Connect with us

Türkiye Gündemi

FORD OTOSAN MÜHENDİSLERİNE HENRY FORD TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ…

1961 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarını sürdüren Ford Otosan mühendisleri; “LaserSonix Q” projesiyle otomotiv sektörünün kurucusu Henry Ford adına verilen tek teknoloji ödülüne (HFTA) layık görüldü. Şirket bünyesinde çalışan bir grup mühendis; “sopranoların sesiyle bardağı çatlatabilmesinden esinlenerek”, ses dalgaları aracılığıyla parçalarda hata olup olmadığını tespit eden ve kendilerini bu anlamlı ödüle ulaştıran LaserSonix Q sistemini geliştirdi.

LaserSonix Q” projesi, Ford Otosan’ın kurum içi girişimcilik programı kapsamında akıllı üretim teknoloji kampanyası dahilindeki bir fikirle başladı. Tamamı Ford Otosan çalışanlarının geliştirdiği donanım ve yazılımla oluşturulan bu patentli teknoloji; “üretim parçalarının operatörlerden bağımsız bir şekilde yüzde 100 gerçek zamanlı kontrol edilebilmesini” mümkün kılıyor.

ÜRETİM SIRASINDA HATA TESPİTİ
“Operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmasının” yanı sıra “hurda azaltımıyla çevresel fayda da sağlayan” “LaserSonix Q” adlı sistemle; üretim parçaları “özel bir akustik sinyalle temassız titreşime tabi tutuluyor ve titreşim seviyesi “bir lazerle yine temassız” ölçülüyor. Hatalı parçalar, titreşim özelliklerinin analiz edilmesiyle üretim esnasında hızlıca belirlenebiliyor. Ford Otosan Gölcük ve Eskişehir fabrikalarında kullanılan ve altında imzası olan mühendislere Henry Ford Teknoloji Ödülü (HFTA) getiren bu özel teknoloji, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası’yla da paylaşıldı.

ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLER İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Firma; teknolojik dönüşümle birlikte değişen geleneksel otomotiv ürün ve hizmetlerine ek; “yakıt optimizasyonu”, “CO2 salımlarının azaltılması”, “bağlantılı ve otonom araçların geliştirilmesi”, “elektrikli araçların üretimi”, “elektrifikasyon” ve “hafif araç teknolojilerinin geliştirilmesi” alanlarında da Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir