Connect with us

Türkiye Gündemi

İHTİYAÇTAN FAZLA MÜHENDİS İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR…

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin gerçekleştirdiği “İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması’na göre, mühendislik bölümlerinde sektörün ihtiyacından fazla öğrenci öğretim görüyor. Ankete katılanların yüzde 13,13’ünün halihazırda meslekleriyle alakası olmayan ve düşük profilli işlerde çalışıyor.  Faal mühendislerin yaklaşık yüzde 85’inin gelir artışı  enflasyon oranının altında seyrediyor. Katılımcıların 8’de 1’i iş arıyor. 

882 kişinin katıldığı İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması’yla; mühendis, mühendislik öğrencisi, emekli ve iş arayanların “çalışma, yaşam ve eğitim koşullarını incelenmesi” ve  “Covid-19 salgını sürecinde karşılaştıkları zorlukların ilgili kurumlarla paylaşılması” amaçlandı.

İbrahim Tataroğlu-Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı

İbrahim Tataroğlu-Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı

“MÜHENDİSLERİN GÜCÜNÜ ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
Mühendislerin gücünü artırma amacıyla kapsamlı bir araştırmaya imza attıklarını dile getiren Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İbrahim Tataroğlu, “30 bin üyelik büyük bir aile olarak, geleceğin temel taşı mühendis meslektaşlarımızın gücünü artırmak amacıyla kapsamlı bir şekilde yürüttüğümüz İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırmasıyla çok önemli verilere ve iç görülere ulaştık. Elde ettiğimiz sonuçlarla birlikte meslektaşlarımızın mesleki ve sosyal yaşamını hak ettikleri seviyeye çıkarmak için çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

ÜNİVERSİTE SAYISI ARTTIKÇA EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜYOR
2003–2020 yılları arasında Türkiye’deki üniversite sayısı 78’den 207’ye çıktı.  Bu Sayıda 15’nci sırada yer alan Türkiye; Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Rekabet Raporu’na göre 2017- 2018 yılında yükseköğretim sistemi kalitesi endeksinde 137 ülke arasında 101’inci sıraya geriledi. İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması sonuçları da benzer sonuca işaret ediyor. Katılımcıların yüzde 72,90’ı mühendislik  fakültelerinde ihtiyacın çok üzerinde öğrenci olduğu kanaatinde. Yüzde 70’i ise verilen eğitimi kalitesiz ve yetersiz buluyor. Yüzde 65,3’ü de mesleğin değerinin azaldığını düşünüyor.

SEKİZ MÜHENDİSTEN BİRİ İŞ ARIYOR
Ankete katılanların yüzde 13,13’ünün halihazırda meslekleriyle alakası olmayan ve düşük profilli işlerde çalışıyor.  Faal mühendislerin yaklaşık yüzde 85’inin gelir artışı  enflasyon oranının altında seyrediyor. Katılımcıların 8’de 1’i iş arıyor. Yüzde 89’u  Covid-19 salgını şartlarında iş arama sürecinin kötüleştiğini kaydediyor. İş arayan mühendislerin yüzde 46,3’ü 1 yıl veya daha uzun süredir amacına ulaşabilmiş değil.

Salgın sürecinde mühendislerin yüzde %50’si iş yerlerinden çalışmaya devam etti.

Salgın sürecinde mühendislerin yüzde %50’si iş yerlerinden çalışmaya devam etti.

SALGINDA ÇALIŞANLARIN YARISI OFİSTEN DEVAM ETTİ
Salgın sürecinde mühendislerin yüzde yüzde 50’si iş yerlerinden çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Mesleki gelişimlerini sürdürebildiklerini ifade edenlerin oranı sadece yüzde 40.

MÜHENDİSLER GELECEK KAYGISI TAŞIYOR
Mühendislerin yüzde 30,16’sı salgının olumsuz etkilerinin azalmasının veya tamamen ortadan kalkmasının 2 yıldan fazla süreceği görüşünde. Yüzde 17,35’i ise tamamen normale dönülemeyeceğine inanıyor. Görüş belirtenlerin yüzde 68,37’si kaygılı olduklarının altını çiziyor. Özellikle ekonomik kaynaklı gelecek belirsizliği ve kaygılar sebebiyle yakın gelecekte mühendislerin yüzde 20,52’si şehir, yüzde 24,60’ı ise ülke değiştirmek istiyor.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir