Connect with us

Finans & Ekonomi

BATILI HAVAYOLLARINDA İFLAS ŞOKU

En son İngiliz havayolu şirketi Thomas Cook’un da iflasını duyurması, Batılı havayolu şirketlerindeki ekonomik krizin büyüklüğünü ve derinliğini gözler önüne serdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson krizden etkilenmemeleri için tatilcilere her türlü desteğin verileceğini açıkladı.

 

 

Finansal sorunlar yüzünden iflas eden Batılı havayolu şirketleri listesine 178 yıllık geçmişiyle dünyanın en büyük seyahat acentelerinden ve uçuş firmalarından biri olan İngiltere merkezli Thomas Cook da eklendi.

Bundan kısa bir süre önce Fransız havayolu kuruluşları Aigle Azur ve XL Airways de iflaslarını duyurmuştu. 5 Şubat’ta Alman Germania ve 28 Mart’ta da İzlandalı Wow Airlines iflas kararı açıklamıştı. 2018 yılında da iflaslar gerçekleşmişti.

BORİS JOHNSON DEVREDE
Thomas Cook’un iflasını şirketin Genel Müdür Peter Fankhauser açıkladı. İngiltere Sivil Havacılık Kurumu (CAA), şirketin 9 bini ülkede olmak kaydıyla 22 bin çalışanı bulunduğunu ve şirket aracılığıyla gerçekleşen uçuş-konaklama rezervasyonlarının iptal edildiğini belirtti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu havayolunu kullanan tatilcilere ülkelerine geri dönebilmeleri için her türlü desteğin verileceğini söyledi. “Operation Matterhorn” adlı operasyonla 150 bini aşkın İngiliz tatilci İngiltere’ye getirilecek. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps de tatilcileri evlerine getirmekle görevli şirket çalışanlarını anlayışlı olmaya çağırdı. Thomas Cook’la Antalya’ya gelen turistlerin önemli bölümü programlarını aynen sürdürürken, bir kısmının iflas haberlerinden etkilenerek dönüşe geçti.

KRİZİN TÜRKİYE’YE ETKİSİ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Thomas Cook’un iflasının ülke turizm sektörüne etkisini şöyle değerlendirdi: “Türkiye açısından bakıldığında da İngiliz pazarı son yıllarda önemli çıkış gösteriyor ve bizim toplam ağırladığımız misafir sayısı içinde de önemli bir yer tutuyor. Yaklaşık toplam sayımızın yüzde 6’larına tekamül ediyor. Ama paket tur bazında baktığımızda bu oranlar yüzde 7’lere, 8’lere belki daha da yüksek rakamlara çıkabilir. İngiliz sivil havacılık otoritesi şu anda içeride konaklayan yolcuların ülkelerine sağlıklı şekilde dönmesini sağlayacak organizasyonları üstlendi. Bugünden itibaren geçecek süredeki konaklama bedellerini de ödeyeceğiyle ilgili taahhütte bulunduk. Bu krizi de en sağlıklı şekilde yönetmemiz lazım. Şu anda içerideki, Türkiye’deki toplam İngiliz yolcu sayısı, İngiliz ve Avrupalı; bunun içinde Alman, Belçikalı, Hollandalı, İskandinav ve diğer milliyetlerden olan yolcu sayısı yaklaşık 45 bin civarında. Ama alacaklarıyla ilgili net bir rakam şu an yok ortada. Geçmiş alacaklarla ilgili meblağlar da önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Bunun Türkiye’ye faturasını da net bir şekilde önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir