Connect with us

Politik - Analiz

BU ROMEN ATASÖZÜNÜ ÇOK SEVDİK: KÖPEKLER HAVLADI DİYE ATLAR ÖLMEZ!

“Köpekler havladı diye atlar ölmez.” Romenlere ait bu atasözü, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sosyal medyadan destek verirken dile getirilmesiyle bir defa daha Türkiye gündemine oturdu. Peki bu söz ne anlama geliyor ve niçin kullanılmakta?

 

Mircea Lucescu-Romen Teknik Direktör

Önce iki bilgi aktaralım: Bu atasözünü Türkiye’de ilk defa 2001 yılında Galatasaray’ın Teknik Direktörü iken Romen futbol adamı Mircea Lucescu ifade etti. Şampiyonlar ligi sürecinde Beşiktaş’la oynayacakları derbi maçının bu yöndeki taleplerine rağmen Türkiye Futbol Federasyonu’nca ertelenmemesi üzerine söylemişti.

“İT ÜRÜR, KERVAN YÜRÜR” ATASÖZÜNÜN EŞ ANLAMLISI
İkinci bilgi de şöyle: Edebiyatçı Özdemir İnce, spor basının günlerce konuyu tartıştığı süreçte söz konusu Romen atasözünün “Sen başkalarının tepki ve engellemelerine aldırma, doğru bildiğini yap.” anlamına geldiğini açıkladı. Yani bizdeki “İt ürür, kervan yürür” sözünün eş anlamlısıydı. İnce 8 Nisan 2001 tarihli köşe yazısında şunları kaydetmişti: “Tıpkı bizim ‘it ürür kervan yürür’ atasözünün kimseye it demediği gibi Romen atasözü de kimseye köpek ya da at sıfatı yüklemiyor. Tartışmaya katılanların Türkçe bilgisizlikleri karşısında yüzüm kızardı.”

Egemen Bağış ve Leonard Orban

LUCESCU’DAN 11 YIL SONRA EGEMEN BAĞIŞA KULLANDI
İlk defa Lucescu’dan duyduğumuz ve 2001’de gündem oluşturan Romen atasözünü tam 11 yıl sonra bu defa artık unutulmaya yüz tutmuşken Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış kullandı. 2012’de iki günlük resmi temas için Romanya’da bulunan ve mevkidaşı Leonard Orban’la görüşen Bağış, AB konularında iş birliği mutabakatını imzaladı. Türkiye’nin AB üyeliğinin engellenmesine ilişkin soruyu cevaplarken Romen atasözünü kaydetti.

 

Egemen Bağış ve Stefan Füle

GEZİ OLAYLARINDA DA GÜNDEME GELDİ
Egemen Bağış bu sözü hayli sevmiş ve literatürüne almıştı. Haziran 2013’teki Gezi Parkı eylemleri sırasında da dile getirdi. Türkiye’nin büyümesinden rahatsız olduklarını düşündüğü kesimlere “Köpekler istedi diye atlar ölmez” diye seslendi. Asıl hedefindeki isim popülizm yapmakla suçladığı AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle idi. Bağış, olaylarının (o dönemin başbakanı) Recep Tayyip Erdoğan’ı daha da güçlendirdiğini ifade etti: “Türk ekonomisinin bazı çıkar gruplarına eski rantlarını sağlayamamış olmasının tedirginliği içindeler. Köpekler istedi diye atlar ölmez. Türkiye büyümeye devam edecek, engelleyemeyecekler.”

Nihat Zeybekçi-Ekonomi eski Bakanı

17-25 ARALIK 2013 SONRASINDA DA İFADE EDİLDİ
Romen atasözünü Ocak 2014’te bir diğer AK Partili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den işittik. 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde AK Parti iktidarına yöneltilen operasyonları değerlendirirken “Ne yaparlarsa yapsınlar ekonomik ve siyasi istikrarı bozamayacaklar. Kimin sözü hatırlamıyorum, ancak güzel söylemiş. Köpekler istedi diye atlar ölmez. Kardeş eliyle bir şey yapmaya çalışanların hevesleri kursaklarında kalacak.” diye konuştu.

ZEYBEKÇİ, KİMİ KASTETTİĞİNİ AÇIKLADI
Sonrasında Twitter hesabından kimleri kastettiğini açıkladı: “Sözlerimiz Türkiye’mize, milletimize ve bize kast edenleredir. Sözlerim hiçbir cemaat ve mensuplarına değildir. Milletimizin her evladı birlik ve beraberliğimize kastedildiğinde bu tepkiyi gösterir. Kardeş dediklerimiz ilelebet kardeşimizdir, kime ne dediğimiz gayet açıktır. Alınanlar millet ve iradesinin düşmanı değillerse işlerine baksın. Türkiye’mizin siyasi ve ekonomik istikrarına; birlik, beraberlik ve kardeşliğimize, AK Parti iktidarımıza kastedildiğine kimsenin şüphesi yoktur.”

 

Özgür Özel-CHP Grup Başkan Vekili

CHP-AK PARTİ POLEMİĞİNE DE KONU OLDU
Lucescu’nun Türkiye’ye armağan ettiği söz AK Parti ile CHP arasındaki polemikte de gündeme geldi. Ağustos 2018’de CHP’de kurultay tartışmaları yaşanmaktaydı. AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, “Bu işin sonu kayyım” cümlesiyle olayı tiye aldı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Turan’a “AKP’nin grup başkanvekili… İşine bak işine. Kayyım atamadığınız bir CHP kaldı. İnsanda biraz utanma olur. CHP’ye laf ederken şu gerçeği bil ki; köpekler havladı diye atlar ölmez.” diye cevap verdi.

 

Celalettin Güvenç-AK Parti Milletvekili

EN SON BAKAN ALBAYRAK’A DESTEK İÇİN DİLE GETİRİLDİ
Romen atasözünü en son AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, dolar ve Euro kurlarındaki tarihi yükseliş yüzünden eleştiri oklarının hedefi olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “BeratAlbayrakYanındayız” etiketiyle destek mesajı iletirken kullandı.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir