Connect with us

Finans & Ekonomi

DEPREM TURİZM SEKTÖRÜNE NASIL YANSIYACAK?

Deprem konusunda “herhangi bir kötü spekülasyon yapılmaz ise turizmin 2023 yılında altın çağını yaşayacağını” ifade eden TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, “75 milyar dolar gelir hedefleniyordu ancak yaşanan deprem felaketi sonrası bu rakam en fazla 60 milyar dolara düşebilir aşağısına düşmesini beklemiyorum. 55-60 milyon da turist bekliyoruz.” dedi.

 

2022 yılında Türkiye’de yurt dışından 51 milyon turist ağırlanarak 46 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Bir önceki yıla nazaran turist sayısı yüzde 71, gelir tutarıysa yüzde 53 arttı.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüklerindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen yıkıcı deprem ihtimalinin turizm sektörüne nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

Depremlerden etkilenen 11 vilayeti 2022’de yaklaşık 500 bin yabancı turist ziyaret etmişti. Bu şehirler arasında en fazla turisti Adana, Hatay ve Gaziantep ağırlamıştı.

Dr. Şebnem Akman Balta- Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 “HERHANGİ BİR KÖTÜ SPEKÜLASYON YAPILMAZSA…”
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, deprem konusunda “herhangi bir kötü spekülasyon yapılmaz ise turizmin 2023 yılında altın çağını yaşayacağı” kanaatinde.

Aynı zamanda turizm acentası Medulux Health&Travel’ın sahibi olan Balta, “75 milyar dolar gelir hedefleniyordu ancak yaşanan deprem felaketi sonrası bu rakam en fazla 60 milyar dolara düşebilir aşağısına düşmesini beklemiyorum. 55-60 milyon da turist bekliyoruz.” dedi.

Deprem korkusunun turizm sektöründe çalışacak personeli negatif etkilediğini kaydeden Balta, şunları söyledi: “Ancak rezervasyonlar açısından büyük bir sıkıntı olmayacak. Deprem korkusu yaşayan yüzde 5’lik bir kitle turizmde rotayı Antalya’ya Bodrum’a çevirebilir. Ayrıca Nevşehir Kapadokya’da deprem konusunda sıkıntı yaşatmayacak noktalar bulunmaktadır.”

SAĞLIK TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLENDİ…
Türkiye’deki sağlık turizmi kazancı yılda 4 milyar dolar. Deprem sonrasındaki iki ayda iş hacminde yüzde 40 düşüş var. Özellikle estetik amaçlı ve acil olmayan sağlık sebepli ziyaretler erteleniyor. Bunun mali karşılığı 250 milyon dolar. Türkiye’ye yönelen sağlık turistlerinin yüzde 80’inin tercih ettiği İstanbul’daki otellerde doluluk oranı yüzde 30 azaldı. Kongre turizmi de negatif etkilendi. Sağlık Bakanlığı’nca depremde yıkılacağı belirlenen İstanbul’daki kamu ve üniversite hastaneleri boşaltılıyor. Özel hastanelerden de depreme dayanıklılık raporu isteniyor.

Sağlık turizminde Antalya ve İstanbul’un ilk sıralarda yer aldığını belirten Balta, “Deprem ülkesi olarak algıyı düzeltmemiz lazım ayrıca güvenli alan güvenli ülke ana tema olmalı. Önce sağlık önce güvenlik vizyonuyla dünyaya açılmalıyız.” önerilerini dile getirdi.

DEPREM BÖLGESİNDE TURİZM HASARI…
6 Şubat 2023 depremleri bölgedeki turizm tesislerinde 2,2 milyar lira hasara yol açtı. 63’ü turizm işletme belgeli, 179’u da basit konaklama turizm işletme belgeli 242 tesise ilişkin hasar tespit çalışması devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, bu tesislerin yeniden inşası için ihtiyaç duyulan finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğinin altı çizildi. Rapora göre depremlerin etkilediği bölge illerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli toplam 74 bin 352 yatak kapasiteli 1030 tesis ile yapım aşamasında toplam 10 bin 686 yatak kapasiteli 39 tesis bulunuyor.

Depremin yıkıma uğrattığı 11 ildeki konaklama tesislerinde 2022’de 7 milyon 185 bin 814 geceleme yapıldı. Bu sayı, ülke genelindeki gecelemenin yüzde 3,9’u. 2022’de ülkeye gelen yabancıların yüzde 1,1’i depremden etkilenen illerde geceledi.

Deprem konusunda “herhangi bir kötü spekülasyon yapılmaz ise turizmin 2023 yılında altın çağını yaşayacağını” ifade eden TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, “75 milyar dolar gelir hedefleniyordu ancak yaşanan deprem felaketi sonrası bu rakam en fazla 60 milyar dolara düşebilir aşağısına düşmesini beklemiyorum. 55-60 milyon da turist bekliyoruz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir