Connect with us

Türkiye Gündemi

SOCAR AR-GE VE ODTÜ PLASTİKLERİ DÖNÜŞTÜRECEK

SOCAR ve ODTÜ, plastik atıkların kimyasal dönüşümü için ortak çalışma yapacak. İki kurum iş birliğiyle plastik atıkların yeniden ham maddeye dönüştürülerek kullanılmasına yönelik teknolojilere imza atmayı hedefliyor. 

ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla yürütülen proje ile SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’de görev yapan araştırmacılar; atık plastikleri temel bileşenlerine dönüştürerek, plastik hammaddelerin üretiminde kullanılması için çalışma yürütecek. Böylece bir yandan doğal kaynaklar korunurken, diğer yandan döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak temel teknolojinin geliştirilmesi yönünde adım atılacak.

Bilal Guliyev-SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü

Bilal Guliyev-SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü

“YENİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”
SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü Bilal Guliyev, yeni teknolojiler geliştireceklerini ifade etti: “Amacımız öncelikle yeni teknoloji geliştirmek. Endüstriyel boyutta uygulanmasına karar verildikten sonra atık yönetimi yapan şirketlerden ve bu atıkların alınabileceği diğer kaynaklardan hammadde sağlanmasını planlıyoruz.”

“ATIKLARI KULLANACAĞIZ”
Guliyev, proje kapsamında “atık maddelerin” değerlendirileceğini vurguladı: “Bu proje ile SOCAR bünyesinde açığa çıkan atıkların kullanılması da mümkün olacak. Atık plastiklerin kimyasal geri dönüşümü ile Petkim’in temel hammadde girdisi nafta için alternatif bir kaynak geliştirerek bir yandan çevreye ve sürdürülebilir ekonomiye, bir yandan da SOCAR Türkiye’ye rekabet üstünlüğü sağlayacak yeni iş modellerine katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

ÇALIŞMALAR SOCAR VE ODTÜ’NÜN LABORATUVARLARINDA SÜRECEK
ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Çelik’le birlikte çalıştıklarını belirten Guliyev, deneylerin tümünün SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’nün laboratuvarlarında yapılacağını söyledi. Projede kullanılacak katalizörler ise ODTÜ’de hazırlanacak.

“SIFIR ATIK PROJESİ’NİN BİR UZANTISI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi’ni hatırlatan Guliyev, “Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, oluşan atığın miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesi amacıyla “atık önleme yaklaşımı” şeklinde tanımlanmış bir hedef. Söz konusu hedefler bizim projemizin de özünü oluşturuyor. Bu da Türkiye’nin hedefleri ile SOCAR Türkiye’nin stratejilerinin uyumunun yanı sıra projenin çok önemli ve yerinde bir karar olduğunu gösteriyor. ”dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ik ci Sibel

    12 Kasım 2021 at 02:52

    SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü Afghan Guliyev dir. Yanlış yazılmış. Düzeltiyoruz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir