüzde 30 ila 49 oranında azaldığı ortaya konuldu. Doğal yaşam ortamlarının tahribata uğratılması ve avlarına izin verilmesi bu iki kuş türünü hızla yok oluşa sürüklüyor.

AV İZNİ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI
Türkiye tarafı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6 ile 8’inci maddeleri gereğince hassas canlı türlerini korumayı taahhüt ettiği halde; 2019-2020 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu toplantısında av sezonu boyunca bir avcının üç üveyik ve iki elmabaş patka vurmasına izin verilerek yine uluslararası mevzuata aykırı davranıldı.

CHANGE.ORG’DEKİ YAŞAŞIN KUŞLAR KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI
Bilimsel raporlara dikkati çeken 27 Sivil Toplum Kuruluşu ve 100 bin civarındaki doğa sever 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde geçen seneki yanlıştan dönülerek üveyik ve elmabaş patkaların avının tamamen yasaklanmasını talep etti ve aynı duyarlılıktaki herkesi change.org/yasasinkuslar internet adresinde başlattıkları kampanyayı desteklemeye çağırdı.

YOK OLMA TEHLİKESİNDEKİ 24 KUŞ TÜRÜNDEN İKİSİ
Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol, “Türkiye’de nesli küresel ölçekte tehlike altındaki 24 kuş türünden ikisi” olmalarına rağmen üveyik ve elmabaş patka için hala av izni çıkabildiğini belirterek “Korunmaları gerekirken, avcıların isteğiyle ava açılıyor. Yayınladığımız raporla bir kere daha nesli tehlikede olan türlerin durumunu ve bu konu değerlendirilirken göz ardı edilen bilimsel verileri ortaya koyduk.” dedi.

 

Itri Levent Erkol

“NESLİ TEHLİKEDEKİ TÜRLERİN AVI TAMAMEN YASAKLANMALI”
Covid-19 türü salgınların zoonoz (hayvan kaynaklı) olduğunun altını çizen Erkol, şunları söyledi: “Koronavirüs salgını süresince zorunlu durumlar dışında evlerimizde kalmamız gereken bu dönemde, insanların yaban hayvanlarıyla yakın temas kurduğu avcılık gibi faaliyetlerin tümüyle yasaklanması şart. Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde doğamızın korunması için yeniden dile getirdiğimiz bu talep, artık yetkili kurumlar tarafından dikkate alınmak zorunda. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, IUCN Ulusal Komitesi ve Merkez Av Komisyonu üyesi kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve akademisyenlerden talebimiz, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patkayı ava kapatması ve nesli tehlikedeki türlerin avını tamamen yasaklamasıdır.”

(Editörün notu: Haberdeki kuş fotoğrafları Melik Özbek ve Birol Hatinoğlu tarafından çekilmiştir.)

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir