Connect with us

Finans & Ekonomi

ENDÜSTRİDE 5G DEVRİMİ…

EGİAD ve İnci Holding’in düzenlediği ve “verimlilik ile dijitalleşme arasındaki ilişkinin” irdelendiği etkinlikte, mobil iletişim teknolojisinin son aşaması 5G’nin veri iletişiminde sağladığı hız ve kolaylığın “endüstriyel üretim ve kentsel yaşamda meydana getirdiği köklü değişiklikler” ve “Endüstri 4.0 sürecindeki fonksiyonu” anlatıldı. 5G ve LTE teknolojilerinin üretimde kullanılan örnek uygulamaları ile “AB ve Türkiye’deki son gelişmelerin” ele alındığı etkinlikte, yeni teknolojiler hakkında bilgiler aktarıldı.

 

Nokia’nın Türkiye CTO’su İhsan Özcan, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve İnci Holding iş birliğiyle organize edilen “Verimlilik ile Dijitalleşme” başlıklı webinarda “manufacturing fabrikaların 5G sürecindeki işleyişleri, ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri” üzerine konuştu.

İhsan Özcan- Nokia Türkiye CTO’su

“ENDÜSTRİDE 5G ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRÜYOR”
“5G’nin gelmesiyle endüstri sektörlerinde hareketlenme başladı. Manufacturing fabrikalarla atağa geçildi.” diyen Özcan, şunları dile getirdi: “Dünyada 7 milyon baz istasyonu var ama 14 milyon fabrika sahası var. Bu da wifi sıkıntısı oluşturuyor. Bu fabrikalarda üretim sıkıntısı oluşturabiliyor. Bu sıkıntının giderilmesi için çalışmalar başlatıldı. 5G’nin endüstriye açılması için çalışmalar hızla sürüyor.73 ülkede 182 operatör 5G’yi başlatmış durumda. 2024 yılında ülkemizde de 5G’nin hayata geçmesi söz konusu. 2035’e kadar da 4.5, 5 veya 6 G kendilerine bu endüstrileri hedef koymuş durumda. 6G ile robotlar değil cobots yaşam da hayatımıza girmiş olacak. Arge elemanları yönünü bu şekilde endüstriye çevirmiş durumda. Memleketimizde ise 4.9 G çalışmaları sürmekte. Bugün düşündüğünüz uygulamaların yüzde 80’inini 4.9 G ile de gerçekleştirebilirsiniz.”

EGİAD ve İnci Holding’in düzenlediği ve “verimlilik ile dijitalleşme arasındaki ilişkinin” irdelendiği webinar etkinliğinde, mobil iletişim teknolojisinin son aşaması 5G’nin veri iletişiminde sağladığı hız ve kolaylığın “endüstriyel üretim ve kentsel yaşamda meydana getirdiği köklü değişiklikler” ve “Endüstri 4.0 sürecindeki fonksiyonu” anlatıldı.

“OTOMASYONDA 5G TEKNOLOJİSİNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
EGİAD Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, Derneğin Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkılıç’ın moderatörlüğündeki programın açılışında, “5G altyapısının yaygınlaşmasıyla üretimde otomasyonun arttığının ve veri iletişiminin kolaylaşmasıyla işletmelerde pek çok hizmetin internet üzerinden sağlanır hale geldiğinin” altını çizdi: “Böylelikle modern insanın gündelik hayatında, istihdamında, tüketim kalıplarında ve en genel anlamda yaşam tarzında hâlihazırda azımsanamayacak bir yere sahip olan bilişimin rolü inanılmaz arttı. Artık insanların yaptığı emek ve iş gücü gerektiren işleri yapabilecek robotlarımız ve makinelerimiz var. Fakat karar verme ile ilgili süreçler de işin içine girince yüksek kapasitede bilgi işlem ihtiyacı bulunmakta. Mevcut şartlarla çok yüksek kapasitede bilgi işleme süreçlerini ve verilerini fabrika içinde yapmanız mümkün olmayabiliyor. Bu noktada, artık robotlara veya makinelere insanın davranışlarını yüklemeye çalışıyoruz ve insan gibi tepki vermelerini bekliyoruz. Tam burada ise 5G teknolojisine büyük iş düşüyor.”

Kaan Özhelvacı- EGİAD Başkan Vekili 

“FABRİKALARDA KABLOLU İLETİŞİM SONA ERECEK”
Özhelvacı, 5G teknolojisinin “dijital dönüşümde ve sanayinin 4’üncü evresinde” birincil derecede rol oynadığını belirtti: “Bu teknoloji ise bizim en büyük hayalimiz olan fabrika içerisindeki nesnelerin bağımsızca hareket edebilmesi ve hareketi esnasında çok daha hızlı haberleşebilmesini mümkün kılıyor. 5G’nin bu kadar heyecan verici olmasının temel sebeplerini ise hem 4G’ye göre kıyas kabul etmez derecede daha hızlı hem de haberleşme teknolojisinin yarattığı gecikmeyi önlemesi olarak sıralayabiliriz. 5G teknolojisi endüstride insanların günlük hayatlarında kullanacaklarından daha fazla yetkinlikte bir uygulama alanı bulacak. Çok uzaktaki bir robotla daha hızlı bir şekilde ve daha hızlı bir bant genişliğinde çalışmamız mümkün olacak. Robotun fabrika içinde binlerce nesne ile aynı anda haberleşmesine olanak sunan büyük bir kapasite hattı sağlayacak. 5G teknolojisiyle birlikte fabrikaların içinde mevcut birçok kablolu iletişim sürecinden vazgeçeceğimizi öngörüyoruz.”

“AKILLI TEKNOLOJİLERİN HIZ KAZANMASI TARIMDA VERİMİ ARTIRACAK”
5G’nin tarım açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Özhelvacı, “5G tarım yatırımları ile çiftliklerdeki izlenmesi zor olan verilerin toplanması kolaylaşıyor. Büyük alanlara yayılan çiftliklerde veri toplama, sensorlar aracılığıyla bilgi elde etme ve anında takip edebilme yetisi gelişiyor. Sulama sistemlerinin tam zamanında çalışması, hayvanların verimliliği en yüksek alanlarda otlaması 5G teknolojisi ile hayal olmaktan çıkıyor. Akıllı teknolojilerin hız kazanmasıyla verimin de artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çevresel açıdan baktığımızda “daha az watt, daha çok bit” sloganıyla özetlenen “düşük enerji tüketerek daha fazla bilgi aktarımının” yeşil dönüşümle uyumlu olduğunu söylemek de mümkün” diye konuştu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir