Connect with us

Türkiye Gündemi

İZMİR’DEN TÜRKİYE’YE “SU MANİFESTOSU”…

CHP’li belediye başkanları , İzmir’deki Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde “Su Manifestosu” açıkladı. Giderek azalan su kaynaklarına dikkat çekilen manifestoda “iklim krizinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve kuraklıkla mücadelede başarılı olabilmek için” su yönetiminde atılması gereken acil adımlar sıralandı.

 

CHP’li 22 belediye başkanı, İzmir’de düzenlenen Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde “Su Manifestosu” açıkladı. Fuar İzmir’deki toplantılarda “Su Yönetiminde Liderlik ve Politikalar” temasıyla Başkanlar Zirvesi yapıldı.

Ev sahibi kimliğiyle zirvenin moderatörlüğünü üstlenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’de son 60 yılda Marmara Denizi’nden daha büyük sulak alanın kuruduğunun, sağlıklı nehir ekosisteminin neredeyse hiç kalmadığının ve yer altı sularının yüzlerce metre derinlere çekildiğinin altını çizdi.

Tunç Soyer- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

SU, YANLIŞ YÖNETİLİYOR
Türkiye’nin bereketli topraklarının kuraklık ve susuzlukla boğuştuğunu belirten Soyer, “Her yıl ‘bu sene suyumuz yetecek mi’ kaygısı taşımaya başladık. Bunun nedeni suyumuzun yarım asrı aşkın süredir yanlış yönetilmesi. İklim krizi, susuzluk tehlikesini büyütürken bu eskimiş politikanın terk edilmesi gerekirdi. Yazık ki eski politikanın açtığı fay hatlarını derinleştiren kararlar çoğalıyor” dedi.

Dünya kuraklık ve susuzlukla pençeleşirken sulak alanların korunması yönetmeliğinde daha üç gün önce iktidar tarafından değişikliğe gidildiğine dikkat çeken Soyer, yıllardır korunan sulak alanlarda büyük altyapı projelerine izin verildiğini kaydetti.

2019 verilerine göre ülkemizde suyun yüzde 77’sinin tarımsal sulamada kullanıldığı bilgisini aktaran Soyer, şunları söyledi: “Çağdaş yöntemlerle yapılan tarımsal ürün modelleri bu miktarın yarısını bile kullanmadan daha çok verim elde edeceğimizi gösteriyor. Hal böyleyken ülkemizde kuraklık ve yoksulluk tohumları serpiliyor.”

Mansur Yavaş- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

“ANKARA’NIN SUYU HOYRATÇA KULLANILIYOR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Türkiye’nin kuraklığa doğru gittiği bir süreçte bu zirvenin çok önem taşıdığını vurguladı. Özellikle Orta Anadolu’nun 20-25 yıl içinde çölleşeceğine işaret eden Yavaş, şöyle konuştu: “Bunu görüyoruz ama hiçbir tedbir alınmıyor. Herkes suyu hoyratça kullanıyor. Şu anda Ankara’da o kadar çok hobi bahçesi var ki, suyumuzun yüzde 70’ini yüzde 15’lik bir azınlık kullanıyor, serbest sulama yoluyla suyumuzu yok ediyor, toprakları kireçlendiriyor ve kullanılamaz hale getiriyor. Bu konulara ilişkin görüşlerimizi zaman zaman bakanlığa bildiriyoruz. Ancak Türkiye’nin yarısına yakınını yöneten belediye başkanları yan yana gelerek bir manifesto hazırladık. Dünyaya bir çağrıda bulunacağız. İnşallah kulak verilir. İlk defa kaybetmeden tedbir alan bir yönetim var. İnşallah bunu başaracağız.”

Ekrem İmamoğlu- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

“KANAL İSTANBUL TEHDİT VE İHANETTİR”
Su manifestosunda buluşan CHP’li 11 büyükşehir belediye ve 11 il belediyesinin Türkiye nüfusunun yüzde 65’ini temsil ettiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “su meselesinin geçici ve istenildiğinde bir anda çözüm bulanabilecek bir mesele olmadığını dile getirdi.

İklim değişikliği ve kuraklığın dünyada göç dalgasına yol açtığını ifade eden İmamoğlu, Karadeniz’den Marmara Denizi’ne açılmak istenen Kanal İstanbul projesine ilişkin “Milletle inatlaşılmaz, ama doğayla hiç ama hiç inatlaşılmaz. Doğayla inatlaşmak ve doğanın tahribatına yönelik birtakım hamlelerde bulunmak ciddi hasarlar yaratıyor. İstanbul’da da ne yazık ki inşa edilmek istenen bir beton kanal var. Bu kanal 16 milyon insanın hayatını olumsuz şekilde, negatif şekilde etkileyecek büyük bir tehdit ve ihanettir.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li 22 belediye başkanı, İzmir’de düzenlenen Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde “Su Manifestosu’ açıkladı.

Toplantıda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da konuya dair görüş ve önerilerini sıraladı.

Mazereti nedeniyle zirveye katılamayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek video mesaj yolladı.

5 İLKESEL DEĞİŞİKLİK VE 10 SOMUT ADIM ÖNERİSİ
Konuşmaların ardından 11 büyükşehir belediyesinin yanı sıra, Kırşehir, Ardahan, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Sinop, Artvin, Bilecik, Bolu ve Yalova belediye başkanlarının imzaladığı “Su Manifestosu” duyuruldu.
Manifestoda, “katılımcı bir su yönetim modeli oluşturmak”, “tüm kullanım alanlarında arzın değil talebin yönetilmesi”, “su yatırımlarının havza ölçeğinde planlanması”, “doğanın su döngüsünün korunması” ve “suyun ekosistem ve sektörler arası döngüsel kullanımı” başlıklarında 5 ilkesel değişikliğin yapılması gerektiği belirtildi.

Ayrıca bu ilkeler doğrultusunda hemen atılması gereken 10 somut adım deklare edildi:
1-Su yönetimiyle ilgili koordinasyonsuzluk ortadan kaldırılmalı kurumlar arasındaki yetki ve sorumluluk karmaşasına son verilmelidir.

2-Tüm paydaşların mutabakatı alınarak hazırlanan bir Su Kanunu yürürlüğe konmalı, su havzası planlama ve uygulamalarında yerel yönetimler güçlü ve yetkili yapılar haline getirilmedir.

3-Su yatırımları havza ölçekli bütüncül planlarla uyumlu olarak su ve atık su master planlarına göre yapılmalı, kamu kaynakları ekonomik ve ekolojik fizibilitesi düşük yatırımlara aktarılmamalıdır. Yerel yönetimlerin çevresel altyapı projelerine yönelik kaynakları artırılmalıdır.

4-İklim krizi ile etkin mücadele için imzalanan Paris İklim Anlaşması ivedilikle onaylanmalı: iklim değişikliğinin yaratacağı olumsuz etkilerin önlenmesi amacına yönelik hazırlanan İklim Değişikliği Kanun Tasarısı üzerinde çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır.

5-Kuruyan göllerin, Salda Gölü Burdur Gölü, Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve diğer sulak alanların tahribatı sonlandırılarak restore edilmeli ve doğal su döngüleri korunmalıdır.

6-Su havzalarındaki tüm noktasal ve yaygın kirlilik kaynaklan kontrol altına alınmalı; merkezi ve yerel idarelerce etkin bir şekilde denetlenmelidir.

7-Tarımda doğru ürün planlaması yapılarak ve tasarruflu sulama sistemlerine geçilerek su israf önlenmeli. Tarımsal sulama en az yüzde 50 oranında azaltılmalıdır. Bu amaçla, ekonomik değeri yüksek ve su talebi olmayan yerel tohum ve hayvan ırkları teşvik edilmelidir.

8-İstanbul’da yapılmak istenen Beton Kanal gibi suyun doğal döngüsüne zarar veren tüm israf projeleri iptal edilmelidir.

9-Güncelliğini yitiren su ve kanalizasyon idaresi mevzuatı yeniden düzenlenmeli: Büyükşehir statüsünde olmayan diğer illerde de su ve kanalizasyon idareleri kurulmalıdır.

10-Yaşamın vazgeçilmez unsuru olan su temel kamusal hak olarak kabul edilmeli. Ekolojik toplumsal bir değer olarak tanımlanmalı, su hizmetlerinde kamu işletmeciliği esas alınmalıdır. Biz Türkiye’nin 22 belediye başkanı olarak yetki, görev ve sorumluluklarımız doğrultusunda kendi illerimizdeki su yönetimini yukarıdaki ilkeler doğrultusunda gerçekleştireceğimizi beyan ediyoruz. Bu belgede çerçevesi çizilen su politikası ülkemizde tesis edilene kadar çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye ve hep birlikte haykırmaya devam edeceğiz.

Etkinliğin ikinci gününde (bugün) ise 17 farklı konu başlığı ile 11 büyükşehir belediyesinin su ile ilgili uzmanları, bilim insanları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, sektörel su kullanıcıları, su endüstrisinde yer alan kurumlar ve çevre örgütlerinin katıldığı yuvarlak masa toplantıları düzenlendi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir