Connect with us

Gündem

TIRNAK BÜYÜKLÜĞÜNDE ÇİPE 50 MİLYAR TRANSİSTÖR…

Yarı iletkenler; bilgisayar donanımlarından iletişim cihazlarına, ulaşımdan kritik altyapılara kadar pek çok sistemde kritik rol oynuyor. Nano katman teknolojisiyle dünyanın ilk 2 nanometrelik çipini geliştiren IBM (NYSE: IBM), yarı iletken tasarımında ve işlenmesinde büyük bir buluşa imza attı. 1 nanometre, 1 metrenin milyarda biri.

7 ve 5 nanometrelik teknolojilerin de ilk uygulayıcısı IBM’in (NYSE: IBM) üretmeyi başardığı 2 nanometrelik çip, günümüzdeki en gelişmiş 7 nanometrelik çiplere kıyasla yüzde 45 daha yüksek performans ve yüzde 75 daha az enerji tüketimi imkanı sunacak.

GÜVENLİK VE ŞİFRELEME İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Bilişim ve bilgi teknolojilerinde dünya lideri firmanın 5 nanometrelik tasarımı duyurmasından sonraki dört yıl içinde geliştirdiği bu buluşu sayesinde tırnak büyüklüğünde bir çipe 50 milyara kadar transistör sığdırılabilecek. Çip üzerinde daha fazla transistör bulunması, işlemci tasarımcıları için “donanımla güçlendirilmiş güvenliğe ve şifrelemeye yönelik yeni yollar açılabilmesi” anlamına geliyor.

Darío Gil- IBM Research Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Direktörü 

“TEKNOLOJİDEKİ ZORLUKLARI ÜSTLENME YAKLAŞIMININ BİR ÜRÜNÜ”
IBM Research Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Direktörü Darío Gil, “Yarı iletken dünyası ve BT (Bilgi Teknolojileri) endüstrisi için çok önemli olan 2 nanometrelik çipte yansıtılan bu yenilik; IBM’in teknoloji dünyasındaki zorlukları üstlenme yaklaşımının bir ürünüdür. Bu yenilik, sürdürülebilir yatırımlar ve iş birliğine dayalı bir araştırma ve geliştirme ekosistemi yaklaşımının nasıl çığır açabileceğinin göstergesidir.” dedi.

2 NANOMETRELİK ÇİPLERİN SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR
Yarı iletken geliştirme çalışmalarını ABD New York’taki Albany Nanotech Complex Araştırma Laboratuvarı’nda sürdüren IBM’in geliştirdiği 2 nanometrelik çipler şu avantajları sağlayacak:
-Cep telefonu pil ömrü dört katına çıkarma: Artık kullanıcıların, cihazlarını dört günde bir şarj etmeleri yeterli olacak.
-Veri merkezlerinin karbon ayak izini azaltma: Küresel enerjinin yüzde biri veri merkezleri tarafından kullanılıyor. Merkezlerdeki sunucularının tamamının 2 nanometrelik işlemcilerle değiştirilmesi, bu oranın önemli ölçüde düşmesini sağlayabilir.
-Dizüstü bilgisayar işlevlerini büyük ölçüde hızlandırma: İşlemciler; uygulamalarda daha hızlı işleme, diller arası çeviri işlerinin daha kolay yapılmasına yardımcı olma ve daha hızlı internet erişimi gibi çeşitli işlevler sunabilecek.
-Nesne algılama ve yanıt süresini hızlandırma: Sürücüsüz otomobiller gibi otonom araçlarda da kullanılabilecek.

IBM, yarı iletken geliştirme çalışmalarını ABD New York’taki Albany Nanotech Complex Araştırma Laboratuvarı’nda sürdürüyor. 

IBM’İN DAHA ÖNCEKİ YARI İLETKEN BULUŞLARI…
IBM, daha öncesinde şu yarı iletken buluşlarına imza atmıştı: Tek hücreli DRAM, Dennard Ölçekleme Yasaları, Kimyasal olarak güçlendirilmiş fotorezistler, Bakır bağlantı kabloları, yalıtkan üstü silikon teknolojisi, çok çekirdekli mikro işlemciler, yüksek-k geçit yalıtkanları, yerleşik DRAM ve 3 boyutlu çip yığınlama.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir