Connect with us

Türkiye Gündemi

LİBYA’YA İHRACAT ARTIYOR…

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) ortaklaşa düzenlediği Ticari Diplomasi Yolcuğu toplantısına Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil konuk oldu. Karanfil, bu yıl ihracatın 3 milyar doları aşacağını söyledi.

6 milyon nüfuslu Libya’ya yılda ortalama 2.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Mısır’a 3 milyar dolar ihracat yaparak, Libya’nın aynı zamanda ihracat için bir geçiş yolu görevi üstlendiğini ifade etti.

Murtaza Karanfil-Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı

Murtaza Karanfil-Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı

“LİBYA’DA 150 MİLYAR DOLARA YAKIN PETROL KAYBI YAŞANDI”
Karanfil, 2016-2019 sonu arasında darbeci Hafter kontrolündeki bir grubun “benzin hilali” bölgesini kapatması nedeniyle Libya bölgesinde 150 milyar dolara yakın petrol satış kaybı yaşandığını belirtti: “Libya yüz ölçümü bakımından bakımından bizim 2.5 katımız büyüklüğünde. Afrika’ya açılan bir kapı ve Avrupa’nın göbeğinde bir ülke. Bir dönem 90 milyar liraya ulaşan petrol geliri neredeyse sıfıra indi. 2019’un ilk 4 haftasında destekçileri Trablus’u ele geçirmeye çalıştı. Trablus 2019 Nisan ayında kuşatma altına alındı. Libya sahipsiz ve kimsesiz görüldü. O dönemki ulusal mutabakat hükümeti birleşmiş milletlere bir çağrıda ve bu çağrıya sadece Türkiye destek verdi.”

“DOĞALGAZ REZERVİNİN YÜZDE 0,8’İ LİBYA’DA”
Dünya doğalgaz rezervinin yüzde 0,8’i Libya’da bulunduğu bilgisini aktaran Karanfil, devamında şunları dile getirdi: “Tespit edilmeyen doğalgaz rezervinin ise mevcut gazın 2-3 katı olduğu düşünülüyor. Libya’da ticaret 300 milyon kişi varmış gibi yapılıyor. Petrokimya, madencilik, araştırmalar üzerine yatırımlar büyük avantajlar barındırıyor. Libya’da lojistik sektöre yönelik Yatırımlar, madencilik, inşaat malzemeleri, seramik üzerine yapılacak yatırımlar olan Libya’da yatırımcısına kazandıracaktır.”

“LİBYA’DAKİ TEMEL SORUN EKONOMİ”
Libya’da ekonomik sorun yaşandığını hatırlatan Karanfil, şu istatistikleri paylaştı: “Nisan ayında yüzde 228’lik bir ihracat yaşandı. Demir-çelik dışı metaller yüzde 230, elektrik-elektronik yüzde 334, halı yüzde 105, hububat yüzde 230, mobilya yüzde 74, yaş meyve yüzde 278, kuru meyve yüzde 140 arttı. Bu özellikle Libya hükümetinin kuru sabitlemesiyle geldi. Ülkede Kaddafi döneminde kadar güçlü bir devlet yok. Libya’da güvenlik sorunu yok, asıl sorun ekonomik sorun.”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Ticari Diplomasi Yolcuğu toplantısında bir araya geldi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Ticari Diplomasi Yolcuğu toplantısında bir araya geldi.

“AFRİKA’NIN MERKEZİNE ULAŞABİLECEĞİZ”
Libya’nın hayali Lojistik Üs projesi bittiğini aktaran Karanfil, konuyu şöyle detaylandırdı: “Libya Kuzey Afrika’da 100 milyon insanın çok rahatlıkla ekonomi yaşayacağı bir ülke haline gelebilir. Afrika’da maalesef doldurulabilir depolanması için uluslararası standartlara uyan bir tesis mümkün değil. Libya’da yapacağımız lojistik üsle Süveyş Kanalı ve Batı Afrika’ya ulaşım yollarına alternatif, Afrika’nın belki de merkezine inebileceğiz. Türk mühendislerin tecrübesiyle yapılacak üsle burada tedarik zincirindeki ihtiyaçlar da Türkiye’den karşılanabilecek.”

“TÜRKİYE’YE 600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANLANIYOR”
Libya’da 70 milyar dolarlık bir bütçeye sahip Libya Dış Yatırımlar kurumu olduğunu hatırlatan Karanfil: “Bu kurumun Mısır, Afrika ve bazı Avrupa ülkelerinde birçok yatırımı bulunuyor. Bu kurumun yetkilileri geçen yıl ülkemizi ziyaret etti. Türkiye’de 600 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını söylediler.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir