Eğitim

LOJİSTİKTE KADIN İSTİHDAMINI ARTIRACAK PROJE…

Türkiye, OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development / İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ülkelerindeki kadın istihdamında en düşük orana sahip. Oran 2019’da yüzde 34,4 idi. Covid-19 salgının ortaya çıktığı 2020’de yüzde 30,8’e geriledi. Lojistik gibi bazı sektörlerde oran yüzde 10’ların altında. Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Wilat Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen mentorluk projesiyle “lojistik sektöründeki kadın istihdamının artırılması” amaçlanıyor.

 

 

Bu sektördeki çalışanların yüzde 9,1’inin kadın olduğunu ve donanımlı kadınların yükselme güçlüğü yaşadığını belirten Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy, “Karar verici pozisyonlarda kadınları göremiyoruz. Başka bir ifadeyle lojistik, erkek egemen bir sektör.” dedi.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN KADINLARA ÇOK İHTİYACI VAR”
Kadınların yoğun oldukları eğitim ve bankacılık sektörlerinde bile üst düzey pozisyonlara gelemediklerini vurgulayan Prof. Dr. Özsoy, şunları söyledi: “Oysa Lojistik sektörünün kadınlara çok ihtiyacı var. Kadın yapısı gereği çok detaycı, sorumluluk sahibi ve disiplinli bir profile sahip. Fırsat verildiğinde çok fark yaratacaklarına inanıyorum. Sektörün buna ihtiyacı da var.”

Prof. Dr. Zeynep Özsoy- Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı 

WILAT TÜRKİYE, MENTORLUK PROJESİ…
“Lojistik sektörüne yıllarını veren Berna Akyıldız liderliğinde, alanlarında başarılı ve yetkin kadınların bir araya gelmesiyle kurulan” Wilat Türkiye’nin “kadınların Lojistik sektörüne daha fazla yer almasını ve karar alıcı pozisyonlara ilerlemesini teşvik etmek amacıyla projeler ürettiğini dile getiren Özsoy, yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı: “Danışma kurulu üyesi olduğum Wilat’ın (Women in Logistics and Transport) mentorluk projesi, bunların ilki. Eylül ayında çalışmalarımıza başladık. Dernek statüsündeki Wilat Türkiye, Birleşik Krallık merkezli CiLT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı aslında. Dernek,  üniversiteler ile iş birliği halinde bir mentorluk projesine start verdi. Biz de Altınbaş Üniversitesi olarak kadın öğrencilerimizle bu projede yer alıyoruz. Belirlediğimiz öğrencilerimiz önce bir kişilik envanterinden geçirilecek. Sonrasında ise orta ve üst düzey yöneticilerinden oluşan 10 mentor ile eşleşecek. Bu mentorler, öğrencilerimize lojistik sektöründe rehberlik edecekler. 2018’de Türkiye’ye giriş yapan ve Danimarka firması olan DFDS çalışanları mentorluk görevini üstlenerek bu projeye dahil oldu. Böylelikle sektör, sivil toplum kuruluşu ve üniversite olarak bir araya geldik.” Özsoy, Wilat Türkiye’yle eğitim konusunda da iş birliği hazırlığında olduklarını ve “Lojistik Yönetimi Bölümü” müfredatını da bu kapsamda yenileyeceklerini açıkladı.

YÖNETİM KURULLARINDA KADIN KOTASI…
“Yönetim kurullarında kadın” üzerinde akademik incelemeler yaptığını ifade eden  Özsoy, konuya dair şu detayları paylaştı: “Dünyadaki belli başlı ülkelerde, yönetim kurullarında kadın kotaları var. Bu uygulama, İskandinav ülkelerinde başladı. Şimdi Avrupa ülkelerinde de yayılıyor. Almanya ve Fransa’da kota uygulanmaya başladı. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde yasal olarak kota uygulamasına bir direnç var. Buna rağmen toplum baskısı ve hükümetin el vermesi ile yönetim kurullarında kadın sayısını arttırdılar. Borsa, yatırımcılar ve sivil toplum örgütlerinin baskısı söz konusu. Ama asıl mesele, devletlerin yasal olarak bu kotaları koyması. Asıl etkili olacak olan bu. Avrupa Birliği ülkeleri artık bunu yapıyor. Türkiye’de de şirketlerin bu bilince erişmesi gerekiyor. Böylelikle hem ekonomik hem toplumsal fark oluşacaktır. Ancak kadının istihdama katılma meselesinin sadece faydacı bir yaklaşımla ele alınması da yanlış olur. Kadının hayatın her alanına dahil olması aynı zamanda eşitlik ve adaletin de gereğidir. Konunun etik boyutu da en az pragmatik boyutu kadar önemli.”

“KARAR ALICI KADIN YÖNETİCİ SAYISI ÇOK AZ”
“Bir batılı ülkede kadın avukat veya kadın doktor sayısı zannedilenden azdır. Türkiye’nin böyle olumlu tarafları da var. Ancak o alanlarda da karar alan pozisyonlarındaki kadın sayısı çok az.” diyen Özsoy, akademik dünyada da durumun pek iç açıcı olmadığının altını çizdi: “YÖK’ün veri tabanına baktığınızda, profesörlüğe doğru çıkıldıkça kadınların elimine olduklarını görüyoruz. Çok az sayıda kadın Rektör var örneğin. Ne mutlu ki Altınbaş Üniversitesi bu konuda çok olumlu bir örnek teşkil ediyor 4 büyük fakültemizin dekanı kadın. Bu sayının artması ve diğer üniversitelerde de yaygınlaşması ise en büyük temennimiz.”

Bizi Paylaşın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version