Connect with us

Finans & Ekonomi

EVDEN ÇALIŞIRKEN SİBER SALDIRILARA DİKKAT!

Covid-19 salgınıyla zirve noktaya çıkan evden çalışma sistemi siber saldırılara zemin oluşturuyor. Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz, yazılımların güncel tutulması, kurum içinde güvenlik-gizlilik politikasının oluşturulması ve herkesin her dosyaya erişmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti. Altıngöz, “Siber Koruma Sigortası’yla” siber olay neticesinde sigortalının uğrayabileceği zararların ve üçüncü şahıslarca yöneltilebilecek tazminat taleplerinin teminat altına alındığını kaydetti.

 

Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz, hacker’ların siber saldırı yapabilmek için sistemde açık kolladıklarını belirterek Covid-19 küresel salgını sırasında evinden çalışanları ve şirket yöneticilerini uyardı.

Evden çalışanların kurum verilerine bilgisayar ve telefonlar üzerinden erişmesinin şirketler açısından büyük bir risk taşıdığını kaydeden Altıngöz, yazılımları güncel tutmanın ilk kural olduğunun altını çizdi: “Güncelleştirilmiş yazılımların yanı sıra kurum içinde de güvenlik ve gizlilik politikanızı oluşturmalısınız. Şirket dosyalarında erişim kuralları belirlemeli ve herkesin her dosyaya ulaşmasını engellemelisiniz.”

 

 

SİBER GÜVENLİKTE İŞVERENLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Evden çalışma sürecinde güvenliğin artırılması için işverenlere de görevler düştüğünü ifade eden Altıngöz, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Özellikle VPN ile uzaktan güvenli bağlantı sağlanmalı, iş bilgisayarlarından kişisel verilerinin paylaşımını engelleyecek sistemler oluşturulmalı, bilgisayarların düzenli şifre yenilemelerine yönelik çalışmalar arttırılmalı. Aynı zamanda şirket verilerine uzaktan erişimde mutlaka çift faktörlü kimlik doğrulama kullanmalı.”

Fahri Altıngöz-Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı

SİBER KORUMA SİGORTASI NELER İÇERİYOR?
Siber Koruma Sigortası’yla “siber olay neticesinde sigortalının uğrayabileceği zararların ve üçüncü şahıslarca yöneltilebilecek tazminat taleplerinin teminat altına alındığını” söyleyen Altıngöz, şu bilgileri aktardı: “Siber Koruma Sigortası ile gerçekleşmiş veya gerçekleştiğinden şüphelenilen bir siber olay neticesinde; olayın sebeplerinin ve detaylarının araştırılması, saldırı sonucu itibar korunmasına yönelik danışmanlık masrafları poliçe kapsamında karşılanıyor. Sigortalıya ait web sitesi veya sosyal medya hesaplarından bir siber olay sonucu karalama, telif hakkı, unvan, slogan, ticari isim veya marka ihlali ya da gizlilik haklarının ihlali neticesinde sigortalıya yansıyabilecek tazminat talepleri ve savunma masrafları teminatını da içeriyor. Ayrıca saldırının doğrudan sonucu olarak sigortalıdan yasa dışı yollarla alınan para teminatı ve siber olay sonrası kaybedilen veri ve yazılımların olay meydana gelmeden hemen önceki ya da mümkün olan en yakın haline getirmek gibi pek çok güvence de Siber Koruma Sigortası ile işletmelere sunuluyor. Özellikle bilgisayar sistemlerinin, siber olay neticesinde kısmen veya tamamen devre dışı kalmasının bir sonucu olarak yaşanan iş durması, kişisel veri ve güvenlik bilgilerinin gizliliğinin ihlali nedeniyle üçüncü kişilerden gelebilecek tazminat talepleri ve kişisel verilen korunması kanununun ihlali sebebiyle sigortalıya yansıyabilecek para cezaları teminatı da yine bu sigorta kapsamında olan hizmetlerdendir.

ÇALIŞAN HATALARIYLA OLUŞAN ZARAR DA KARŞILANIYOR
Tüm bunların dışında; siber saldırının sadece hacker’ların sistemlerimize saldırısı olarak düşünülse de çalışan hatası sonucu uğranılacak zararın da bu sigorta ürününden karşılandığının altını çizmekte yarar olacağını düşünüyorum. Şirketlerin almış oldukları önlemlere rağmen zararlı linklere yapılan girişler, oltalama sonucu paylaşılan bilgiler de büyük zararlara yol açabiliyor. Bu ürünün geniş teminat yapısı ile farklı senaryolara yönelik zararların karşılanması hedefleniyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir