Connect with us

Türkiye Gündemi

OSB’LERDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİ…

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)  ve Vodafone Business iş birliğiyle düzenlenen “OSB’lerde Dijital Dönüşüm Stratejileri – Online Ortak Akıl Toplantısı’nın” sonuç raporu yayınlandı. Toplantıda, OSB’lerin hızla değişen küresel rekabet koşullarında güçlenebilmeleri adına 10 parametrede görüş birliğine varıldı.

Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünde Turkishtime organizasyonuyla gerçekleşen OSB’lerde Dijital Dönüşüm Stratejileri – Online Ortak Akıl Toplantısı’nda; OSB’lerin dijital dönüşümü için ihtiyaç duydukları düzenlemeler ele alındı.

TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Ortak Akıl Toplantısı’na; Ayşe Kabaş Fıçı (Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü), Ersin Akpınar (Adana OSB Bölge Müdürü), Cüneyt Çalık (ASO 1. OSB Bölge Müdürü), Ömer Bacanak (En- El- Sa Endüstriyel Şirket Ortağı/ Antalya OSB Temsilcisi), Dr. Ersan Şentürk (OSBÜK Dijitalleşme Komisyonu Başkanı), F. Renan Yiğitaslan (Eskişehir Bilişim İletişim Genel Müdürü /Eskişehir OSB Temsilcisi), Ömer Faruk Benlier (Gaziantep OSB Bilgi Teknolojileri Müdürü), Fatih Gözel (Kayseri OSB Makina İkmal ve Satın Alma Müdürü), Cem Akgöz (Konya OSB Ağ ve Sistem Sorumlusu), Mehmet Koçer (Nilüfer OSB Bölge Müdürü), Murat Nergiz (Tales Elektronik Genel Müdürü), Mustafa Aktaş (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Müdürü), Atilla Yardımcı (OSBÜK Bilgi İşlem Müdürü) ve Filiz Özkan (Turkishtime Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) katıldı. Toplantıyı ayrıca yurt genelinden özel davetli yaklaşık 50 firmanın bilgi işlem müdürleri de gözlemci olarak izledi.

Toplantıda şu 10 konuda fikir birliği sağlandı:

Dijitalleşmeyle ilgili eğitim ve bilinçlendirme gerekiyor: Türkiye’deki bazı firma sahipleri ve yöneticilerin dijitalleşme kavramı hakkında bilgi eksikleri bulunuyor. Bu çerçevede tüm aktörlerin, taktik, stratejik ve  operasyonel seviyede dijital dönüşüme ilişkin farkındalık seviyeleri yükseltilmeli, gerektiği durumlarda da bu yetkililer eğitimlerle desteklenmeli.

Teknolojik altyapı kurulmalı ve kesintisiz hizmet garantilenmeli: Üst kurul OSBÜK liderliğinde; organize sanayi bölgeleri içinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının dijital dönüşüm ihtiyaçlarıyla uyumlu bir alt yapı temin edilmeli. Gerekli donanım kurulmalı, veri transferinin kesintisiz olması için özelleştirilmiş servisler kullanılmalı. OSB’lerde yaşanabilecek elektrik kesintileri gibi sorunların önleneceği bir yapının gelişimi sağlanmalı.

İnsan kaynağında yaşanan eksiklikler giderilmeli: OSB’lerde ve OSB’lerdeki firmalar da dijital dönüşümü gerçekleştirecek insan kaynaklarında eksiklik var. Bu alanda çalışacak insan kaynağının eğitimi için mümkün olabilen en erken dönemde ve önemli bir bölümünü tesislerde, iş hayatının içinde aktif katılımla gerçekleştirecek şekilde programlar geliştirilmeli.

"OSB’lerdeki firmaların gerek B2B gerekse B2C ticaretlerine yönelik ihtiyaçları belirlenmeli ve yurt içi e-ticaretle e-ihracatın artırılmasına yönelik önlemler alınmalı."

“OSB’lerdeki firmaların gerek B2B gerekse B2C ticaretlerine yönelik ihtiyaçları belirlenmeli ve yurt içi e-ticaretle e-ihracatın artırılmasına yönelik önlemler alınmalı.”

E-ticaret desteklenmeli, regülasyonlar getirilmeli: E-ticaret yükselen bir trend. Özellikle pandemi süreci e-ticareti hızlandırmış durumda. OSB’lerdeki firmaların gerek B2B gerekse B2C ticaretlerine yönelik ihtiyaçları belirlenmeli ve yurt içi e-ticaretle e-ihracatın artırılmasına yönelik önlemler alınmalı. Ayrıca bu alan başıboş bırakılmamalı, kamu tarafından gerekli regülasyonların yapılması için girişimlerde bulunulmalı.

Büyük verinin toplanması ve işlenmesi için çabalar yoğunlaştırılmalı: OSB yönetimleri kendi bölgelerinde toplanan verileri gerçekçi bir biçimde toplama, işleme ve işlevsel sonuçlar üretebilmeye yönelik stratejiler oluşturmalı. Çok veri değil, ölçülebilir ve hedefe yarar sağlayacak veri işleme politikaları için OSB yönetimleri OSBÜK liderliğinde bir arada hareket etmeli, ortak çözümler geliştirmeli, veri merkezlerinin kurulmasına öncelik verilmeli.

"Sanayi kuruluşları için genel dijitalleşme ihtiyaçları saptandıktan sonra alt başlık olarak sektörel farklılıklar da belirlenerek, genel ve özel dijital dönüşüm stratejileri oluşturulmalı."

“Sanayi kuruluşları için genel dijitalleşme ihtiyaçları saptandıktan sonra alt başlık olarak sektörel farklılıklar da belirlenerek, genel ve özel dijital dönüşüm stratejileri oluşturulmalı.”

Dijitalleşmede sektörel ihtisaslaşma gerekiyor: Dijitalleşme ihtiyaçları sektörden sektöre değişiklik gösteriyor. Her dijital çözüm her sektör için uygun olmayabiliyor. Bu nedenle dijitalleşmede sektörel ihtisaslaşmaya da ihtiyaç bulunuyor. Sanayi kuruluşları için genel dijitalleşme ihtiyaçları saptandıktan sonra alt başlık olarak sektörel farklılıklar da belirlenerek, genel ve özel dijital dönüşüm stratejileri oluşturulmalı.

Kümelenme çalışmaları dijitalleşmeye de katkı sağlamalı: Günümüzde giderek öne çıkan kümelenme çalışmaları dijital dönüşüme de büyük destek sağlıyor. Aynı kulvar içinde yer alan sanayiciler birbirleriyle daha rahat iletişim kurabildikleri için dijitalleşme sürecinde yaşanan sıkıntıları aşmada verimli paylaşımlar yapabiliyor. Öte yandan, bir coğrafi bölgede kümelenmenin büyük avantajları olsa da dijital dünyada da kümelenmeyi başarabilmek önemli hale geliyor. Kümelenme yaklaşımlarını bu nedenle dijital çağın gereklerine de uyarlamak gerekiyor.

"İş birliği ve paylaşımı sağlamak üzere dijital bir platform kurgulanmalı."

“İş birliği ve paylaşımı sağlamak üzere dijital bir platform kurgulanmalı.”

İş birliği ve paylaşımı artıracak mekanizmalar kurulmalı: Bir OSB’de faaliyet gösteren firmayı dış bir firmadan ayıran önemli özelliği; bölgesindeki ve diğer OSB’lerdeki firmalarla yapabileceği iş birliği. Bu nedenle iş birliği ve paylaşımı sağlamak üzere dijital bir platform kurgulanmalı. Firmaların tekil alacağı aksiyonlardan öte OSB’ler içerisinde kurgulanacak bir dijital dönüşüm ofisiyle bölgenin dijitalleşme stratejisi belirlenmeli ve bu stratejiye paralel firmaların dijitalleşme süreçlerine destek olunmalı.

Ülke genelinde dijitalleşme çalışmalarına hız verilmeli: Tek bir OSB ya da işletme, dijitalleşme için tüm koşulları yerine getirse bile süreç tam olarak gerçekleşemez. Çünkü hizmet sağlayıcılar, tedarikçiler, lojistik firmaları, kamu kurumları, yerel yönetimler de aynı teknolojik alt yapıya sahip değilse sistem kadük kalacaktır. Dolayısıyla özel sektördeki tüm paydaşların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin de bir an önce dijitalleşme yönünde adım atmaları lazım.

Dijitalleşmeye yönelik teşvikler için kamuyla iş birliği güçlendirilmeli: Dijital dönüşüm faaliyetleri ve firmaların destekleneceği teşvik programları için ilgili bakanlıklarla iş birliklerinin geliştirilmesi mutlak bir ihtiyaç. Mevcutta böyle bir teşvik başlığı olmaması ya da kapsamının daha çok küçük ve orta işletmeleri destekleyen programlar olması nedeniyle bu yolda ilerlemiş büyük ölçekli tesislerin bu yöndeki ihtiyaçlarının da göz ardı edilmemesi sağlanmalı.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir