Afrika’nın 41 farklı ülkesinden 300’ün üzerinde ithalatçı firma yetkilisini Türk üreticilerle buluşturan “WCI Forum-Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu 2021” Ankara’da başladı. WCI Forum İcra Kurulu Başkanı Utku Bengisu, Afrika ile ticari ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
Bosphorus Expo’nun organize ettiği WCI Forum-Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu 2021’de iki gün boyunca Afrikalı alıcılar ve Türk üreticiler arasında pek çok iş görüşmeleri de yapılacak.
Utku Bengisu-WCI Forum İcra Kurulu Başkanı
“AFRİKA’NIN YILLIK İTHALAT RAKAMI 1 TRİLYON DOLAR”
WCI Forum İcra Kurulu Başkanı Utku Bengisu, Afrika’da her yıl 1 trilyon dolarlık ithalat yapıldığını söyledi: “Afrika’da 1.3 milyarlık nüfus var ve kıta nüfusunun %70’i 18-35 yaş arasında. Kıtadaki 54 ülkenin kendi aralarında imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor ve kıtada Ortak Pazar kuralları işliyor. Her yıl 1 trilyon dolarlık ithalat yapılıyor. 2050 yılında kıta nüfusunun %50’sinin 25 yaş altı olması bekleniyor.”
“YENİ NESİL GİRİŞİMCİLER TÜRKİYE İLE TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR”
Afrika’daki yeni nesil girişimcilerin Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istedikleri bilgisini aktaran Bengisu, devamında şunları dile getirdi: “Türkiye, Afrika’daki girişimcilerin aradıkları her çeşit ürünü bulabilecekleri bir ülke. Afrika’daki ülkeleri “Grow with Turkey / Türkiye ile büyüyün” mottosu ile iş birliğine davet ediyoruz.”
Deniz Erdoğan Barım-Dışişleri Bakanlığı Batı Afrika Genel Müdür Yardımcısı
“TÜRKİYE İLE AFRİKA’NIN İHRACAT HACMİ ARTIYOR”
Dışişleri Bakanlığı Batı Afrika Genel Müdür Yardımcısı Deniz Erdoğan Barım, Türkiye ile kardeş kıta Afrika arasında “kazan-kazan” temelinde oluşturulan iletişimin Türkiye-Afrika ticaret hacmini artırdığını kaydetti. Barım, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay’ın Afrika’daki faaliyetlerinin de bu iletişimi daha güçlendirdiğini vurguladı.
Fatih Mehmet Keçebir-MÜSİAD Global Üst Kurul Başkanı
“ÜRETİCİ VE ALICI ARASINDA KÖPRÜ İNŞA EDİYORUZ”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Afrika’da; Etiyopya, Cibuti, Kenya, Tanzanya, Zambiya, Güney Afrika, Çad, Sudan, Nijer, Nijerya, Senagal ve Moritanya olmak üzere 12 ülkede hizmet verdiğini hatırlatan MÜSİAD Global Üst Kurul Başkanı Fatih Mehmet Keçebir, “Türkiye’deki üreticilerin üretim gücünün, üretim kalitesinin doğru fiyat ve doğru strateji ile Afrika’daki doğru adreslerle buluşmasını sağlayarak, Afrika’daki alıcılar ile Türkiye’deki üreticiler arasında doğru, sağlam köprüler inşa ediyoruz.” dedi.
Yalçın Kıroğlu-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika Koordinatör Başkan Yardımcısı
“TÜRK ÜRETİCİ YATIRIMCI OLARAK AFRİKA’DA YER ALACAK”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Kıroğlu yakın zamanda Afrika ülkeleri arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) dikkat çekti: “Bu anlaşma ile kıtadaki ülkeler arasındaki ticaretin %50 artacağını öngörüyoruz. Türk üreticilerin mal satmaktan ziyade yatırımcı olarak da Afrika’da yer alabilecekler ve bu şekilde istihdama da katkı sağlayacağız.”
Mustafa Deryal-Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı
“TÜRKİYE, FARKLI PAZARLAR İÇİN SIÇRAMA TAHTASI OLABİLİR”
Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Afrika için Türk pazarının “sıçrama tahtası” olabileceğinin altını çizdi: “Türkiye için Afrika daima önemli oldu. Bu sadece bir ticaret isteğinden kaynaklanan bir durum değil, aynı zamanda güçlü ve demokratik bir Afrika’nın varlığı Türkiye’nin önceliklerindendir. 21.yüzyılda iki yükselen değer olacağına inanıyorum. Biri Asya biri Afrika. Türkiye jeopolitik açıdan elde ettiği birçok alandaki bilgi birikimi tecrübesiyle Afrika için çok şey yapabilir. Afrika için de Türkiye, farklı pazarlara ya da alanlara bir sıçrama tahtası olabilir.”