Connect with us

Finans & Ekonomi

SALGINDA EKONOMİYE CAN SİMİDİ OLDU: FINTECH

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) küresel salgınının sağlık sistemlerindeki gücün yanı sıra finansal teknoloji yatırımlarının önem derecesini de ortaya koyduğu; sadece “virüsün yayılmasını önlemek amacıyla temassız ödeme limitinin 250 TL’ye yükseltilmesi” örneğinin bile bu önemin anlaşılması için tek başına yeterli olduğu belirtiliyor.

 

Dünya genelinde iş yapış şekillerinin kökten değişim eğilimine girdiği Covid-19 salgını sürecinde finansal teknoloji (fintech) yatırımlarının ne denli stratejik rol oynadığı anlaşıldı. Finans hizmetlerinin daha iyi, kolay ve hızlı verilebilmesi konusunda çözümler üreten ve “mobil ve dijital ödeme; bitcoin ve kripto para; blockchain; para piyasaları ve yatırım; bankacılık ve kurumsal finans; big data ve analitik” gibi alanlarda faaliyet gösteren fintech şirketleri öne çıktı.

“SALGIN SÜRECİNDE ANAHTAR İŞLEVİ GÖRECEK”
Yurt içinde ve dışında finansal inovasyonun gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalar yürüten Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) Başkanı Demet Zübeyiroğlu, yatırımcıların Covid-19 salgını sebebiyle daha temkinli davrandığı dönemde, fintech şirketlerinin “hem karlılığı korumak hem de sürdürülebilir bir iş planı için” bir anahtar işlevi göreceğini ifade etti. Doğru proje ve ürünlere odaklanan fintech şirketlerinin değerlerini artıracağını inandığını belirten Zübeyiroğlu, salgın döneminde rüştünü ispatlayanların tüm sektörlere fayda sağlamayı sürdüreceğini dile getirdi.

Demet Zübeyiroğlu-FINTR Başkanı

KÜRESEL FINTECH YATIRIMLARINDA SON DURUM
Araştırma şirketi Forrester’in yayınladığı rapora göre salgının etkisiyle geçen 2020’in ilk çeyreğinde küresel boyutta 5,78 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleştiğini kaydeden Zübeyiroğlu, “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 7,77 milyar dolar değerindeydi. 2019’un üçüncü çeyreğinde ise fintech yatırımları 12,59 milyar dolar değerine ulaşmıştı. Bu rakamların Covid-19 yüzünden aynı seviyeyi 2020’de görmesi çok mümkün gözükmese de pandemi sonrasında yapılacak doğru planlama ile bu seviyeleri 2021’de de görmek hayal değil.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir