Connect with us

Finans & Ekonomi

ELEKTRİKLİ OTO İÇİN 10 YILDA 3 MİLYAR DOLAR…

Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 2030’da tahminen 2 milyon 200 bin adede ulaşacağını ifade eden Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Bu ölçekte ilave bir şarj talebinin karşılanabilmesi için 10 yılda 3 milyar dolar yatırım yapılması lazım.” dedi.

 

Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’de 200 bin civarında elektrikli araç satışı gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Ak; kredi faizlerindeki düşüşle beraber otomobil piyasasının hareketlenebileceğini, bunun elektrikli oto tercihlerine de yansıyacağını ve yerli üretim elektrikli otomobillerin 2022’de yollarda olabileceğini kaydetti.

Sinan Ak

İSTASYON SAYISI VE ŞARJ SÜRESİ
Üst düzey yöneticilik yaptığı Zorlu Holding yerli oto üretecek şirketler arasında yer alan Ak, istasyon sayısı ve batarya şarj süresinin elektrikli araçların yaygınlaşmasında doğrudan rol oynadığının ve dolayısıyla yeni elektrik şebekesi yatırımlarına ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.

Elektrikli araç bataryası üretim kapasitesinin 5 yılda 30 bin megavattan (MW) 300 bin MW’ye yükseldiğini ve şarj işlemlerinin yüzde 80’inin halihazırda ev veya işyerlerinde gerçekleştiğini açıklayan Ak, 2020’nin dünya genelinde elektrikle çalışan araç pazarı için kırılma yılı olabileceğini belirtti.

2 MİLYON 200 BİN ARACIN ŞARJI
Antalya’daki programda gazetecilere, Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 2030’da tahminen 2 milyon 200 bin adede ulaşacağını ifade eden Ak, “Bu ölçekte ilave bir şarj talebinin karşılanabilmesi için 10 yılda 3 milyar dolar yatırım yapılması lazım. Bunun 2 milyar dolarlık kısmı dağıtım şirketlerine düşüyor. Yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını ise şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketler koyacak.” dedi.


Şarj istasyonu bakım ve yönetimi, artık Türkiye’de de ayrı bir sektör haline geldi. Şu anda sektörde üç firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri olan Zorlu Holding Enerji Grubu bünyesindeki ZES’in 24 şehirde 100 şarj istasyonu var. Akdeniz ve Ege’de elektrikli otolara kesintisiz hizmet sunan ZES, Türkiye’deki pazar payını yüzde 30’dan 40’a, istasyon sayısını da 1000’e çıkarmayı hedefliyor.

350 KİLOVATLIK İSTASYON 300 BİN DOLAR
Sektör yakında hızlı şarj istasyonu üretimine de başlayacak. Bu konuda komşu ülkeler ile Avrupa’ya dönük yatırım planlanıyor. Avrupa’daki 350 kilovatlık istasyonlarda şarj süresi 15 dakikaya kadar iniyor. Ancak bu özellikteki bir istasyonun kurulum maliyeti yaklaşık 300 bin dolar.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir