Connect with us

Finans & Ekonomi

EK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE ÖDEME TABLOSU…

Mevcut araç sahipleri ile temmuz veya ağustosta araç alanlar ek MTV birinci taksitini ağustosta, ikinci taksiti ise kasımda ödeyecek. Eylülde araç alanlar toptan ödeme yapacak. Ek MTV ödemesi gerçekleşmeden trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatılamayacak.

 

15 Temmuz’da duyurulan “6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde oluşan maddi kaybın telafisi amaçlı” Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iki defa ödenmesine ilişkin düzenlemenin ayrıntıları, 28 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Tebliğ’le netleşti.

ARACIN YAŞI, SİLİNDİR HACMİ VE TESCİL TARİHİ BELİRLEYİCİ…
Hesapkurdu.com Uzman Finansal İçerik Editörü Gamze Tuna Yılmaz, vergi tutarının araç yaşına, silindir hacmine ve ilk tescil tarihine göre değiştiğini belirtti. Ek MTV uygulamasıyla MTV hesaplama süreçlerinin pek çok kişi için karmaşıklaştığını ifade eden Gamze Tuna Yılmaz şu bilgileri aktardı: “Örneğin 1-3 yaş arası, 0-1.300 arası motor silindir hacmine sahip ve ilk tescil tarihi 2018 öncesi olan bir aracın normal şartlarda MTV tutarı yıllık 2.120 TL olarak hesaplanıyor. Ek ödeme de hesaba katıldığında, bu araca sahip olan kişilerin 2023 içinde ödeyecekleri toplam MTV tutarı 4.240 TL olacak.

Gamze Tuna Yılmaz- Hesapkurdu.com Uzman Finansal İçerik Editörü

EYLÜLDE ARAÇ ALANLAR TOPLU ÖDEYECEK
Motorlu Taşıtlar Vergisi normal şartlarda her yıl iki eşit taksitle ocak ve temmuz aylarında yapılıyor. Mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek. Eylülde araç alanlar, toplu ödeme yapacak. Öte yandan, temmuzda araç alanların MTV’nin normal şartlarda ödenen ikinci taksidini de ödemesi gerektiğini hatırlatmak gerek.

EK VERGİ ÖDENMEDEN TESCİL KAYDI KAPATILAMAYACAK
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi ile veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılık uygulamaları ve ATM’leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor. Ek MTV ödemesi yapılmadan trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma gibi işlemler yapılamayacak. Son olarak, çeşitli bankaların kredi kartıyla yapılan MTV ödemelerinde taksitlendirme seçeneği sunduğunu da belirtmek faydalı olur.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir