Connect with us

Finans & Ekonomi

“SICAK PARA AKIŞINDA ÇOK CİDDİ SIKINTI VAR”

Büyüme ve gelişmenin ancak somut yatırımlar yapılabildiğinde sürdürülebilir hale geldiğini, somut yatırımlar için de ticari krediye ulaşabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, “Piyasada sıcak para akışında çok ciddi bir sıkıntı söz konusu. Sıcak paranın olmadığı yerde enflasyon hızla tırmanışa geçer ve bu da iç talepte bir daralma yaratır. Birbirine pamuk ipliğiyle bağlı bir zincirden bahsediyoruz. Bu zincirin ilk halkasını da iş dünyasının finansmana erişimi konusu oluşturuyor.” dedi.

 

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapması ve buna devam edeceğinin sinyallerini vermesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fakat seçimden önce tamamen kilitlenen ticari kredi sisteminde düzenlemelere gidilmesi gerekiyor. Yatırım yapabilmek, ülkemiz için katma değer yaratabilmek bu kredilere bağlı.” dedi.

“İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN 3 SEKTÖRDEN BİRİYİZ”
Mobilyanın, Türkiye’de ihracatta payını en çok artıran 3 sektörden biri olduğuna işaret eden Balcı, şu istatistiki bilgileri aktardı: “Mobilya ihracatı 2001 yılında gerçekleşen ekonomik krizde 250 milyon dolar idi. Aradan geçen 20 yılda 5.3 milyar dolara yükseldi. Dünya mobilya ihracatında Türkiye 2003 yılında 36’ncı sıradaydı. 2022’de 11’incı oldu. Mobilya ihracatından aldığımız pay binde 7 iken yüzde 1.7’ye çıktı.”

“SOMUT YATIRIMLAR İÇİN TİCARİ KREDİYE ULAŞABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Büyüme ve gelişmenin ancak somut yatırımlar yapılabildiğinde sürdürülebilir hale geldiğini, somut yatırımlar için de ticari krediye ulaşabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Balcı, şunları dile getirdi: “Piyasada sıcak para akışında çok ciddi bir sıkıntı söz konusu. Sıcak paranın olmadığı yerde enflasyon hızla tırmanışa geçer ve bu da iç talepte bir daralma yaratır. Birbirine pamuk ipliğiyle bağlı bir zincirden bahsediyoruz. Bu zincirin ilk halkasını da iş dünyasının finansmana erişimi konusu oluşturuyor.”

Mustafa Balcı- Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı 

“KDV ARTIŞI SONRASI İÇ PİYASADA DURGUNLUK YAŞANIYOR”
“İç piyasanın dinamiğini korumak ve talebi artırmak için yüzde 10’a yükseltilen KDV oranında mobilya sektöründe indirime gidilmesi gerektiğini” ifade eden Balcı, içinde bulundukları tabloyu şöyle anlattı: “Mobilya sektörü kendi kendine yetebilen bir sektör. Mobilyanın ham maddesi Türkiye’de rahatlıkla yetişiyor. Türk tasarımcılar bugün geldiğimiz noktada İtalyan tasarımcılarla rekabet eder hale gelmiş durumda. Büyük üretim tesislerimiz ve nitelikli iş gücümüz sayesinde yüksek kaliteli ürünler ortaya konuluyor. Tüm bu olumlu dinamikler birleştiğinde sektörümüzün hem iç pazara hem de dış pazara yetebilecek kapasiteye sahip olduğu açıkça görülüyor. Fakat KDV artışından sonra iç pazarda bir durgunluk yaşanmaya başlandı. Mobilya sektörünün büyümeye devam edebilmesi için KDV indirimine gidilmesi ve böylece iç pazarın hareketlendirilmesi gerekmekte. Bunun yanında krediye ulaşım imkânında kolaylıklar sağlandığında başta MOSDER üyeleri olmak üzere tüm sektör yatırım yapmaya, ülkemize katkı sağlamaya kararlılıkla devam edecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir