Connect with us

Türkiye Gündemi

BAYRAMDA TATLI TÜKETMENİN 8 KURALI…

Bayram sofraların vazgeçilmezi tatlılar, kontrollü tüketilmediğinde ani şeker yükselmelerine neden oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, bayramda tatlı tüketirken dikkat edilmesi gereken sekiz kuralı anlattı.

Covid-19 nedeniyle hareketler kısıtlandığı için son dönemde kilo artışı ve diyabet riskinin arttığını ifade eden Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, bayramda tatlı tüketimi hakkında bilgi verdi, önemli tavsiyelerde bulundu.

Roksi Menase-Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

Roksi Menase-Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

“YOĞURTLA TÜKETİN”
Tatlı tükettiğinizde aniden enerji yükselmesinin sebebi kan şekerinin yükselmesidir. Bu durum 1 saat sonra tam tersine döner ve yeniden acıkır, yeniden tatlı tüketmek isteyebilirsiniz. Tokluk sürenizi uzatmak için mide boşalımınızı yavaşlatacak bir protein kaynağıyla birlikte tatlınızı tüketmeye özen gösterin. Süt veya yoğurt tatlınızın yanında tüketebileceğiniz güçlü protein kaynakları olduğundan “yoğurtla tatlı tüketilir miymiş” şeklinde bir önyargıya kapılmayın.

“TATLIYLA BİRLİKTE KURUYEMİŞ ŞEKERİ DENGELER”
Liften zengin gıdaların tokluk sürenizi uzatıcı ve kan şekerinizi dengeleyici özelliği vardır. Tatlı yediğinizde yanında liften zengin ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz. Kuruyemişleri çiğ tercih etmeniz kalp sağlığınızı da destekleyecektir.

“TATLI YEDİĞİNİZ GÜN MEYVE TÜKETMEYİN”
Karbonhidrat kaynağı tatlıları yediğiniz zamanlarda farklı karbonhidrat türlerini eleyerek vücudunuza aldığınız yükü azaltabilirsiniz. Örneğin; tatlı yediğiniz akşamlarda taze ya da kuru meyve tüketmeyin. Ayrıca, tatlı tüketeceğinizi bildiğiniz öğünlerde ana yemeğinizin yanındaki diğer karbonhidratlardan ekmek, pide, makarna, pilav, börek türevlerini miktarca azaltarak öğününüzü dengeleyebilirsiniz.

“Haftanın en az 5 günü 30 dakika tempolu yürümek bilimsel kaynaklara göre kilo kontrolünü ve kan şekerini olumlu etkiler”

“HAREKETSİZ KALMAYIN”
Tatlılar, karbonhidrat ve şeker içeriğiyle kalorisi yüksek besinlerdir. Bu dönemde size kilo aldırmalarını istemiyorsanız hareketinizi artırın. Haftanın en az 5 günü 30 dakika tempolu yürümek bilimsel kaynaklara göre kilo kontrolünüzü ve kan şekerinizi olumlu etkiler. Tam kapanma döneminde yürüyüş yapma şansınız yoksa 1 saat ev işi yapmak veya evde egzersiz yapmak da hareketinizi destekleyecektir.”

“PROBİYOTİKLERİ İHMAL ETMEYİN”
Tatlı tüketimi bağırsak floranızdaki bazı yararlı bakterilerin sayılarının azalmasına sebep olabilir. Bu yararlı bakteriler bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi bağırsak problemlerinin önüne geçer. Bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin sayısını artırabilmek ve tatlı tüketiminin yol açtığı zararı önleyebilmek için probiyotikten zengin gıdalar olan yoğurt, kefir ve probiyotik ile zenginleştirilmiş peynirleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.

“Sütlü tatlılar, 3-4 kare bitter çikolata, hurmayla yapılan şekersiz tatlı alternatifleri ve taze meyveler daha masum seçeneklerdir.”

“HAFİF TATLILARI TERCİH EDİN”
Bayram denildiğinde akla şerbetli tatlılar gelir. Baklava, şekerpare, tulumba tatlısı her ne kadar iftar zamanı aranan tatlar da olsa şeker içerikleri ve kalorilerinin yüksek olmasıyla her gün tüketilmemeli. Çoğunlukla hafif tatlılar tercih edin. Örneğin; sütlü tatlılar, 3-4 kare bitter çikolata, hurmayla yapılan şekersiz tatlı alternatifleri ve taze meyveler daha masum seçeneklerdir.

“HER GÜN TATLI YEMEKTEN KAÇININ”
Her gün tatlı yemekten kaçının. Canınınız tatlı istediğinde aşırıya kaçmadan meyveyle bu ihtiyacınızı giderin. Böylece vitamin, mineral ve antioksidan içerikleri sayesinde bağışıklık sistemimize desteklerken; hem vücudumuza yüklü bir miktarda şeker almamış hem de lif içeriğiyle bağırsak hareketliliğimizi artırmış oluruz.

“BİR PORSİYONDAN FAZLA YEMEYİN”
Tatlılar fazla kalori ve şeker içer içerdikleri için bir porsiyonu geçmemeye özen gösterin. Örneğin; 2 adet baklava 330 kalori, 1 porsiyon revani 348 kalori, 4 adet tulumba tatlısı 341 kalori, 1 porsiyon ayva tatlısı 426 kalori,
1 porsiyon irmik helvası 532 kalori, 1 porsiyon sütlaç 268 kalori, 1 porsiyon tavukgöğsü 165 kalori, 2 top dondurma 207 kalori, 3 kare bitter çikolata 115 kalori, 1 porsiyon şekersiz incirli hurmalı muhallebi 165 kalori.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir