Connect with us

Gündem

AYM, HDP HAKKINDA HANGİ KARARLARI VEREBİLİR?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’nin HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açması Türkiye’nin bir numaralı gündemi oldu. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek?

Anayasa Mahkemesi, önüne gelen HDP’yi kapatma davasını öncelikle usul açısından inceleyecek. Dosyada herhangi bir eksiklik görmezse iddianameyi kabul edecek ve yargılamayı başlatacak.

İDDİANAME 600 SAYFADAN FAZLA
Habertürk’te yar alan habere göre iddianame 600 sayfadan fazla. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, aralarında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile önceki eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 600’den fazla HDP’li hakkında siyasi yasak getirilmesini de istiyor. HDP’ye verilen Hazine yardımının kesilmesini ve partinin mal varlığına tedbir konulmasını talep ediyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ODAĞI  OLMA FİİLİNİN DERECESİ
AYM; davaya Yüce Divan sıfatıyla bakacak. HDP, savunmasını yapacak. Terör örgütünün odağı yönünde kanaate varılırsa dava HDP’nin kapatılmasıyla sonuçlanabilecek. Kararın nihai halini odak olma fiilinin derecesi belirleyecek. AYM; HDP’yi kapatmayıp Hazine yardımının kesilmesine hükmedebilir. Parti kurucularına siyaset yasağı getirebilir.

2014 Ekim’de meydana gelen Kobani olaylarında ülke genelinde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı.

KAPATMA İSTEMİNİN TEMEL DAYANAĞI KOBANİ OLAYLARI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan kapatma davasının temel dayanağının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 6,7 ve 8 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen Kobani olaylarına ilişkin hazırlanan iddianame olduğu belirtiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir