Connect with us

Gündem

ROKETSAN’NIN YENİ VURUCU GÜCÜ MAM-T TESTİ GEÇTİ…

Roketsan’ın İnsansız Hava Araçları (İHA) filosunun vuruş gücü etkinliğini artırmak amacıyla geliştirdiği MAM-T mühimmatının ilk test atışları başarıyla gerçekleştirildi. Ağırlık/etkinlik optimizasyonlu MAM-T, zırhlı ya da zırhsız araçlar, binalar ve su üstü hedeflerine karşı kullanılabiliyor.

 

Daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil ihtiyacını karşılamak için yola koyulan Roketsan’ın tümüyle yerli ve milli imkanlarla ürettiği MAM-T, “Blok-1 konfigürasyonunda hareketli ve sabit hedeflere karşı” yüksek hassasiyet sağlıyor. Küresel Konumlama ve Ataletsel Navigasyon Sistemleri’yle (KKS/ANS) desteklenebilecek ara safha güdüm yeteneklerine ve yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip. Farklı platformlara uyumlu. Menzil kabiliyeti İHA’larda 30, hafif taarruz uçaklarında 60 km ve savaş uçaklarındaysa 80 km.

İLK ATIŞ BAYRAKTAR AKINCI TİHA’DAN
MAM-T mühimmatının ilk test atışı Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapıldı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın ev sahipliğindeki testi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de izledi.

MAM-T ilk test atışını Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de izledi.

“DÜNYADAKİ MUADİLLERİNDEN ÇOK DAHA ÖNDE”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, test atışları başarıyla tamamlanan MAM-T hakkında şu bilgileri verdi: “Kısaca MAM olarak isimlendirdiğimiz Mini Akıllı Mühimmat ailemiz, geldiğimiz noktada dünyadaki muadillerinden çok daha önde bir konumda. İHA’larda görev süresini maksimuma çıkaran MAM ailemizin yeni üyesi MAM-T de yüksek harp başlığı kapasitesi ve yüksek menzil performansıyla, ülkemizin yeni tip İHA filosunu yine dünya standartlarının üzerinde bir etkinlik ve güce ulaştırmış olacak.”

Murat İkinci- Roketsan Genel Müdürü

“GÖREVE HAZIR OLDUĞUNU KANITLADI”
“Türkiye, yerli ve milli kaynaklarıyla, farklı görevleri icra edebilecek kabiliyetlerle donatarak son teknolojiyle geliştirdiği insansız hava araçlarında, bugün artık küresel bir güç olmuş durumda.” diyen İkinci, ardından şunları dile getirdi: “Yakın tarihte Türk Silahlı Kuvvetlerimiz (TSK) tarafından kullanılmaya başlaması planlanan AKINCI İHA platformunun kabiliyetleriyle uyumlu olarak geliştirdiğimiz MAM-T, daha yüksek etkinlik ve daha uzun menzil performansıyla göreve hazır olduğunu kanıtladı.”

“TAM KAPASİTELİ SERİ ÜRETİM 2021’İN İKİNCİ YARISINDA”
İkinci, MAM-T’nin imalat sürecine ilişkin şunları kaydetti: “AKINCI İHA’nın 1. fazı için belirlenmiş olan teslimat takvimine paralel olarak, bu yılın içerisinde İHA ile beraber ilk mühimmat teslimatlarını yapmayı hedefliyoruz. Kalifikasyon ve diğer test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, 2021’in ikinci yarısında tam kapasiteyle seri üretime geçmeyi öngörüyoruz.”

ROKETSAN’IN ANA GÖREV SAHASI
1400’ü Ar-Ge’de 3000’i aşkın personeliyle “özgün, güvenilir ve çığır açan roket ve füze çözümlerine” odaklanan Roketsan, 1988’de kuruldu. 6 milyon m² alana konuşlanan Ankara’daki tesislerinde faaliyet gösteriyor. Ana görev sahası şöyle: “Farklı özelliklerdeki roket, füze ve güdümlü mühimmat ile bunların fırlatıldığı silah sistemlerini” ve “roket yakıtlarını, arayıcı başlıklarını, güdüm ve kontrol sistemlerini, yazılımlarını, tapalarını, harp başlıklarını ve mekanik aksamlarını” üretmek. Bu sistemleri kara, hava, deniz ve denizaltı platformlarına entegre etmek. Bina, araç ve tankların korunması için balistik koruma sistemleri imal etmek. Ürünlerine satış sonrası hizmeti vermek. Uydu fırlatma sistemleri geliştirmek.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir