Connect with us

Finans & Ekonomi

YATIRIMCILARI YENİ BİR DÖNEM BEKLİYOR…

TÜYİD tarafından düzenlenen 11’inci Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’nde “global ve yerel yatırımlara yön verecek yeni dengeler” konuşuldu. Yeni yatırımcıların “makro ekonomik ve politik konularla” biraz daha fazla ilgilendiğine işaret eden TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Coca-Cola İçecek Hazine ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Çiçek Uşaklıgil Özgüneş “Bize şirket ile ilgili olanlardan ziyade makro sorular geliyor. Bulunduğumuz jeopolitik konum sebebiyle de birtakım endişeler var.” dedi.

 

“Yeni Denge” temasıyla 23 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen 11’inci TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’ndeki ‘CEO Gözüyle’, ‘Sürdürülebilirlik’, ‘Yatırımcı İlişkilerinde Global Trendler’ ve ‘Yatırımcı İlişkileri Gündeminde Neler Değişiyor?’ başlıklı oturumlarda dünyada ve Türkiye’de yatırım tercihlerinde belirleyici rol oynayan faktörler ele alındı.

 “Yatırımcı İlişkilerinde Global Trendler” oturumu, Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru Güvenir moderatörlüğünde gerçekleşti. 

YATIRIMCI İLİŞKİLERİNDE GLOBAL TRENDLER
Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru Güvenir moderatörlüğündeki “Yatırımcı İlişkilerinde Global Trendler” oturumda S&P Global Market Intelligence’den Pay Sahipliği Direktörü Frederik Frank ve İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick Tobias ile BNY Mellon Orta Doğu-Afrika Satış ve İlişki Yönetimi İhraççı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Tony Tooma görüşlerini açıkladı.

Frederik Frank

Covid-19 pandemiyle birlikte birçok kurumsal yatırımcının hisselerini satmak zorunda kaldığını ifade eden Frederik Frank, “Büyük devlet fonları yaratıldı. Diğer taraftan insanlar herhangi bir şey satın alamamalarına rağmen maaşlarını almaya devam ediyordu. Bu parayı da borsaya yatırdılar.” dedi.

Patrick Tobias

“TÜRKİYE’DE ÇOK CAZİP HİSSELER VAR”
“Pandemiyle gelişen iletişim teknikleri sayesinde, geçmişte görmediğiniz yatırımcılarla ya da hiç gitmeyeceğiniz bir yerdeki yatırımcıyla konuşabiliyorsunuz.” tespitini paylaşan Patrick Tobias, Türkiye’deki önemli yatırım fırsatlarına dikkat çekti: “Şirketler niş fırsatlar arayan yatırımcılara ulaşmayı hedeflemeli. Türkiye’de çok cazip hisseler var, bunlarla ilgilenen kişileri bulmanız gerekiyor. Çünkü onlarla buluştuğunuzda çok büyük fırsatlar ortaya çıkıyor. Bu yatırımcılar uzun vadede sizin yanınızda olacak kişilerdir.”

Tony Tooma

“YEPYENİ BİR GERÇEKLİK DOĞDU”
Tony Tooma ise şunları söyledi: “İş yapış şeklimiz Covid-19 öncesi tamamen fiziksel seyahatlerdi. Pandemiyle beraber bu tamamen durdu ve sanal araçları kullanmaya başladık. Yepyeni bir gerçeklik doğdu. Teknoloji inanılmaz ilerledi. Bundan sonra da pandemi öncesi dönemine geri gitmeyeceğiz. Önümüzde yatırımcıları yeni bir dönem bekliyor.”

 

“Yatırımcı İlişkileri Gündeminde Neler Değişiyor?” oturumu, Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Şişecam Kurumsal Yönetim ve Uyum Koordinatörü Başak Öge yönetti. 

“YATIRIMCI İLİŞKİLERİ GÜNDEMİNDE NELER DEĞİŞİYOR?”
91 kurumsal üyesiyle Borsa İstanbul piyasa değerinin yüzde 70’ini temsil eden Yatırımcı İlişkileri Derneği’nin (TÜYİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Şişecam Kurumsal Yönetim ve Uyum Koordinatörü Başak Öge moderatörlüğündeki “Yatırımcı İlişkileri Gündeminde Neler Değişiyor?” oturumunda TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Coca-Cola İçecek Hazine ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Çiçek Uşaklıgil Özgüneş, TÜYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Garanti BBVA Yatırımcı İlişkileri Direktörü Handan Saygın, TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü Kerem Tezcan ile Tüpraş Yatırımcı İlişkileri Müdürü Levent Bayar konuştu.

Çiçek Uşaklıgil Özgüneş

“YATIRIMCILAR BİRAZ DAHA TEMKİNLİ”
Çiçek Uşaklıgil Özgüneş, yeni yatırımcıların makro ekonomik ve politik konularla biraz daha fazla ilgilendiğine işaret etti: “Bize şirket ile ilgili olanlardan ziyade makro sorular geliyor. Bulunduğumuz jeopolitik konum sebebiyle de birtakım endişeler var. Dolayısıyla yatırımcılar biraz daha temkinli diyebilirim. Öte yandan Covid-19 hariç yaşanılan zorlukların hepsini daha önce deneyimlediğimiz için tecrübeli yöneticilerimiz var. Bu da yatırımcılara güven veriyor.”

Handan Saygın

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  ÖNE ÇIKTI”
Son dönemde yatırımcılar için sürdürülebilirlik temasının öne çıktığını belirten Handan Saygın, “ESG yatırımcılarının ihtiyaç duyduğu birtakım veriler var. Bu verileri daha şeffaf şekilde paylaşabilmek için raporlar yayınlamaya başladık. Son 5 yıldır entegre raporlar hazırlıyor, sürdürülebilirlik ve çevre temalarını, iş yapış biçimimize nasıl entegre ettiğimizi anlatmaya çalışıyoruz.” bilgisini aktardı.

 

Kerem Tezcan

“DOĞRU BİLGİYE SAHİP OLMAMIZ LAZIM”
Kerem Tezcan alanlarında gelişen şu yeni durumun altını çizdi: “Yatırımcı ilişkileri yöneticileri olarak yatırımcılar karşısında şirketleri temsilen bulunuyoruz. O temsiliyeti doğru aktarabilmemiz için bizim doğru bilgiye sahip olmamız lazım. Öte yandan şirketlerde, işi yatırımcı ilişkileri olan kişilerin belirlenmesi önemli bir maliyet ve zaman kaybı olarak algılanıyordu. Artık bunun kırıldığını ve şirketlerin bu alana yatırım yaptığını görüyoruz.”

Levent Bayar

Levent Bayar ise 2021 yılında stratejik dönüşüm planını açıkladıklarını TÜPRAŞ’ın 2050’ye kadarki politikasını oluşturduklarını kaydetti: “Bu dönemde rapor çalışmalarımızı da başlattık. Yatırımcılarımızın ESG ürünlerine olan talepleri bu hedefleri hazırlamamızda çıkış noktamız oldu.”

 

 

TÜYİD’İN MİSYONU…
TÜYİD, kurulduğu 2009 yılından bu yana “piyasaların ve şirketlerin yatırımcılara en iyi şekilde tanıtılmasına ve şirketlerin sermaye piyasası araçlarının adil piyasa değerlerine ulaşmalarına katkıda bulunma” ve “Türkiye sermaye piyasalarının derinlik kazanmasını destekleme” misyonuyla faaliyet gösteriyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir