Connect with us

Gündem

DEPREM SEBEPLİ YIKIM VE CAN KAYIPLARINI NASIL EN AZA İNDİREBİLİRİZ?

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerektiğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, şu ifadelerle uyardı: “Betonarme yapıların uzun yıllar boyunca depreme karşı dayanıklı olabilmesi için dış çevre etkilerine de dayanıklı olacak şekilde boşluksuz ve geçirimsiz olması gerekmektedir. Bu dayanıklılığın yani dürabilitenin sağlanması için, beton dayanım sınıflarının daha da yükseltilmesi çok önemlidir. Dayanım sınıfı kadar önemli olan bir konu da, betonun servis ömrü boyunca performansını belirleyecek olan ‘Çevresel Etki Sınıfı’dır. Doğru çevresel etki sınıfı seçilip buna göre beton kullanılmazsa, yapıda uzun vadede bozulmalar meydana gelecek, öngörülen servis ömrü ve depreme dayanıklılık azalacaktır. Projeye uygun çevresel etki sınıfının doğru bir şekilde belirlenmesi noktasında projeyi yapan mühendise ve denetlenmesi konusunda özellikle Yapı Denetim Sistemi’ne büyük rol düşmektedir.”

 

Türkiye, tartışmasız deprem ülkesi. Her an yüksek büyüklükte ve şiddette sarsıntı meydana gelebilir. Son büyük depremlerin merkez üsleri Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleriydi. 6 Şubat 2023 tarihindeki ilk depremin saati 04.17, büyüklüğü ise 7,7. Saat 13.24’deki ikinci depremin büyüklüğü de 7,6. Sarsıntılarda binlerce bina yıkıldı. Ekipler göçük altında kalanları kurtarmaya çalışıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı şimdiden 3 bini geçmiş durumda.

“RİSKLİ YAPILAR ACİLEN YENİLENMELİ”
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, bundan sonrasındaki depremlerde daha az yıkım olabilmesi için neler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Adana ve Şanlırurfa’da yıkıma ve can kaybına sebep olan son depremlerin “kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu” belirten Yavuz Işık, “Öncelikle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizde deprem can ve mal kaybı bakımından ilk sırada yer alan bir afet türüdür. Afetler nedeniyle yaşanan can kayıplarının yaklaşık yüzde 60’ı depremler nedeniyle meydana gelmektedir. Depremlerin yerini, zamanını ve şiddetini kesin olarak bilemediğimiz için riskli yapıları acilen yenileyerek yeni acıların yaşanmasını önleyebiliriz.” dedi.

Akın şunları dile getirdi:

Yavuz Işık- Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı 

“HER YIL EN AZ 300 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
“Özellikle ticaretin, sanayinin ve önemli üst ve altyapıların olduğu büyükşehirlerde yaşanan büyük depremlerin ülke ekonomisine etkileri de değerlendirilmelidir. Bu nedenle, kentsel dönüşümün hızını azaltan sorunların çözülmesi önem arz etmektedir. Bu sorunların çözülmesi ile vatandaşların güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşması sağlanabilecektir. Bu nedenle T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından her yıl en az 300 bin konutun dönüştürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaşlar aktif rol almalıdır.

“BETONDA KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ BELGESİ HAYAT KURTARIR”
“Hazır beton alanında kaliteyi garanti altına almayı hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) ile hazır beton tesislerinin üretim şartlarını, teknik ve laboratuvar altyapısını, personel yeterliliğini denetleyerek kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır. Yeni yapıların inşasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS kalite belgeli hazır beton, olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır.

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerektiğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, şu ifadelerle uyardı: “Betonarme yapıların uzun yıllar boyunca depreme karşı dayanıklı olabilmesi için dış çevre etkilerine de dayanıklı olacak şekilde boşluksuz ve geçirimsiz olması gerekmektedir.

“EN AZ C25 DAYANIM SINIFI BETON KULLANILMALI”
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılmalı. Betonarme yapıların uzun yıllar boyunca depreme karşı dayanıklı olabilmesi için dış çevre etkilerine de dayanıklı olacak şekilde boşluksuz ve geçirimsiz olması gerekmektedir. Bu dayanıklılığın yani dürabilitenin sağlanması için, beton dayanım sınıflarının daha da yükseltilmesi çok önemlidir. Dayanım sınıfı kadar önemli olan bir konu da, betonun servis ömrü boyunca performansını belirleyecek olan ‘Çevresel Etki Sınıfı’dır. Doğru çevresel etki sınıfı seçilip buna göre beton kullanılmazsa, yapıda uzun vadede bozulmalar meydana gelecek, öngörülen servis ömrü ve depreme dayanıklılık azalacaktır. Projeye uygun çevresel etki sınıfının doğru bir şekilde belirlenmesi noktasında projeyi yapan mühendise ve denetlenmesi konusunda özellikle Yapı Denetim Sistemi’ne büyük rol düşmektedir. Doğru belirlenmiş çevresel etki sınıfında, yüksek dayanımlı ve kalite belgeli betonlarla inşa edilen standartlara uygun olarak tasarlanmış ve denetlenmiş binaların depremde alacağı hasarın daha az olacağını öngörebiliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir