Connect with us

Finans & Ekonomi

TARIM VE ORMANCILIĞIN 5 YILI PLANLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3’üncü Tarım ve Orman Şurası’nın 60 maddelik sonuç bildirgesini açıklarken, “Türk tarım ve çok daha ilerilere taşımak istiyorsak ortak akılla şekillendirdiğimiz şura kararlarını yine ortak bir çabayla uygulamaya koymamız gerekiyor.”, “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir.” dedi.

 

 

İlki 1997’de, ikincisi 2004’de yapılan Tarım Şurası’nın üçüncüsü Tarım ve Orman Şurası adıyla 18-21 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşti.

15 yıllık aranın ardından düzenlenen 3’üncü Tarım ve Orman Şurası’nın 60 maddeden oluşan sonuç bildirgesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. AK Parti’nin ilk iktidar döneminde hayat bulan 2004’teki şuranın sonuç bildirgesinde 36 madde vardı. 2’nci ve 3’üncü şuraların bildirgeleri kıyaslandığında birbirine benzer nitelikle kararların yer aldığı görülüyor. Dördüncü şura için 2024 tarihi belirlendi.


“30 BİN ÖNERİ GELDİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı şurayla ilgili açıklamasında, “Oluşturulan web sayfası, SMS ve diğer iletişim mecralarıyla tarım ve ormanın yarını için yaklaşık 30 bin öneri geldi. Gelen bu öneriler 611 kişiden oluşan 21 adet çalışma grubunda tek tek incelendi. Çiftçilerimiz, vatandaşlarımız, akademisyenlerimiz, bu çalışmalara bizzat katıldılar. 18 Kasım’da başlayan ve 3 gün süren 3’üncü Tarım Orman Şurası’nda ise 21 komisyon, hazırlanmış olan Çalışma Belgelerinde yer alan hedef ve stratejiler üzerinde çalışarak komisyon raporlarını hazırladı. Hazırlanan bu komisyon raporları ise toplam 550 kişiden oluşan komisyon üyeleri tarafından oy çokluğu esasına göre kabul edilerek tutanağa bağlandı ve Şûra Başkanlık Divanına teslim edildi. Şura ile tarım ve ormancılıkta, önümüzdeki beş yıl planlanacak ve gelecek 25 yıla ışık tutulacak.” ifadelerine yer verildi.

“ZİRAAT BANKASI’NDAN ALIŞILMIŞIN DIŞINDA DAYANIŞMA”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet ve Kongre Merkezi’nde organize edilen 3’üncü Tarım ve Orman Şurası’nın sonuç bildirgesini duyururken, “Ziraat Bankası, çiftçilerimizle, çok daha etraflıca, geniş kapsamlı ve kredide bugüne kadar alışılmışın dışında bir dayanışmayı sürdürecektir.” dedi.

Şurada alınan kararların tarım ve ormancılık sektörünün gelecek 5 yılını şekillendireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Elbette karar almak önemlidir ama asıl mesele alınan kararları takip edip hayata geçmesini sağlamaktır. Uygulamaya ve politikaya dönüşmeyen her karar, ne kadar güzel, ne kadar güçlü, ne kadar ufuk açıcı olursa olsun havada kalmaya mahkumdur. Çiftçimizin, üreticimizin, rızkını topraktan çıkaran tarım emekçilerimizin hakkını ancak bu şekilde ödeyebiliriz. Türk tarım ve çok daha ilerilere taşımak istiyorsak ortak akılla şekillendirdiğimiz şura kararlarını yine ortak bir çabayla uygulamaya koymamız gerekiyor. Tabii tarımcılık, bunun yanında hayvancılık bütün bunlarla beraber, gerek süt ve süt mamullerinde gerek et ve et mamullerinde atılacak adımlarla inanıyorum ki bu sektörde sizler çok ciddi sınavları veriyorsunuz ve vermektesiniz.”

“TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK, SAVUNMA SANAYİNDEKİ
BAĞIMLILIK KADAR TEHLİKELİ”

“Milletimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir milli güvenlik meselesi haline gelmiştir.” diyen Erdoğan, bu konuya ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir. Kıtaların ve çıkar mücadelelerinin kesiştiği bir bölgede yer alan bizim gibi bir ülke için bu asla göze alınamayacak bir risktir. Tarım politikalarımızı işte bu gerçeklerin üzerine bina ediyoruz. Ülkemiz için güvenlik riski oluşturacak hiçbir adıma şimdiye kadar müsaade etmedik, asla da müsaade etmeyeceğiz.”

“ÇİFTÇİMİZİ KÜRESEL ŞİRKETLERE EZDİRMEYECEĞİZ”
Türk tarımını, küresel tarım ve gıda şirketlerinin güdümüne sokacak her türlü teşebbüsün karşısında olduklarının altını çizen Erdoğan, “Tarım topraklarımızın miras yoluyla bölünmesini gelin birlikte engelleyelim. Bakın iktidara geldiğimizden bu yana hep bunun gayreti içerisindeyiz. Bunu engelleyelim istiyoruz. Çünkü özellikle tarımda bu parçalanmayı, bölünmeyi engelleyebildiğimiz zaman hep birlikte ailece de milletçe de güç kazanırız.
Çiftçimize her türlü araç-gereç, gübre, tohum desteği verelim. Ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayalım. Bu konuların hepsinin arkasındayız, yanındayız. Ama Türk tarımını küresel şirketlerin sadece kar odaklı çalışan çarkı içinde kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Tarımda milli güvenliğimize özellikle öncelik vermeyen her türlü projeye, her türlü dönüşüme, karına-zararına bakmaksızın karşı olduğumuzu altını çizerek bir kez daha ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

“BAKANLIK BÜTÇESİNİN YÜZDE 54,5’İ DESTEKLERE AYRILDI”
Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılı bütçesinin yüzde 54,5’inin tarımsal desteklere ayrıldığına işaret eden Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: “Yani bir önceki yıla göre, tarımsal desteklerimizi yüzde 36,7 oranında artırdık. Tarımsal Gayrisafi Yurt İçi Hasılamız, 37 milyar liradan 2018 yılında, bu rakam da çok önemli, 213,3 milyar liraya ulaştı. Biz tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sıradayız. Fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretimde dünya lideriyiz. Dünyanın 195 farklı ülkesine bin 690 tarım ürünü ihraç ediyoruz. Sebzede üretimin talebi karşılama oranı yüzde 107’ye çıktı. Meyve ürünlerinin tamamına, yakınında kendimize yeter durumda olduğumuzu görüyoruz, göreceğiz. CHP Genel Başkanı’nın sürekli istismar ettiği buğday konusunda, göreve geldiğimizde üretimimiz, iç talebi dahi karşılayamazken, şimdi yüzde 112 gibi çok büyük bir oranı yakaladık. Fakat bunlardan anlamaz, buğdayı göster tanımaz. Böyle bir durum var.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir