Connect with us

Finans & Ekonomi

ÜLKER, YERLİ BİSKÜVİLİK BUĞDAYLARI TARIMA KAZANDIRIYOR

Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden Ülker, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle 5+5 yıllık Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı’nı hayata geçiyor. Ülker, bu anlaşmayla birlikte yerli bisküvilik buğday çeşitlerini ülke tarımına kazandırmayı amaçlıyor.

Ülker’in sürdürülebilir tarım ve hammade tedariği konusunda projeler geliştirdiğini ifade eden Ülker CEO’su Mete Buyurgan, “Daha önce Aliağa Bisküvilik Buğday Projesinde birlikte çalıştığımız Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı’na başlıyoruz.” dedi.

Mete Buyurgan-Ülker CEO’su

Mete Buyurgan-Ülker CEO’su

“ÇİFTÇİYE TERCİH FIRSATI SUNACAĞIZ”
Program sayesinde çiftçilere tercih yapma fırsatı sunacaklarını belirten Ülker CEO’su Mete Buyurgan konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı kapsamında yeni bisküvilik buğday çeşitleri geliştirerek, çiftçilerimize iklim ve toprak yapısına göre en yüksek verimi alabilecekleri çeşitler arasında tercih yapma fırsatını sunacağız. Böylece bisküvilik buğdayların daha geniş bir coğrafyada ekilmesi, dolayısıyla bisküvilik buğday üretiminin devamlılığı sağlanmış olacak. Bu programın hem tarım sektörü hem de ülke ekonomisine farklı iklim ve arazilere uygun yerli tohum kazandırmasının yanı sıra; rekolte artışı, çiftçiye daha fazla gelir getirmesi gibi katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”

“2023 YILI BİSKÜVİLİK BUĞDAY İHTİYACI ALİAĞA BUĞDAYINDAN KARŞILANACAK”
Aliağa Bisküvilik Buğdayı’nın ilk hasadının 2020 yılında yapıldığını hatırlatan Buyurgan: “Bu hasatta yaklaşık 300 ton tohum üretimi hedefimizi yakaladık. Bu tohumları, 2020 Kasım ayında Konya, Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Kırşehir’de tekrar toprakla buluşturduk. Önümüzdeki dönemde sözleşmeli ekim sistemiyle üretimin ve ekim alanlarının da artırılmasını planlanıyoruz. Bu sayede Aliağa Buğday’ı bisküvi endüstrisinde sadece Ülker’in değil diğer paydaşların da kullanımına hazır hale gelecek. 2023 yılında bisküvilik buğday ihtiyacımızın yarıdan fazlasını Aliağa Buğdayıyla karşılamayı hedefliyoruz.” dedi.

Dr. Fatih Özdemir-Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü

Dr. Fatih Özdemir-Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü

“FARKLI İKLİM TÜRLERİNDE YETİŞEN YERLİ TOHUMLAR ÜRETECEĞİZ”
Program sayesinde farklı iklim ve arazi türlerinde yetişebilen “yerli tohumlar” üreteceklerini söyleyen Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, konuyu şöyle detaylandırdı: “Aliağa Bisküvilik Buğdayı’nın uzun gelişim sürecinde verilen emek ve yapılan çalışmalar bugün ülkemizin yerli ve milli bisküvilik buğdayının ortaya çıkarılmasına katkı sağladı. Yeni “Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı” sayesinde farklı iklimler ve arazilerde yetişebilen yerli tohumlar elde edeceğiz. Proje kapsamında 2020-2021 ekim döneminde, yaklaşık 2 bin çeşit aday buğdayın tarla sonuçları izlenecek ve performanslarıyla ön plana çıkanlar tespit edilip ıslah çalışmaları bu çeşitler üzerinden yürütülecek. 5 yıllık süreçte en uygun buğday türünün geliştirilmesi için sulu ve kuru arazilerde, farklı iklimlerde ekim gibi birçok teknik çalışma yapılacak. Ortaya çıkan buğday çeşidi için tıpkı Aliağa’da olduğu gibi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne başvuracağız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir