Connect with us

Türkiye Gündemi

SEFERİHİSAR’DA ZAFER ZEYTİN AĞAÇLARININ…

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü halkı,  “jeotermal kaynak arama çalışmaları için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararlarına karşı asırlık zeytin ağaçlarını korumak amacıyla” açtıkları davayı kazandı. Köylüler, bu konudaki mücadeleyi asla bırakmayacaklarını söylüyor. 

İzmir Seferihisar’a bağlı Orhanlı köyündeki jeotermal enerji santrali (JES) projesi kapsamında yürütülen sondaj faaliyetleri, proje sahasıyla alakasız 2016 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı gerekçe gösterilerek ÇED süreci dışında bırakılmıştı. Bunun üzerine Orhanlı köyünü temsilen 99 kişi ile Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, zeytin ağaçlarını ve yaşam alanlarını geri dönüşsüz zarara uğratacak bu projenin iptali için dava açmıştı. İzmir 3. İdare Mahkemesi, projede yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylelikle zeytin ağaçlarının ve yaşam alanlarının korunması  mücadelesinin ilk aşaması köylülerin zaferiyle sonuçlandı.

Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, bölgede planlanan tüm jeotermal projelere karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.

Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, bölgede planlanan tüm jeotermal projelere karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.

“YAŞAM ALANIMIZ İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, bölgeye planlanan tüm jeotermal projelere karşı mücadele edeceklerini belirterek şunları dile getirdi:  “Geçimini zeytincilikle sağlayan Orhanlı köyü sakinleri olarak İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını mutlulukla karşıladık. Köyümüz asırlık zeytin ağaçlarıyla iç içe geçmiş, temiz havası ve suyuyla bugün Türkiye’nin göç vermeyen ender köylerinden birisi. Ürettiğimiz zeytinyağı bütün dünyanın en lezzetli zeytinyağları arasında tescil edilmiş durumda. Ürettiğimiz organik sebze ve meyveler ise ülkemizin her yerinde sofralara ulaşıyor. Verilen bu karar, mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Çocuklarımızın geleceği için yaşam alanımız bu vadideki bütün jeotermal projelerine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

TEPKİLER SONUCU ŞANTİYE ALANI KALDIRLMIŞTI
Hukuka aykırı işlemlere karşı açtıkları davayı kazanan köylüler, şirketin bundan önce köyün düğün ve piknik alanlarını yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. Sonrasında aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz yol açmaya çalışması üzerine arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş ve ayrıca 26 adet asırlık zeytin ağacının kesilmesi olayı için de şikayetçi olmuştu.

ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINA ZARAR VEREBİLİR
Davaya bakan İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti  raporunda “projenin yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünleri ve toprağın kirletme riski olduğunu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığını, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zarar verebileceğini” bildirdi. Raporu dikkate alan mahkeme, söz konusu JES projesinin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılamayacağın hükmetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir