Connect with us

Türkiye Gündemi

TÜRKİYE HENÜZ DASK’IN TAM FARKINDA DEĞİL…

Sigorta Cini Genel Müdürü Erdem Aydınlı’nin verdiği bilgiye göre Türkiye’deki 18 milyon konutun 8,8 milyonu; 24 Ocak 2020 tarihinde 6,8’le sarsılan Elazığ’daki 123 bin 310 konutun ise sadece yüzde 35’i DASK’lı. DASK’ın zorunluluk kadar sorumluluk olduğunu da belirten Aydınlı, “Ortalama prime baktığınızda tarifede 133 lira. Buna aylık olarak baktığınızda 11 lira. Konutunuza ait DASK fiyatı hesaplanırken; deprem riski yüksek olan bölgelerde prim miktarı yüksek, riskin düşük olduğu bölgelerde ise bu miktar düşük olmaktadır.” dedi.

 

1999 yılının 17 Ağustos (Marmara) ve 12 Kasım (Düzce) tarihlerinde meydana gelen 7,4 ve 7,2 büyüklüklerindeki depremler sonrası Türkiye’de 27 Eylül 2000 tarihli kanun hükmünde kararnameyle Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) uygulaması başladı. Buna dair işlemleri gerçekleştirmek için de Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruldu. İlgili mevzuat, 18 Ağustos 2012 tarihinde Afet Sigortaları adıyla kanunlaştı. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor.

BİR YILLA SINIRLI KALIYOR
2012’de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu gereğince düzenlenen yönetmeliğe göre yeni elektrik ve su aboneliği için binada DASK sigortası şartı aranıyor. Ancak ev satışları ve kira sözleşmeleri sırasında yaptırılan DASK yalnızca bir yılla sınırlı kalıyor.

18 MİLYON KONUTUN 8,8 MİLYONU DASK’LI
Sigorta Cini Genel Müdürü Erdem Aydınlı, Türkiye’deki 18 milyon konutun 8,8 milyonunun; 24 Ocak 2020 tarihinde 6,8’le sarsılan Elazığ’daki 123 bin 310 konutun ise yüzde 35’inin DASK’lı olduğunu söyledi.

“AYNI ZAMANDA BİR SORUMLULUK”
Bir deprem ülkesinde yaşanıldığını hatırlatan ve tedbir amaçlı hazırlanan çantaların içine DASK poliçesinin de eklenmesini öneren Aydınlı, “Deprem sigortası bir zorunluluk olduğu kadar, aynı zamanda bir sorumluluktur.” dedi.

“HER AYA YALNIZCA 11 LİRA DÜŞÜYOR”
Klasik sigortacılık anlayışının dışında perakende zinciri hizmeti sunduklarını ve www.sigortacini.com.tr üzerinden her an kolayca poliçe satın alınabileceğini ifade eden Aydınlı, şunları dile getirdi: “Müşteriler piyasada bilinen şirketlerden poliçe almayı tercih ediyorlar, teminat bazında herhangi bir farklılık bulunmuyor. DASK poliçeleri metrekare, lokasyon ve binanın yapı tipine göre fiyatlanıyor. Ortalama prime baktığınızda tarifede 133 lira. Buna aylık olarak baktığınızda 11 lira. Konutunuza ait DASK fiyatı hesaplanırken; deprem riski yüksek olan bölgelerde prim miktarı yüksek, riskin düşük olduğu bölgelerde ise bu miktar düşük olmaktadır.”

“TÜRKİYE DEPREM BÖLGESİ HARİTASI” DİKKATE ALINIYOR
Prim miktarının ‘Türkiye Deprem Bölgesi Haritası’ dikkate alınarak hazırlandığının altını çizen Aydınlı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu haritadaki verilere göre Türkiye 5 farklı risk bölgesine ayrılmaktadır. DASK prim hesaplaması yapılırken; 5 farklı deprem risk bölgesi ve 3 farklı bina yapı tarzına göre belirlenmiş 15 tarife fiyatı bilgisi kullanılmaktadır. Deprem sigortası teminat tutarınız bu tarife fiyatı ile çarpıldığı zaman, konutunuza ait DASK prim tutarınız hesaplanmış olur. Ayrıca ödenecek sigorta primlerinde her yıl konutun bulunduğu bölgedeki birim metrekare maliyetindeki artışa bağlı olarak değişiklik olabilmektedir.”

KONUT ALTLARINDAKİ İŞYERLERİ İÇİN DE ZORUNLU
DASK’ın konutların alt katlarında yer alan işyerleri için de zorunlu olduğunu kaydeden Aydınlı, sözlerine şu detayları da ekledi: “İş hanı, otel gibi tamamı ticari faaliyet olan işletmelerde DASK zorunlu değildir. Bu tür yerlerde işyeri poliçesinin içerisinde deprem teminatı alınarak hasar söz konusu olduğunda teminat alacağı sağlanabilmektedir. Öte yandan hasar görmüş bir yer için poliçe geriye dönük yapılmaz, onarım sonrası yeni poliçe yapılıp sonradan oluşabilecek bir hasar için teminat sağlanabilmektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir