Connect with us

Finans & Ekonomi

ROBOTLU OTOMASYONDAN SONRA KONTROL ÜNİTESİNİ DE ÜRETTİLER

Endüstri 4.0 çağında sanayi üretimine yön veren otomasyon ve uzaktan takip sistemleri eskisine nazaran çok daha stratejik öneme sahip. Türkiye, robot otomasyon sistemlerinin kontrol mekanizmasında hala dışa bağımlı. Otomotiv, savunma, havacılık, genel makine imalatı, kalıpçılık, beyaz eşya gibi sektörlerin temel imalat enstrümanı takım tezgahlarının lider markası Tezmaksan, 2.5 eksen kontrol ünitesini üreterek bu alanda önemli bir adım attı.

 

İleri teknoloji üretimi için Ar-Ge departmanına yıllık cirosunun yüzde 2’sini aktaran Tezmaksan; Cubebox ve Kapasitematik’ten sonra Robocam’ı geliştirerek Türkiye’deki Endüstri 4.0 hamlelerine bir yenisini daha ekledi.

YAKINDA ULUSLARARASI PAZARLARA DA SUNULACAK
Tezmaksan’ın daha öncesinde imal ettiği robotlu otomasyon sistemi Cubebox’ta kullanılmak üzere geliştirdiği Robocam, Türkiye’nin alanında yerli-milli tek kontrol ünitesi. Robocam, diğer markaların robotlu makinelerinde de kontrol ünitesi olarak kullanılmaya başlandı. Yakında uluslararası pazara da sunulacak.

“BÜTÜN ROBOTLU MAKİNELERDE KONTROL ÜNİTESİ OLARAK KULLANILABİLİYOR”
Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, kısa süre önce ürettikleri yerli otomasyon sistemi Cubebox’un kontrol ünitesinin de yerli olması isteği ve düşüncesiyle Robocam’ı tasarladıklarını belirterek sürece ilişkin şu bilgileri kaydetti: “Cubebox, verimliliği arttırdığı gibi, hatalı duruşa ve hataya izin vermiyor. Operatör robot iş birliğine yeni bir boyut kazandıran Cubebox, fabrikanın insansız çalışması gereken süreçlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Türkiye kontrol ünitesi üretmediği için küresel piyasada ürünlerinin rekabetçiliği, ne yazık ki istenen seviyede değil. Biz bu açığı kapatmak için robotları kontrol edebilme yeteneğine sahip yazılımın kapsamını genişlettik ve Robocam böylelikle doğdu. Artık bütün robotlu makinelerde kontrol ünitesi olarak çok rahat bir şekilde kullanılabiliyor.”

“ROBOT, ROBOCAM’LA KENDİ PROGRAMINI KENDİSİ YAPIYOR”
Aydoğdu, Robocam’la birlikte operatörlerin program bilmelerine de gerek kalmadığını söyledi: “Robot, Robocam ile kendi programını kendisi yapıyor. Bu operatöre kolaylık sağladığı gibi robotun referans tanımlama işlemleri
esnasında kaybedilen zamanlar da minimize ediliyor.”

Hakan Aydoğdu-Tezmaksan Genel Müdürü

“SALGIN GİBİ KRİZ ANLARINDA ÜRETİMİN DEVAMINI SAĞLAYAN SİSTEME SAHİP OLMALIYIZ”
Robotlu otomasyon sistem ve yazılımlarının yanı sıra ürün verimlilik takip programları da geliştirdiklerini ve üretimin geleceğini bu modellerin belirleyeceğini kaydeden Aydoğdu, Türkiye’nin de bir an önce buna uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi: “Türkiye’de üretimin şu anda devam edebilmesi için insanların iş yerlerine, fabrikalara gitmesi gerekmekte. Oysa Almanya, Kore ve Japonya’daki Covid-19 sebepli ölüm oranlarının azlığı sadece sağlık sisteminin iyi olması ya da sadece alınan kararlarla alakalı değil. Bahsi geçen ülkeler robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri alanındaki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Kriz anlarında insanı koruyan ama üretimin de devamını sağlayan sistem ve modele sahip olmanız, yaşadığınız trajedinin boyutunu minimize edebiliyor. Bu üç ülkede bunu gördük.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir