Connect with us

Finans & Ekonomi

TİM’DEN SANAL TİCARET SEFERLERİ…

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ve 95 bin ihracatçının çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Covid-19 küresel salgınının uluslararası ticarette yol açtığı tıkanıklığı aşmak amacıyla oluşturduğu Sanal Ticaret Heyeti programlarının ilki 13-15 Mayıs’ta Özbekistan’la hayata geçecek. Ardından Kenya, Hindistan ve Güney Kore programları gerçekleşecek.

 

Türkiye’nin ihracatını artırma ve ihracatçılara çözümler sunma çalışmalarına devam ettiklerini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Salgının ülkemiz ihracatına olumsuz etkilerini ve ihracatçı firmalarımızın uğradığı pazar kayıplarını en aza indirmek amacıyla Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonuyla sanal seferlerimize başlıyoruz. Tüm sektörlerde gerçekleştirmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiğimiz sanal fuarları da temmuz gibi hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.

İsmail Gülle-TİM Başkanı

“45 HEDEF VE ÖNCELİKLİ ÜLKENİN 28’İYLE TEMASA GEÇİLDİ”
13-15 Mayıs’ta Özbekistan’la yürütülecek Sanal Ticaret Heyeti programının “tarımsal gıda, tarım makineleri, soğuk hava depolama ve gıda ambalajlama sektörlerini” kapsadığını açıklayan Gülle, şunları söyledi: “Küresel virüs salgının sebep olduğu engellere aldırmadan Afrika ve Orta Doğu’dan başlayarak Orta Asya’dan Uzakdoğu’yu uzanan bir hinterlantta, ticaret müşavirlerimizle yoğun temas içerisinde, sanal ortamda gerçekleştirmek üzere hızla çalışmalara başladık. Yaptığımız analizlere dayanarak, Bakanlığımızın 2020 yılı için belirlediği 45 Hedef ve Öncelikli ülke arasından maksimum 3 saat fark olan 28 ülkenin Ticaret Müşavir ve Ataşelikleri ile irtibata geçtik. Muhtemel ülkeleri belirledik. Güney Kore, Covid-19 sürecindeki tedbirleri ile olumlu tabloya geçmesi ve sektörel olarak hedef pazar olması nedeniyle saat farkı kriterinin dışında tutularak listede yer aldı.”

“İHRACATÇILARIMIZDAN PROGRAMA YOĞUN TALEP VAR”
Gülle, programa ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Özbekistan’ın ardından 27-29 Mayıs’ta gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri sektörlerinde Kenya ile, 15-19 Haziran’da tarım, gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri, tarım makinaları, soğuk hava depoları ve iklimlendirme sektörlerinde Hindistan ile ve 22-23 Haziran’da plastik ve metal mutfak eşyaları, cam ve seramik ev eşyaları, ev/banyo ürünleri ile ev tekstili sektörlerinde Güney Kore ile Sanal Ticaret Heyetlerine devam edeceğiz. Nijerya, Almanya, Bulgaristan, Kazakistan ve Pakistan’la da planlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatçılarımızın bu süreçte yoğun talebi söz konusu. TİM olarak ülkemizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yapmayı ve ihracatçılarımıza daima bir çözüm sunmayı misyon edinmiş bulunmaktayız. Salgının ülkemiz ihracatına olumsuz etkilerini ve ihracatçı firmalarımızın uğradığı pazar kayıplarını en aza indirerek bu süreci atlatmak en büyük temennimizdir.”

“SANAL FUARLARI DA TEMMUZ DA BAŞLATACAĞIZ”
Dünya genelinde 325 milyar dolarlık ekonomik değer üreten fuarcılık sektöründe salgın sebebiyle pek çok organizasyonunun ertelendiğine veya iptal edildiğine dikkat çeken Gülle, şu bilgileri aktardı: “Ticaret Bakanlığı’mızın listelerinde yer alan 2020 yılı desteklenen fuarlara baktığımızda imalat sektörleri için 151 milli fuar, 727 adet de bireysel fuarı desteklediğini görmekteyiz. Yılın ilk üç ayında gerçekleşebilen fuar sayısı ise sadece 214. Hizmet sektörlerine baktığımızda da 2020 yılında eğitimde 170, bilişimde 43, sağlıkta 152, film sektöründe 115, lojistikte 91, yayıncılıkta 33 ve yönetim danışmanlığında 20 olmak üzere toplam 1019 bireysel 7 de milli fuar organizasyonunun sadece yüzde 15’i gerçekleşebilmiş durumdadır. Bu durum, tedarik zincirinde yaşanan krizi derinleştirmekte, zincirde oluşan boşlukların ise yeni is birlikleri ile doldurulmasının önünde durmaktadır. Bu noktada Tim olarak geliştireceğimiz sanal fuar platformu ile dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren katılımcı ve ziyaretçileri tek bir platform üzerinde buluşturarak, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına ve yeni iş birliklerini geliştirilmesine olanak sağlamayı amaçlıyoruz. Bu platform sayesinde hem Covid-19’dan etkilenen fuar sektörü ve piyasalar yeniden canlandırılacak hem de ciddi bir zaman ve maliyet avantajı oluşturulacak, korona virüsün ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasına katkı sağlayacak ve yeni fırsat pencerelerinin açılmasını da hızlandıracaktır. Tüm sektörlerde gerçekleştirmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiğimiz sanal fuarları temmuz ayı gibi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir