Connect with us

Gündem

İMMÜN (BAĞIŞIKLIK) YETMEZLİĞİ HASTALARI İÇİN İLAÇ VE HEKİM KONTROLÜ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR…

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner “diğer bireylere kıyasla enfeksiyonlara çok daha yatkın olduklarının” altını çizdiği immün (bağışıklık) yetmezlikli hastaların “en kısa sürede ilaçlarına erişebilmelerinin ve yeniden hekim kontrolüne girmelerinin” hayati derecede önem taşıdığını vurguladı.

 

Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner- Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi 

Deprem bölgesindeki immün (bağışıklık) yetersizliği rahatsızlığı bulunan kişilerin diğer bireylere göre enfeksiyonlara karşı daha korumasız olduklarına ve bu yüzden ek önlemlerin alınmasıyla tedavilerinin aksamadan devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, “Kolaylıkla enfeksiyon kapabilen immün yetmezlikli hastalarla, merkezlerdeki hekimler ve hasta platformları sürekli iletişim halinde olmalı.” dedi.

“DİĞER BİREYLERE GÖRE ENFEKSİYONLARA DAHA YATKINLAR”
Deprem sonrası oluşan uygunsuz yaşam koşulları sebebiyle enfeksiyonların artabileceğine işaret eden Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, “İmmün yetmezlikli hastalar diğer bireylere göre enfeksiyonlara çok daha yatkın olduğundan sanitasyon ve hijyen önerilerine mümkün olan en üst seviyede dikkat edilmesi gerekiyor. Enfeksiyon riskini azaltmaya yönelik temiz içme suyuna erişim, uygun barınma, atık yönetimi, izolasyon için ek önlemler alınması da hayati bir önem taşıyor. Bunlara ek olarak maske kullanımına ve el temizliğine de her ortamda dikkat etmek, hastalıklara yakalanmama konusunda önleyici bir rol üstleniyor.” ifadeleriyle uyardı.

“İMMÜNGLOBULİN PREPARATLARINA ERİŞİM ELZEMDİR”
Depremin ilk günlerindeki aksamaların normal karşılanabileceğini “ancak immün yetersizliği içindeki hastaların en kısa sürede ilaçlarına erişebilmelerinin ve yeniden hekim kontrolüne girmelerinin hayati derecede önem taşıdığını” vurgulayan Prof. Dr. Aydıner şunları dile getirdi: “Bulundukları yerdeki varsa sağlık kuruluşları veya sahra hastanesine bu mümkün değilse gezici sağlık ekiplerine bildirimde bulunmaları ve kullanmakta oldukları ilaçlar için talep yapmaları önerilir. Primer immün yetmezliği olan pek çok hastanın kullandığı ve enfeksiyonlardan korunmada çok önemli olan immünglobulin preparatlarına erişim elzemdir. Bu ürünler özel reçete, saklama ve uygulama koşullarına sahip olduğundan eğer bunlar sağlanamıyorsa tedavinin aksamaması ve devamlılığı açısından uygun merkezlere hastalar sevk edilmelidir. Mevcut durumda rapor süreleri uzatılmış olup reçete zorunluluğu yoktur.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner “diğer bireylere kıyasla enfeksiyonlara çok daha yatkın olduklarının” altını çizdiği immün (bağışıklık) yetmezlikli hastaların “en kısa sürede ilaçlarına erişebilmelerinin ve yeniden hekim kontrolüne girmelerinin” hayati derecede önem taşıdığını vurguladı.

“ENFEKSİYON GEÇİRDİĞİNE DAİR BELİRTİ OLMASI HALİNDE…”
Enfeksiyon geçirdiğine dair bir şikâyet ya da belirti olması halinde immün yetmezlikli hasta en yakın sağlık ekibine ulaşarak uygun merkeze sevkini talep etmeli. Bu süreçte tıbbi ve sosyal destek için hastalar takipli oldukları merkezlerdeki hekimler ve hasta platformları ile iletişim halinde olabilirler. Depremzede hastalarımız sevk edildikleri şehir ve hastanede ihtiyaçları doğrultusunda tüm aile bireyleri de dâhil olmak üzere destek almak için il, ilçe, hastane sosyal hizmetler birimine şahsen ya da hekimleri aracılığı ile başvurmalıdır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir