Connect with us

Gündem

2020’DE KASKO YAPTIRMA ORANI DÜŞTÜ…

Kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com, kasko ve trafik sigortasının 2020 karnesini değerlendirdi. Konuya ilişkin açıklamada 2020’de artan araç sayısına rağmen kasko yapılma oranı düştüğü belirtildi. 

Hesapkurdu.com’un incelediği Türkiye Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) raporlarına göre 2020’nin ilk 7 ayında kasko prim üretimi yüzde 3,7 geriledi. Diğer yandan Covid-19 salgını kısıtlamaları dolayısıyla kazaların azalması sebebiyle ödenen maddi tazminat tutarlarında yüzde 12,30, kaza tespit tutanağı sayısındaysa yüzde 12,40’lık daralma kaydedildi.

COVID-19’UN İLK AYLARINDA KASKO YAPTIRMA ORANI YÜZDE 10 AZALDI
Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) verileriyle 2020 yılının ilk 7 aylık döneminde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 58,9 artışla 273 bin 22 adet otomobil satıldı. Hafif ticari araç pazarı da yüzde 65,8 büyüyerek 68 bin 447 adete ulaştı. Ayrıca 2020 yılında sıkça yaşanan doğal afetler sonucunda bireysel araçlarda daha fazla hasar tespit edildi. Bu durumun sigorta sektöründe kasko satışlarını artıracağı öngörülürken; Covid-19’un tırmanışa geçtiği Ocak-Mayıs ayları arasında kasko yaptırma oranı yüzde 10.31 azaldı.

Can Paksoy-Hesapkurdu.com Ürün Geliştirme Kıdemli Direktörü

“SALGIN DÖNEMİNE UYGUN PAKETLER HAZIRLANDI”
Hesapkurdu.com Ürün Geliştirme Kıdemli Direktörü Can Paksoy, salgının başlangıç döneminde tüketicinin ihtiyacına uygun sigorta paketleri geliştirildiğini ifade etti: “Covid-19 salgınının ilk aylarında yaşanan panikle düşüşe geçen sigorta sektörü salgının hafiflemeye başladığı Mayıs ve Haziran’dan itibaren tekrar toparlanmaya başladı. Salgının ilk döneminde hem ekonomik kaygılar hem de sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle araçların trafiğe az çıkması araç sigorta satışlarını azalttı ve aynı zamanda biten sigortaları yenilememe eğilimi başladı. Bu noktada döneme uygun araç sigortası ürünleri geliştiren sigorta şirketleri Aylık Kasko gibi ürünleri piyasaya sundular.”

“MADDİ TAZMİNAT TUTARI DÜŞTÜ”
Trafik sigortasında; Covid-19 kısıtlamaları sebebiyle kazaların azaldığını kaydeden Paksoy, şunları söyledi: “Maddi hasarlı kaza neticesinde tutulan kaza tespit tutanağı sayısı 2020 yılında 663 bin 68 oldu. Bu rakam 2019 yılında 774 binin üzerindeydi. Mevcut tabloda ise son 10 yılın en düşük kaza tespit tutanağı sayısına eriştiğimizi söyleyebiliriz. Trafik sigortası kapsamında üçüncü şahıslara ödenen kaza tazminat tutarlarının ise yine salgının etkisiyle 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 12,30 düşerek 3,2 milyar TL olduğunu görüyoruz.”

“4 MİLYONDAN FAZLA ARAÇ SİGORTASIZ TRAFİKTE”
Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) raporlarına yansıyan bilgilerle yılda 4 milyon 500 bini aşkın aracın zorunlu trafik sigortasız yollarda seyrettiğine dikkat çeken Paksoy, “Araç bazında, motosikletler en yüksek sigortasız trafiğe çıkma oranına sahip. Tüm araç türleri dahil sigortasız aracın en çok bulunduğu illerde ilk sıralarda karşımıza Şanlıurfa, Ardahan ve Kilis görülürken sigortalılık oranı en yüksek iller Trabzon, Ankara ve Rize çıkıyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir