Connect with us

Reel Sektör

POSTACI ROBOTLAR, DİREKSİYONSUZ OTOMOBİLLER…

Teknolojik gelişmeler dur durak bilmiyor. Posta hizmetlerinde bundan böyle robotlar da devreye girecek. Kredi kartı büyüklüğündeki taşınabilir laboratuvarlar her an yanımızda olacak. 3 D yazıcıyla basılan biftekler zamanla orijinalinden ayırt edilemeyecek tat ve kıvama gelecek. Direksiyonsuz ve vites kolsuz kullanıcısına bağlanan otomobiller yollara çıkacak.

 

MEHMET HAYDAR

 

 

POSTACI ROBOT: DIGIT

ABD merkezli start-up firması Agility Robotics tarafından geliştirilen insansı robot modeli Digit satışa sunuldu. Ford’un otonom kargo projesini test etmek amacı ile 2 adet Digit satın aldığı belirtildi. ‘Postacı robot’ olarak da anılan modelin fiyatını açıklamayan firma, ilk satışın Ford’a yapıldığını doğruladı.

DIGIT’IN ÖZELLİKLERİ…
İnsan gibi görünen 2 bacaklı Digit, merdiven inip çıkabiliyor. Hafif bir malzemeden üretilen robot, sadece 18 kilogram ağırlığında. Engebeli arazilerde rahatlıkla yürüyebiliyor ve engelleri dengesi bozulmadan aşabiliyor.

KENDİ KENDİNE KATLANABİLİYOR
Otonom teslimat robotları için hayati önemdeki bu özelliğin yanı sıra Digit’ın tasarımında başka bir farklılık daha var: Kendi kendine katlanarak oldukça küçük hacimli bir hale dönüşebiliyor.

Otonom robot teslimat adresine “nereye gitmesi gerektiği ve oraya nasıl gidileceği bilgisiyle donatılan” sürücüsüz araçla ulaşıyor. Nihai noktaya varıldığında araçtan inen robota ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler kablosuz sistemle iletiliyor.

CANLI OTOMOBİL: VISION AVTR

Mercedes-Benz, bilim kurgu filmi Avatar’dan esinlenerek ürettiği yeni konsept otomobilini ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2020 töreninde tanıttı. Vision AVTR adlı ilginç aracın tasarım sürecine katkıda bulunun isimlerden biri de yönetmen James Cameron. Mercedes, otomobili pazarlamayı düşünmüyor. Buradaki asıl amaç şirketin teknolojik başarısını göstermek ve ileriki yıllarda çıkması beklenen araba modellerine yön vermek.

CANLI BİR ORGANİZMA GİBİ…

Mühendisler direksiyonu ve vites kolu olmayan Vision AVTR’ı “kullanıcısına bağlanan ve çevresindeki dünyanın hissedilmesini sağlayan canlı bir organizma” düşüncesiyle tasarladı. Kullanıcının nabzı ile arasında irtibat kurulan bu arabayla; insan, makine ve doğa arasındaki bağlantının güçlendirilmesi hedefleniyor.

ORGANİK BATARYA TEKNOLOJİSİ
Alman otomobil üreticisinin bir diğer hedefi de, “geri dönüştürülebilir malzemelerden imal edilen organik batarya teknolojisi” geliştirmek. Vision AVTR konseptinin 110 kW saat gücüyle nikel veya kobalt gibi minerallerden arınmış bataryasında, grafen bazlı organik hücre kimyası kullanılıyor.

Kritik bir bilgi daha: Vision AVTR, 700 kilometreye kadar çıkabilen sürüş menziline sahip.

3D YAZICIDAN BİFTEK…

İspanyol menşeli Nova Meat şirketi üç boyutlu (3D) yazıcılarla yenilebilir gıda maddeleri basmayı başardı. İspanya’nın Barselona şehrindeki Polytechnic Üniversitesi’nde geliştirilen yöntemle “pirinç, bezelye ve deniz yosunu bileşenlerine protein tozu katılarak et görünümlü bir karışım” elde edildi ve bu harç 3D yazıcılarla biftek şeklinde basıldı. Basılan ürün tam olarak et bifteği görünümünde ve lezzetinde.

VEJETERYEN MÜŞTERİLER İÇİN
Vejetaryen müşteriler için geliştirilen bu yeni biftek, şimdiden et endüstrisiyle rekabet anlamına geliyor. Protein ve besin öğeleri bakımından gerçek bir biftekten daha zengin olan yeni gıda türü, insanların gelecekte şuan hayal bile edemeyeceği kadar tuhaf şeylerle beslenebileceğinin de işareti.

“TADI GAYET İYİYDİ”
Nova Meat’in kurucusu Giuseppe Scionti, gıda sektörünü yakından ilgilendiren olayı şu ifadelerle değerlendirdi: “Yeni biftekleri çok sayıda gazeteciyle yedik ve bitki bazlı prototiplerin hayvan etine benzer bir dokuya sahip olduğunu düşündüler. İlk prototiplerin tadı gayet iyiydi ama henüz hayvan etinin tadını tam alabilmiş değiliz. Ancak bu beni endişelendirmiyor, çünkü son yıllarda hayvan etinin tadının taklit edilmesi için teknolojiler geliştirilmişti. Benim için en büyük zorluk hayvan etine benzer kıvamı ve dokuyu elde etmekti.”

TIPTA TAŞINABİLİR LABORATUVAR DEVRİMİ

ABD’deki Cincinnati Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının geliştirdiği yeni taşınabilir laboratuvar, yalnızca bir kredi kartı büyüklüğünde ve akıllı telefonlara bağlanabiliyor. Tükürükten aldığı verileri saniyeler içerisinde analiz edebiliyor.

Son derece ucuza mal edilen yeni laboratuvar sisteminin tıp alanında önemli değişimlere sebep olacağı belirtiliyor. Söz konusu taşınabilir laboratuvar; HIV, Lyme, sıtma ve Corona virüs gibi salgınları veya depresyon gibi sayısız tıbbi rahatsızlığı saniyeler içerisinde tespit edebiliyor.

 


SON DERECE KOLAY VE HIZLI

Tek kullanımlık bir çipten oluşan laboratuar şöyle çalışıyor: Hasta bu çipi ağzına koyuyor ve kısa bir süre bekliyor. Ardından çip akıllı telefonlara takılıyor ve böylelikle de gerekli analizler yapılıyor. Bütün süreç birkaç saniye içerisinde tamamlanıyor. Sisteme entegreli mobil uygulama sayesinde hastadan alınan verilerin doğrudan ilgili doktora aktarılıyor.

“BÜYÜK YENİLİKLERE KAPI ARALAYACAK”
Prof. Dr. Chong Ahn, minimum maliyetle en çok sayıda kişiye ulaşmak hedefiyle yola çıktıklarını ifade ediyor ve ürettikleri taşınabilir laboratuvarın tıp dünyasında büyük yeniliklere kapı aralayacağını söylüyor. Prof. Dr. Ahn, ileriki dönemlerde bu laboratuvarın kullanımının yaygınlaşmasıyla salgın hastalıkların önemli ölçüde engellenebileceğini vurguluyor.

Ahn’ın ekibinde yer alan doktora öğrencisi Sthitodhi Ghosh ise geliştirdikleri çipin her işlemi otomatik olarak gerçekleştirmesine dikkati çekiyor. O da sistemin yaygınlaşmasının kişisel sağlık hizmetlerini temelinden değiştireceğini öngörüyor.

Kaynaklar:
www.novameat.com
www.webtekno.com
www.ntv.com.tr

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir