Connect with us

Finans & Ekonomi

GIDA VE TARIMDAKİ YENİ PARAMETRELER…

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Haluk Okutur ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz; 28’inci Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul’daki “Gıda Sektörü 2021 Gündemi” başlıklı panelde gıda ve tarımdaki yeni parametreleri anlattı.

 

Gıda ve tarım ile bunlara bağlı ihracat zincirinin geleceğin Türkiye’sine yön verecek ana dinamikler arasında yer aldığını vurgulayan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Haluk Okutur, “Türkiye’nin sahip olduğu tarım ve gıda potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi için kendimizi dünyaya anlatmak çok önemli. WorldFood Istanbul gibi etkinlikler de bu gibi durumlarda önem kazanıyor.” dedi.

“GIDA ARA HAM MADDELERİNDE DIŞA BAĞIMLIYIZ”
Okutur; İHBİR hariç gıda sektöründe ara ham maddeler açısından dışa bağımlılık olduğunu söyledi: “Ne zaman bu ara mamûller Türkiye’de üretilmeye başlanır, o zaman cari fazla verebilecek konuma geleceğiz.”

“SEVKİYAT YAPAMAZ HALE GELDİK”
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz ise konuşmasının başında Covid-19 salgını tedbirleri dolayısıyla restoran ve kafelere sevkiyat yapamaz hale geldiklerine dikkat çekti: “Maalesef turizm de hasar aldığı için, şehir otellerinin birçoğu kapalı. Çalışan otellerde ise doluluk oranı yüzde 10 seviyelerinde. Oteller ve restoranlar açıkken doluluk seviyesi yüzde 50’ydi.”

“DİKEY TARIMDA UZMANLAŞILMALI”
Ardından Türkiye’nin tarım konusundaki avantajlarına işaret eden Şahinöz, bunlardan ancak “doğru adımlarla teknolojinin kullanılması” ve “rekabet gücünü geliştirecek dikey tarımda uzmanlaşılmasıyla” yarar sağlanabileceğinin altını çizdi.

QR KODLA TARLADAN SOFRAYA KADAR BİLGİ
Şahinöz; dünyada ilk niteliğindeki geliştirdikleri bir proje sayesinde tüketicilerin “restoranda yedikleri ürünün –tarladan sofraya kadar- her adımına dair künye bilgisine QR kodla ulaşabileceğini” açıkladı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir