Gündem
Kar geri mi dönüyor? Orhan Şen’den dikkat çeken hava durumu mesajı
Meteoroloji uzmanı Orhan Şen, son günlerde kamuoyunda “kar ihtimali zayıfladı” yorumlarının ardından yaptığı değerlendirmede, soğuk hava beklentisinin sürdüğünü ancak kısa vadede kar öngörülmediğini belirtti. Şen, yeni kar ihtimali için 24–25 Şubat tarihine işaret etti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) 16 Şubat 2026 tarihli hava durumu raporuna göre, yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Türkiye’nin büyük bölümünde bahar havası etkisini gösterirken, bazı bölgeler için kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarıları yapıldı.
Yağış ve sis uyarıları öne çıktı
MGM verilerine göre Marmara Bölgesi’nde Sakarya ve Bilecik hariç olmak üzere sağanak yağış bekleniyor. Kıyı Ege ile Antalya çevrelerinde de yağışlı hava etkili olacak. Yağışların özellikle gece saatlerinde İzmir, Aydın ve Manisa çevrelerinde yerel olarak kuvvetlenmesi öngörülüyor.
Sabah ve gece saatlerinde ise İç ve Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve batısında pus ve yer yer sis görülebileceği bildirildi. Uzmanlar, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksama riskine karşı sürücüleri dikkatli olmaya çağırdı.

Dokuz il için sarı kodlu uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli yağış ve olumsuz hava koşulları nedeniyle dokuz il için sarı kodlu uyarı yayımladı. Uyarı verilen iller şöyle sıralandı:
Aydın, Çanakkale, İzmir, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve Muğla.
Sarı kod, hava koşullarının potansiyel risk taşıdığına işaret ederken, vatandaşların ani hava değişimlerine karşı tedbirli olması gerektiği vurgulandı.
Toz taşınımı bekleniyor
Raporda Marmara ve Ege bölgelerinde toz taşınımı beklentisi de yer aldı. Toz taşınımının özellikle solunum yolu rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için risk oluşturabileceği belirtilirken, uzmanlar zorunlu olmadıkça açık havada uzun süre kalınmaması yönünde uyarıda bulundu.
Orhan Şen’den sıcaklık ve kar değerlendirmesi
Meteoroloji uzmanı Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sıcaklık artışına dikkat çekti. Şen, bazı şehirlerde bahar değerlerinin de üzerine çıkılabileceğini belirterek İstanbul’da 18, Ankara’da 18, İzmir’de ise 23 derece civarında sıcaklık beklendiğini ifade etti.

Şen, hafta ortasında kuzeybatıdan gelecek soğuk hava dalgasının iç ve batı bölgelerde sıcaklıkları yaklaşık 10 derece düşürebileceğini ancak bu sistemle birlikte kar beklenmediğini kaydetti. Uzman isim, Ege ve Akdeniz’de ise şiddetli yağmur ihtimalinin öne çıktığını belirtti.
Kar yağışı beklentisine ilişkin değerlendirmesinde Orhan Şen, “Kar ihtimali 24–25 Şubat gibi görünüyor, gelişmeleri izlemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, özellikle büyük şehirlerde kar bekleyen vatandaşların dikkatini çekti.