Connect with us

Türkiye Gündemi

ÖĞRENCİLERİN BÜYÜKŞEHİRLERDE KİRALIK EV ARAYIŞI ARTTI

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla özellikle büyükşehirlerde kiralık ev talebi arttı. Online emlak platformlarından Hepsiemlak, öğrencilerin yoğun olduğu yerlerdeki son 1 aylık kiralık konut tablosunu paylaştı. 

18-24 yaş arasındaki kullanıcıları inceleyen Hepsiemlak Ağustos Emlak Endeksi’ne göre; ilgili yaş aralığında kiralık ev arayışlarının yüzde 50 arttığı belirlendi. Büyükşehirlerin neredeyse tamamında aynı yaş grubunda ziyaretçilerin kiralık ev arayışları ise yüzde 50-100 arası artış gösterdi.

Hepsiemlak Ağustos Emlak Endeksi’nde öne çıkan veriler şöyle:

İSTANBUL’DA EN YÜKSEK ARTIŞ ANADOLU YAKASINDA
Çevresinde birçok üniversite bulunan İstanbul’un Maltepe ve Tuzla ilçelerinde yüzde 30 üzeri oranlarla kira fiyat artışı gerçekleşti. Avrupa yakasında ise öğrencilerin en çok tercih ettiği Şişli, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Fatih ve Sarıyer semtlerinde yüzde 10-30 arası yükseldi. Pek çok üniversiteye ev sahipliği yapan Avrupa yakasında ise; Avcılar’da yüzde 83, Şişli’de yüzde 78 ve Sarıyer’de yüzde 73 daha fazla talep artışı yaşandı.

ÖĞRENCİLER ANKARA’DA EN FAZLA ÇANKAYA’YA RAĞBET GÖSTERİYOR
Ankara’da kiralık ev arayışındaki artış, İstanbul’u geçti. Temmuz-Ağustos döneminde Ankara’da yaşayan 18-24 yaş grubu hepsiemlak’ta yüzde 65 daha fazla ev aradı. Öğrencilerinin Ankara’da en fazla rağbet gösterdiği semtlerin başında Çankaya geliyor. Öğrenciler kiraların son 1 ayda yüzde 25 arttığı Çankaya’da özellikle 100. Yıl ve Bahçelievler semtlerini tercih ediyor. Çankaya’yla birlikte Sincan, Keçiören, Mamak gibi daha uygun fiyatlı semtler de sıklıkla incelendi. Bu ilçelerde kira fiyat artış oranları yüzde 9-12 arasında seyretti. Yenimahalle ve Etimesgut’ta ise kiralık konut fiyat artışı yüzde 2-5 olarak yansıdı.

İZMİR KONAK’TA KİRA ARTIŞI YÜZDE 20’Yİ GEÇTİ
Öğrenciler İzmir’de en çok Konak, Bornova, Balçova ve Karşıyaka’da yaşamak istiyor. En çok yerleşkeye ev sahipliği yapan Konak’ta Ağustos ayında yüzde 20 üzeri fiyat artışı kaydedildi. Bornova ve Balçova’da kiralık ev aramaları ise 70-110 arası artış gösterdi. Bu ilçelerde fiyat artışları Ağustos’ta yüzde 5’te kaldı. Temmuz-Ağustos döneminde Karşıyaka’da ise kiralık fiyatları yüzde 1 arttı.

ESKİŞEHİR’DE AĞUSTOS’TA YÜZDE 86 DAHA FAZLA EV ARANDI
Eskişehir’de Ağustos ayında yüzde 86 daha fazla ev arandı. Üniversite öğrencileri Eskişehir’de en çok Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri için ev arama yaptı. Tepebaşı’nda son bir ayda kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarında yüzde 7,6, Odunpazarı’nda 7,1 fazlalaştı.

GEBZE’DE METREKARE FİYATLARI 15 TL
Kocaeli’de kiralık ev arayan öğrenci sayısı yüzde 85 arttı. Üniversite öğrencileri Kocaeli’de en çok İzmit bölgesinde arama yaptı. Son 1 ayda İzmit bölgesinde kiralık konutların metrekare fiyatları 12 TL’den 13 TL’ye çıktı. Gebze’de ise kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarının 13 TL’den 15 TL’ye yükseldi.

KONYA’DA FİYAT ARTIŞLARI YÜZDE 20’LERDE
Konya’da kiralık ev arayışları Ağustos’ta yüzde 72 oranında arttı. Bu talep Temmuz-Ağustos’ta Konya genelinde kiralık metrekare fiyatlarına yüzde 20 civarı artışa yol açtı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir