Connect with us

Finans & Ekonomi

ARTIK DİPLOMA YETMİYOR, İŞ DÜNYASI İLETİŞİM VE ETKİLEŞİME BAKIYOR

Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, günümüzde “kreatiflik, iletişim, etkileşim, bilgi, yaşam yetkinlikleri” kavramlarının önem kazandığının altını çiziyor: “İstediğiniz kadar bilgi ya da tecrübeye sahip olun iletişim ve etkileşimde zayıfsanız maalesef o işte başarısız olursunuz. İş dünyası artık bu yetkinlikleri talep ediyor. Diploma derecesinin çok iyi olması artık onlar için yeterli değil.”

 

Yeni mesleklerin ortaya çıkmasının üniversiteleri de şekillendirdiğini belirten Prof. Dr. Batuhan Özay, dijitalleşmenin yaygınlaştığı süreçte kombine modellerin ağırlık kazanmaya başladığını ifade ediyor. Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özay’a göre üniversiteler kendilerini geleceğe adapte etmeliler: “Diplomayı alıp mezun olduktan sonra da belli dönemlerde tekrar üniversiteye dönüp, eğitim almanız gerekecek.”

Dr. Görkem İldaş ve Prof. Dr. Batuhan Özay

“İSTİHDAM VE KARİYERE YÖNELİK PROGRAMLAR UYGULANMALI”
Habertürk TV’deki “Yolun Başındayken” adlı eğitim programında Dr. Görkem İldaş’a “geleceğin üniversiteleri” konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özay, yeni neslin üniversitelerde istihdam ve kariyere yönelik eğitim programları talep ettiğini söylüyor: “Mezun olduktan sonra bir istihdam olacak, sonrasında bir kariyer planlayacaklar. O yüzden kampüs de akademik kadro da çok önemli. Ama geleceğin üniversitesi olarak bir şey daha eklemek lazım: Mezuniyet sonrası eğitim.”

Prof. Dr. Batuhan Özay-Atlas Üniversitesi Rektörü

“AKTİF YA DA HİBRİT ÖĞRENME MODELİNE GEÇİLMELİ”
“Gelecekteki eğitim sistemlerinin sadece geleneksel bilgiye dayanmaması gerektiğini” ve “üniversitelerin öğrencilere 21’inci Yüzyıl’ın yetkinliklerini de vermek zorunda olduğunu” belirten Prof. Dr. Özay, şunları öneriyor: “Geleneksel eğitimde öğrencilere akademisyenler genel akademik bilgiyi derslikte verir. Sonrasında ödev ve projelerle ders dışında öğrenciler bu bilgileri özümsemesi istenir. Biz aktif öğrenme ya da hibrit öğrenme modeline göre eğitim modeli belirledik. Burada öğrenci ders öncesinde, hangi konular anlatılacak görecek, kendisine verilecek dokümanlara çalışıp gelecek. Anlamadıklarını soru haline getirecekler, akademisyenler bu sorulara göre öğrencileri gruplandıracak, akademisyenler bir anlamda öğrencilere danışmanlık yapacak. Böylelikle kendi bilgilerini özümsemiş olacaklar.”

“ARTIK İYİ BİR DİPLOMA DERECESİ YETERLİ DEĞİL”
Peki iş çevreleri istihdam edecekleri lisans mezunlarından neleri bekliyorlar? Prof. Dr. Özay’ın cevabı şöyle: “Eğitimde son durak üniversite olduğu için bizler de geleceğin üniversiteleriysek bu son durakta belirli yetkinlikleri öğrencilere vermek zorundayız. Kreatiflik, iletişim, etkileşim, bilgi, yaşam yetkinlikleri çok önemli. İstediğiniz kadar bilgi ya da tecrübeye sahip olun iletişim ve etkileşimde zayıfsanız maalesef o işte başarısız olursunuz. İş dünyası artık bu yetkinlikleri talep ediyor. Diploma derecesinin çok iyi olması artık onlar için yeterli değil.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir