Connect with us

Finans & Ekonomi

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDEN FİYAT ARTIŞI POLEMİKLERİNE CEVAP…

TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), sektördeki üretim maliyetinin yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt ve elektriğin oluşturduğuna dikkat çekti. Sektör temsilcileri çimentonun hali hazırda Türkiye’de dünya ortalamalarının altında ve yakın coğrafyadaysa en ucuz fiyata satıldığını; yüzde 200 gibi olağandışı bir artış olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Kamuoyunda oluşan maliyet tartışması üzerine TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nca (ÇEİS) yapılan açıklamada “Çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 düzeyinde olduğu gerçeğinden hareketle ‘inşaat sektöründeki fiyat artışlarının çimento sektörüyle ilişkilendirilmesi’ gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

115 MİLYON TONLA AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ…
Çimento sektörünün çatı kuruluşlarının kamuoyu bilgilendirmesinde “2020 yılı sonu itibarıyla 55’i entegre 76 tesis ve yaklaşık 115 milyon ton kapasiteyle Avrupa’nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük üreticisi olan Türk çimento sanayisindeki kurumlar, pandemi döneminde bile ülkemiz için katma değer üretmekten hiçbir zaman geri durmayan stratejik öneme sahip sektörün dönemsel gelişmelerde hedef gösterilmesi kolaylığından vazgeçilmelidir.

PETROKOK YÜZDE 270, İTHAL KÖMÜR 193 ZAMLANDI
2021 Temmuz’da petrokok fiyatları geçen senenin temmuz ayına göre yüzde 270, ithal kömür ve elektrik fiyatları sırasıyla yüzde 193 ve yüzde 64 oranında artmıştır. Aynı dönemde dolar kuru ise 6,86 TL’den 8,63 TL’ye yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir.” ifadelerine yer verildi.

MALİYETİN YÜZDE 80’İNİ DÖVİZ BAZLI YAKIT OLUŞTURUYOR
Çimentonun hali hazırda iç piyasada dünya ortalamalarının altında ve yakın coğrafyadaysa en ucuz fiyata satıldığının altı çizilen açıklamada; yüzde 200 gibi olağandışı bir artış olduğu iddialarının ise gerçeği yansıtmadığı dile getirildi: “Çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik vb. oluşturduğu halde artışları tam olarak fiyatlara yansıtmayarak, ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine sunduğumuz katkıdan taviz vermemekteyiz. Çimento sektörü, ortak geleceğimizin de baş aktörlerinden biri olma sorumluluğunu her şeye rağmen fedakarlıkla üstlenmeye devam edecektir.”

Volkan Bozay- TÜRKÇİMENTO CEO’su

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ SIKINTILARIN SEBEBİ DEĞİLİZ”
Yüksek maliyet artışlarından kaynaklı büyük fiyat baskılamasına maruz kaldıkları dönemlerde dahi “Türkiye’ye katma değer oluşturacak çalışmalara imza atmaktan çekinmediklerini” belirten TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, “Ülkemizin üretmeye, değer yaratmaya, kazanmaya ve kazandırmaya her şeyden daha fazla ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde, inşaat sektörünün iş bırakma/grev yapma senaryosu üzerinde durması, üstelik bunu da çimento sektörüne mâl etmeye çalışması oldukça üzücüdür. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların nedeni olarak sektörümüzün hedef gösterilmeye çalışılması, makul görünmemektedir.” dedi.

 

Dr. H. Serdar Şardan- ÇEİS (Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası) Genel Sekreteri 

“İDDİA MATEMATİKSEL OLARAK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR”
“Halen faaliyet gösteren oyuncuların yüzde 25’inin sektöre son beş yılda dahil olduğu” bilgisine işaret eden ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan ise şunları kaydetti: “Rekabet Kurumu, tüm sektörleri olduğu gibi, çimento sektörünü de yakından takip etmektedir. Çimento sektörünün tüm ücretleri, ödemeleri, vergileri hukuka uygunluk ve şeffaflık ilkeleri uyarınca kayıt altındadır. Üyelerimizin faaliyet gösterdikleri illerde vergi sıralamalarında olmaları da çimento sektörünün elde ettiği geliri yasalara uygun şekilde beyan ederek, vergi ödemelerini gerçekleştirdiğini ispatlamaktadır. Çimento sektörünün neredeyse tamamı sendikal örgütlü ve toplu iş sözleşmesi kapsamında olan şirketlerden oluşmaktadır. Bilhassa yeni yapı fiyatlarında yaşanan yüksek artışların nedeni olarak, yıllardır olduğu gibi bugün de çimento sektörünün ‘sebep’ gösterilmesi mantıklı değil. Sektörümüzün söz konusu artışlara bahsedildiği düzeyde etki etmesi, matematiksel olarak mümkün gözükmemektedir.”

Çimentonun hali hazırda iç piyasada dünya ortalamalarının altında ve yakın coğrafyadaysa en ucuz fiyata satıldığının altı çizilen TÜRKÇİMENTO ve ÇEİS açıklamasında; yüzde 200 gibi olağandışı bir artış olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir