Connect with us

Türkiye Gündemi

KİLO VERMEYE YARDIMCI 14 BESİN

Hareketsizlik, stres ve yanlış beslenme alışkanlıkları kilo aldırıyor. Sağlıklı kalmak ve forma girmek için bazı besinlerin düşük kalorileri ve yüksek lif oranlarıyla yağ yakımını desteklediğini belirten Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, kilo vermeye yardımcı besinleri anlattı. 

Her besinin kalori ve besin ögesi miktarlarının değişkenlik gösterdiğini ifade eden Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Besinlerin açlık, hormonlar ve kalori yakmak üzerindeki etkileri birbirlerinden farklıdır. Çünkü besinlerin içerisindeki bileşenler, vücutta farklı metabolik yollara dahil olur ve farklı etkilere yol açar.” dedi.

Dyt. Aslıhan Altuntaş-Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Dyt. Aslıhan Altuntaş-Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Altuntaş, zayıflamayı destekleye besinler hakkında şu bilgileri verdi:

BAKLAGİLLER
Yüksek lif ve protein içeriğiyle tokluk sürecini uzatan besinlerdir. Ayrıca ‘dirençli nişasta’ diye adlandırılan bir karbonhidrat türünü içerir. Bu sayede kilo kaybı açısından yararlıdır. Mercimek, kuru fasülye, barbunya ve nohut, bu besin gurubu içerisinde yer alan besinlerdir. Yağ oranı azaltılarak pişirilmesi, günlük yağ tüketiminin de azaltılmasını sağlar.

PEYNİR
Süt ürünleri protein açısından zengin besinlerdir. Ayrıca içerdikleri kalsiyum minerali zayıflamayı destekler. Bu ürünlerden peynir, süt ve yoğurta göre çok daha az karbonhidrat ve kalori, çok daha fazla protein içerir. Lor peyniri ve çökelek gibi peynirler diğerlerine oranla çok daha az kalori içerdiklerinden ve daha doyurucu olduklarından zayıflamaya yardımcı besinler arasında değerlendirilir.

"Avokadonun zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde olması için en uygun tüketim şekli, salatalara eklenmesidir."

“Avokadonun zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde olması için en uygun tüketim şekli, salatalara eklenmesidir.”

AVOKADO
Yağ içeriğiyle birlikte su oranı da yüksek olan avokado, düşünüldüğü kadar kalorili değildir. Bu meyvenin zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde olması için en uygun tüketim şekli, salatalara eklenmesidir. Bu sayede sebzelerin doyuruculuğunu artırır.

ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi, zayıflama konusunda uzun süredir popüler besinlerden biridir. Karbonhidratlı yiyecekler tüketildikten sonra kan şekerinin düzenlenmesini sağlar ve doygunluk hissini artırır. Uzun süreli düzenli kullanımının sağlık üzerine olumlu etkileri de vardır.

FINDIK
İçerdiği yağ nedeniyle zayıflama programlarında korkularak yaklaşılan fındık, aslında faydalı bir besindir. İçerdiği lif ve sağlıklı yağlar sayesinde metabolizmayı destekler. Tüketim miktarı, yine günlük tüketilmesi gereken kaloriye göre ayarlanmalıdır.

"Somon gibi yağlı balıklar, içerdikleri 'Omega-3' nedeniyle protein kaynaklarıdır."

“Somon gibi yağlı balıklar, içerdikleri ‘Omega-3’ nedeniyle protein kaynaklarıdır.”

SOMON
Somon gibi yağlı balıklar, içerdikleri ‘Omega-3’ nedeniyle protein kaynaklarıdır. Somon, balıklar içerisinde diğerlerine nispeten daha az kalorilidir ve daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Yapılan araştırmalar, somon tüketiminin obezite ve metabolik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde, iltihapların engellenmesinde etkili olduğunu göstermektedir.

LAHANAGİLLER
Brokoli, karnabahar, lahana, Bürüksel lahanası lahanagiller ailesi içinde yer alır. Lif oranı yüksektir. Diğer sebzelere kıyasla daha fazla ve kaliteli protein içeriğine sahiptirler. Yüksek lif, protein ve düşük kalorileriyle zayıflamaya yardımcı besinlerdir.

DANA ETİ VE TAVUK GÖĞSÜ
Diyet içeriğinde protein kaynaklarının bir miktar artırılmasının gece acıkmalarını yarı yarıya azalttığı kanıtlanmıştır. Bu da kırmızı etin zayıflayamaya yardımcı bir besin olmasını sağlar. Haftada 3-4 kez 100-120 gram kadar kırmızı et tüketimi, olumlu etkileri görmek için yeterlidir. Eğer hali hazırda kalp, karaciğer gibi hastalıklarınız mevcutsa bu tüketimi azaltmak gerekmektedir.

"Patates haşlanarak tüketildiğinde kişide kan şekeriyle ilgili bir rahatsızlık yoksa son derece faydalıdır."

“Patates haşlanarak tüketildiğinde kişide kan şekeriyle ilgili bir rahatsızlık yoksa son derece faydalıdır.”

PATATES
Patates, diyet programlarında daima uzak durulması gerektiği düşünülen bir besindir. Ancak haşlanarak tüketildiğinde kişide kan şekeriyle ilgili bir rahatsızlık yoksa son derece faydalıdır. Beslenme öğününde ekmek niyetine tüketilebilir. Bir ince dilim ekmek, bir avuç içi kadar patatesle eşdeğerdir.

ÇORBA
Sebzeleri katı biçimde tüketmek yerine çorbasını yaparak yemenin; alınan kaloriyi azalttığı, tokluk süresini ise uzattığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

YUMURTA
Yumurta, yüksek kaliteli proteine ve sağlıklı yağlara sahiptir. Uzun süre tokluğu destekleyen ve gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlayacak zayıflamaya yardımcı bir besindir. Kalp, kolesterol sorunu olmayanlar günde bir kez yumurta yiyebilir.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler, çok düşük kaloriye ve sağlıklı karbonhidratlara sahiptir. Lif içerikleri de yüksektir. Özellikle içerdikleri kalsiyumla yağ yakmaya yardımcıdırlar. Yaptığınız yemeğin hacmini artırırken kalorisini artırmayan bu besinlerle birlikte doyarak kilo verilebilir.

"2 yaşından sonra toplam yağ tüketimini azaltmak için yarım yağlı veya az yağlı yoğurtlar tercih edilmelidir."

“2 yaşından sonra toplam yağ tüketimini azaltmak için yarım yağlı veya az yağlı yoğurtlar tercih edilmelidir.”

YOĞURT
Yoğurt, bağırsak sağlığı için oldukça önemli ‘probiyotik’ özellikte bir besindir. Sağlıklı bir bağırsak sayesinde obezite engellenebilir, leptin ve insülin direnci kırılabilir ve enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturulabilir. 2 yaşından sonra toplam yağ tüketimini azaltmak için yarım yağlı veya az yağlı yoğurtlar tercih edilmelidir.

CHİA
Chia tohumları, dünyadaki en besleyici besinler arasında yer almaktadır. Bir porsiyonunda 11 gram lif içeren bu besin ‘bağırsak polisi’ diye tanımlanır. Yenildiği zaman içerisine hapsedebildiği su miktarı fazla olduğu için midede şişerek doygunluk hissinin daha çabuk oluşmasını ve uzun süre korunmasını sağlamaktadır.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir