Finans & Ekonomi

SATILAN 2’NCİ EL OTOLARIN YÜZDE 57’Sİ 10 YAŞ VE ÜZERİ…

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, mayıs ayı sonu kademeli normalleşmenin başlaması ve yaz mevsiminin gelmesiyle 2’nci el otomobil piyasasının hareketlendiğini açıkladı: “Haziran ayı ile canlanmanın başlayacağını ve yıl boyunca devam edeceğini düşünüyoruz.”

Aydın Erkoç- Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı 

Her bayram öncesinde piyasada canlanma gözlenmesine rağmen kısıtlamalar sebebiyle bu motivasyonun 2021 Ramazan Bayramı’na yansımadığını belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, süreci şöyle anlattı: “İkinci el otomobil pazarı mart ayıyla birlikte üst üste 6’ncı ayını düşüşle geçirdi. 2020 yılının ilk dört ayında 1 milyon 973 bin 977 adet olan ikinci el pazarı 2021’in ilk dört ayını 1 milyon 469 bin 785 adetle kapattı. Yani pazarda toplamda yüzde 25 oranında bir daralma yaşandı.”

OTOMOBİL PAZARI 2021 NİSAN’DA 2020 NİSAN’A GÖRE YÜZDE 74 BÜYÜDÜ
Nisan 2021’de baz etkisiyle büyüme trendine girildiğini belirten Erkoç, EBS Danışmanlık verileriyle 2020 Nisan’ı 231 bin 977 adetle kapatan otomobil pazarının bir yıl sonrasında yüzde 74,74 artışla 405 bin 351 adede ulaştığını kaydetti: ‘’Ancak nisan sonu itibariyle başlayan sokağa çıkma kısıtlaması ve belirsizlikler sebebiyle vatandaşlar ihtiyaçlarını ve taleplerini ertelemek durumunda kaldılar. Şimdi kademeli olarak kısıtlamaların sona ermesi ve yaz mevsiminin de gelişiyle piyasanın hareketleneceğini düşünüyoruz.”

“2’NCİ ELE TALEBİN ARTACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”
Dünya genelindeki çip krizinin kısa ve orta vadede sıfır araç üretim ve tedariğini sekteye uğratacağını ifade eden Erkoç ‘’Bu durumda ikinci el otomobile talebin artacağını öngörüyoruz. Bu veriler ışığında, Haziran ayından itibaren piyasanın hareketleneceğini ve bu hareketliliğin de yıl boyu süreceğini söyleyebiliriz.” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ DALGALANMA VE YÜKSEK FAİZLERİN ETKİSİ
2021’nin ilk 4 aylık bölümünde Türkiye’de sıfır otomobil satışlarının rekor kırdığını, vatandaşın alım gücününün 2’nci el satışlarındaki tabloya göre anlaşılabileceğini dile getiren Erkoç, yılın birinci çeyreğinde satılan 2’nci ellerin yüzde 84’ünün 5 yaş ve üzeri, yüzde 57’sinin ise 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğu bilgisini verdi. Erkoç döviz kurundaki dalgalanmanın ve yüksek faiz oranlarının da piyasayı olumsuz etkilediğine; oranların düşmesiyle ticaretin hız kazanabileceğini işaret etti.

Bizi Paylaşın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version