Connect with us

Gündem

İLK KİLİSE ANTAKYA DEĞİL KONYA’DA…

Türkolog Ali Canip Olgunlu Ayasofya / Karadaki En Büyük Yelkenli adlı kitabında bilinenin aksine dünyadaki ilk kilisenin Antakya’da değil Konya’da inşa edildiğini yazdı.

“Antakya’daki St. Pierre bir kilise değil ‘kenise’dir. Kenise, bir bina ismi değildir. Gizli gizli ibadet edilen yer anlamına gelir” diyen Türkolog Ali Canip Olgunlu, ilk kilisenin Konya-Sille’de Constantin’in annesi Helena’nın inşa ettirdiğini açıkladı.

Ali Canip Olgunlu'nun Ayasofya-Karadaki En Büyük Yelkenli adlı kitabı

Ali Canip Olgunlu’nun Ayasofya-Karadaki En Büyük Yelkenli adlı kitabı

AZİZE HELENA DÜNYANIN İLK KİLİSESİ
Olgunlu, Sille – Azize Helena Kilisesi dünyanın ilk, birinci Ayasofya (Megale Ekklesia) ise Anadolu’nun dolayısıyla dünyanın ikinci kilisesi olduğunu aktardı.

İLK KİLİSEYİ HELENA YAPTIRDI
Olgunlu kitabında; dünyanın ilk kilisesinin Konya-Sille’de “Hristiyanlar’ın annesi” diye bilinen Constantin’in Annesi Helena’nın sağladığı serbestlik ile 327 yılında inşa edildiğini belirtti. Bu kilise günümüzde de Azize Helena adıyla biliniyor. Kilise, Roma’nın Hristiyanlığı serbest bırakmasından üç yıl önce inşa ediliyor.

Ali Canip Olgunlu-Türkolog

MAĞARANIN TERCİH EDİLME NEDENİ “İSA”
Anadolu’da birçok yerde gizli mağaraların mevcut olduğunu vurgulayan Olgunlu, konuya dair şu bilgileri aktardı: “İsa’dan sonra havarileri cemaat oluşturmak için her yerde özellikle de saklanabilecekleri mağarada hem ibadet ediyorlardı hem de bu dini yaymaya çalışıyorlardı. Mağaraların tercih edilmesinin asıl sebebi ise İsa’nın bir mağarada dünyaya gelmesiydi. İnançsal sebeplerle gizli ibadet edilen bu yerlere ‘kenise’ dendi. Bu nedenle St. Pierre ilk “keniselerden” biri olarak adlandırılıyor. Ayrıca o tarihte Hristiyanlık meşru değildi ve Roma Hristiyan değildi. Roma’da Hristiyanlar’a karşı hoş görülü davranılmadığı için de o dönem için bir kilisede açıkça ibadet etmeleri söz konusu değildi.”

ST.PIERRE DÜNYANIN İLK YEDİ KİLİSESİ ARASINDA DA YOK
Antakya’daki St. Pierre, dünyanın ilk yedi kilisesi arasında yer almıyor. İlk kiliseler arasında; Efes, İzmir (Smyrna), Bergama, Thyateira (Akhisar), Sardes (Salihli), Philadelphia (Alaşehir) ve Laodikeia (Denizli) bulunuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir