Connect with us

Gündem

PANDEMİLERİN SOSYAL, PSİKOLOJİK VE SİYASİ ETKİLERİ…

Sosyal bilimlerde Türkiye’de bir ilk niteliğindeki Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin “Korona Sonrası Dünya ve Türkiye: Pandemilerin Sosyal, Psikolojik ve Siyasi Etkileri” temasının ele alındığı 16’ncısında, University College London Davranışsal Değişim Merkezi Direktörü Profesör Dr. Susan Michie, jüri özel ödülüne layık görüldü.

 

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen ve adına düzenlenen Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin 16’ncısının töreni, Covid-19 salgını sebebiyle online yapıldı.

Güler Sabancı-Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı

“BİLİM, İNSANIN VAROLUŞUNUN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİ”
Törende salgın şartlarındaki olağandışı günlerde dünyanın gözü ve kulağının bilim insanlarından gelecek umut dolu haberlerde olduğunu ifade eden Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Bir kez daha bilimin, insanın varoluşunun temel taşlarından biri olduğunu görüyor, bu vasiyetin önemini çok iyi anlıyoruz. Sakıp Bey’in bu inançla temellerini attığı üniversitemiz, bugün dünya için bilim üretiyor, gelecek için bilim insanları yetiştiriyor.” dedi.

“SOSYAL BİLİMLER, GELECEĞİN DÜNYASI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ”
Güler Sabancı, Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin dünya gündemini her zaman yakından takip ettiğinin altını çizdi: “Sosyal bilimlerin sadece bugünü değil, geleceğin dünyasını da anlamak açısından önemli olması nedeniyle bu yılın konusunun hepimiz için büyük önem taşıdığına şüphe yok. Pandeminin etkilerini sosyal, psikolojik ve siyasi boyutları ile ele almak, toplumsal dönüşümün dinamiklerini anlamak adına kıymetli.”

Prof. Dr. Susan Michie- University College London Davranışsal Değişim Merkezi Direktörü

“KURALLARA BAĞLILIK; KABİLİYET, FIRSAT VE MOTİVASYONA BAĞLI”
Jüri özel ödülüne layık görülen davranışsal sağlık psikolojisi profesörü Susan Michie,
University College London’da öğretim üyesi ve Birleşik Krallık Salgın Bilim Kurulu’nda (SAGE) görevli. Kamu sağlığı alanında politik aktivist kimliğiyle de öne çıkan Michie, ödül törenindeki konuşmasında “Psikolojinin Covid-19’la mücadeledeki rolünü anlattı: “Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada hükümetler insanların davranışlarını değiştirmelerini istedi. Fiziksel mesafe koymak, maske takmak, kendimizi izole etmek gibi değişik davranış alışkanlıkları edindik. Ancak kurallara bağlılık kabiliyet, fırsat ve motivasyona bağlı. Bu 3 nokta davranışları doğrudan etkiliyor. Psikologlar Covid-19’un üstesinden gelmek için davranışları anlama ve değerlendirmede önemli bir rol oynuyor.”

“DAVRANIŞLARDA DEĞİŞİMİ SAĞLAN 93 TEKNİK BELİRLEDİK”
“Vatandaşlardan davranışlarını değiştirmeleri isteniyorsa önce sağlık profesyonellerinin, işverenlerin ve politikacıların davranışlarının değişmesi gerektiğini” vurgulayan Michie ardından şunları dile getirdi: “Araştırma grubumuz insanların davranışlarını değiştirmelerini sağlayan 93 farklı teknik belirledi. Bu tekniklerin kullanımı toplumlara, koşullara ve değiştirilmesi istenen davranışlara göre değişiyor. Örneğin, karantina kuralına uyulmasını istiyorsanız para cezası gibi yöntemlerle motivasyonu artırmayı değil; sosyal, finansal ve uygulamaya yönelik kaynakları artırmak gibi yöntemlerle fırsatlarını geliştirmeyi hedeflersiniz. Bu noktada güvenilir liderlik önemli. İletişim dürüst açık ve şeffaf olmalı. Sadece ne yapılacağını söylemeyi değil, bu tavsiyenin gerekçesini de vatandaşa anlatmak gerek. Toplumu iyi tanımak, onları dinlemek ve karar alma sürecine dahil etmek gerek. Hükümetler her zaman bizlerin önerdiklerini yapmazlar ama biz en iyi tavsiyeleri vermeye çalışıyoruz. Umarım Türkiye’de de hükümet davranış bilimi uzmanlarından, psikologlardan yararlanıyordur. Bugün hiç kimse ve hiçbir hükümet kendi başına kendini koruyamaz. İnsanlar birbirine bağlı, üretilecek çözümler küresel olmalı. Ancak birbirimizi koruyarak kendimizi koruyabiliriz.”

16’NCI ÖDÜLLERE REKOR SAYIDA BAŞVURU GELDİ
Sabancı Üniversitesi bünyesindeki Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile İstanbul Politikalar Merkezi’nce organize edilen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde gönderilen makaleler bağımsız ve uluslararası jüri üyelerince değerlendiriliyor. Türkiye’nin ekonomisinden dış politikasına, tarihinden toplumsal dinamiklerine değin çeşitli konularda çalışmaların ödüllendirildiği programın 16’ncısı için 5 farklı kıtasından rekor sayıda başvuru geldi.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN 3 MAKALE…
İnceleme sonunda Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşenur Dal ve Doç. Dr. Efe Tokdemir’in “Toplumlarda Covid-19’a karşı savaşmada, arka planda yatan koşullarla birlikte sosyo-psikolojik dinamikler”; Kadir Has Üniversitesi’nden Onurcan Yılmaz ve Avustralya Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden Ozan İşler’in “Covid-19 tehdidinin dünyada ve Türkiye’deki bilişsel ve davranışsal sonuçları” ve Yaşar Üniversitesi’nden Sinan Alper’in “Covid-19 ile ilgili komplo teorilerine inanmak: Hata değil, insan doğasının bir özelliği” başlıklı makaleleri ödüle değer bulundu.

JÜRİ ÜYELERİ
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer başkanlığındaki jüride şu isimler yer aldı: Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Sarıbay, Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Üskül, Columbia Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Kevin N. Ochsner ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Jay Van Bavel.

2022’NİN TEMASI…
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin 2022 yılı teması şöyle: “Türkiye ve Karşılaştırmalı Örnekler Işığında Küreselleşmenin Geleceği: Devlet Geri mi Dönüyor?”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir