Connect with us

Finans & Ekonomi

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE MERAK EDİLEN DETAYLAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; şu ana kadar 70 bine yakın firmanın kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunduğu duyurdu. Peki bu ödenekten faydalanabilmek için hangi kriterlere sahip olmak gerekiyor?

 

150 BİN İŞ YERİ COVID-19 SEBEBİYLE FAALİYETLERİNE ARA VERDİ
İçişleri Bakanlığı’nın verileriyle Türkiye’de yaklaşık 150 bin iş yeri, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamındaki tedbirler dolayısıyla faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Hükümetin açıkladığı ekonomik tedbirlerin biri de kasa çalışma ödeneği temin edilmesi. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan söz konusu ödenek “işveren ile işçi arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen” 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgisi maddesine göre veriliyor.

Mali Müşavir Mesut Şenel

TÜBİTAK VE KOSGEB’İN PROJELERİNİ ONAYLADIĞI VE PERSONEL DESTEĞİ SAĞLADIĞI FİRMALARDAKİ DURUM
IFASTURK Mali Müşavirlik ve Denetim Kurucusu Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mesut Şenel, “TÜBİTAK veya KOSGEB’in Ar-Ge çerçevesinde projelerini onayladığı ve personel desteği sağladığı” firmaların kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilme durumuna açıklık getirdi.

“Ar-Ge kapsamında projesi onaylanmış firma çalışanlarının ücreti, projeyi onaylanan kurum tarafından proje süresince destekleniyor” bilgisini aktaran Mali Müşavir Şenel, “Bu sebeple TÜBİTAK veya KOSGEB tarafından Ar-Ge projesi onaylanmış firmaların projede yer alan çalışanlarının uzaktan çalışmaları durumunda, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaları olanaklı görünmüyor.” dedi. Şenel, “destek aldığı personel uzaktan çalışıyorsa”, KOSGEB’in nitelikli eleman desteğinden yararlanan firmaların da ödenekten faydalanamayacaklarını belirtti.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOPARKLARDAKİ DURUM
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının iki aylık geçici uygulamayla Teknopark şirketleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezleri personelinin evden çalışmalarına yönelik aldığı karara işaret eden Şenel, Covid-19 salgını dahilindeki tedbirler doğrultusundaki karar gereği; Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknopark sahalarında faaliyet gösteren firmaların nisan ayı sonuna kadar evden çalışanları için muafiyet ve teşviklerden faydalanabileceklerini kaydetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir