Connect with us

Türkiye Gündemi

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ SEKTÖRÜNDEN İHRACAT REKORU…

Türk Ağaç İşleme Makinesi Sektörü ihracatını artırıyor. Covid-19 etkisiyle geçen 2021’de birçok sektörün durma noktasına geldiğine dikkat çeken Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, “Sektör olarak 11 ayın sonunda 112 milyon 621 bin dolara ulaşarak yeni bir ihracat rekoru kırdık.” dedi.

Türk Ağaç İşleme Makinesi Sektörü’nün “pandemi etkisinin azalması ve devletin aldığı kararların” etkisiyle ihracatını artırdığına işaret eden Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği’nin (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, sektörü yeni pazarlarla buluşturmaya aracılık edecek fuarların da ihracata katkı sağlayacağının altını çizdi.

Arif Onur Kaçak-Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri

Arif Onur Kaçak-Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİ”
Kaçak, Türkiye’nin Almanya ve İtalya’dan sonra “önemli üretim merkezlerinden biri haline geldiğini” ifade etti:
“Geçtiğimiz yıl sektörümüz için yeni hedef pazarların belirlendiği bir yıl oldu. Almanya ve İtalya’dan sonra Türkiye oldukça önemli bir üretim merkezi konumunda. Bizde 2022 yılı için ihracatı öncelikli konumuz olarak belirledik ve yol haritamızı bunun çevresinde oluşturduk. Yabancı hedef müşterilerimizle birebir iletişim kurabildiğimiz, yeni bayilik sözleşmeleri yapabildiğimiz, farklı coğrafyaların makine ihtiyaçlarını yerinde gözlemleyebildiğimiz, canlı ve anında işleri sonuca bağlayabildiğimiz yurt dışı fuarları, ihracat rakamları için çok önemli. Bu doğrultuda AİMSAD olarak 2022 yılında da yurt dışı fuarlarına büyük önem vereceğiz.”

“UKRAYNA ALL4WOOD’DAN BEKLENTİMİZ YÜKSEK”
2021 yılında düzenledikleri WoodTech Fuar’ıyla ticaret hacminin 350 milyon TL’ye ulaştığını hatırlatan Kaçak, 2022’de yurt dışındaki birçok fuara katılacaklarının bilgisini vererek, özellikle Ukrayna’daki “All4Wood’tan” beklentilerin “yüksek olduğunu” belirtti: “2022 yılında üye firmalarımızla beraber Almanya, İtalya, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Endonezya, Çekya, Romanya, Fransa ve Amerika’da düzenlenecek fuarlara katılma kararı aldık. Bunların arasında Ukrayna All4Wood Fuar’ını çok önemli buluyoruz. Dernekçe desteklediğimiz fuar TÜYAP tarafından 17-20 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Üye firmalarımızla beraber bu fuarda Türk ağaç işleme makinelerini sadece Ukrayna’ya değil, Belarus, Romanya, Polonya, Letonya ve Litvanya’dan gelecek alım heyetlerine de tanıtma fırsatı bulacağız. All4Wood’un sektörümüzün ihracat verilerine önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz.”

“İKİNCİ EL MAKİNELERİN İTHALATINA İZİN VERİLMEMELİ”
Sektörün, “Türkiye’de üretimi yapılan makinelerin ikinci el ithal olanlarının hiçbirine muafiyet tanınmamasını” ve “ithalatına kesinlikle izin verilmemesi veya verilmesi durumunda şartların daha da ağırlaştırılmasını” beklediğini dile getiren Kaçak, konuyu “2021 yılında en önemli konularımızdan birisi ikinci el makinelere yatırım teşvik belgesi kapsamında verilen muafiyetlerdi. Yerli üretim makinelerimiz Avrupa’yla aynı kalitede olmasına karşın fiyatları rekabet edilebilir düzeyde. Geçtiğimiz Haziran ayının sonuna kadar Bakanlık bu makinelere yatırım teşvik belgesi kapsamında muafiyet uyguluyordu. Makine sektöründen gelen taleple yedi adet ağaç işleme makinesi ürününün de yer aldığı birçok makinede bu muafiyetler kaldırıldı. Temennimiz Türkiye’de üretimi yapılan makinelerin ikinci el ithal olanlarının hiçbirine muafiyet tanınmaması, ithalatına kesinlikle izin verilmemesi veya verilmesi durumunda şartların daha da ağırlaştırılması yönünde. Çünkü Avrupalı firmaların gözden çıkardığı, hurdaya ayrılan 10 yaşından büyük makinelerin, değerinin üç katına Türkiye’de satılmasının mantıklı bir yanı yok.” cümleleriyle detaylandırdı.

“FİRMALARA KOLAY ULAŞIM”
Pandemi döneminde yurt dışına yönelik www.turkishwoodworkingmachinery.com sitesini hayata geçirdiklerini kaydeden Kaçak, “üye firmaya ait tüm iletişim bilgilerin yanı sıra; makinelerle ilgili detaylı fotoğraf ve videolara kolayca ulaşılabileceğini” söyledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir