TRAI 2024 Çalıştayı Raporu’nda “Türkiye’nin yapay zeka teknolojisine yönelik kaynaklarını ve kabiliyetlerini kullanmasının”, “ekosistem iş birliklerinin” ve “kamu, özel sektör, akademi, girişimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışarak bir vizyon geliştirmesinin” önemi vurgulandı. TRAI Direktörü Can Sinemli “Ekosistemin büyümesi ve gelişmesi teşvik edilmeli, yapay zekâ projeleri ve araştırma-geliştirme faaliyetleri artırılmalı.” dedi.
Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI), mayıs ayında gerçekleştirdiği 2024 yılı çalıştayının raporunu kamuoyuyla paylaştı. Özel sektör temsilcileri, teknoloji şirketleri yetkilileri, girişimciler, akademisyenler, basın mensupları, kamu ve STK temsilcileri gibi Türkiye’deki yapay zeka ekosistemine yön verenlerin katıldığı çalıştay 2017 yılından beri organize ediliyor.
TRAI 2024 Çalıştayı’na, özel sektör temsilcileri, teknoloji şirketleri yetkilileri, girişimciler, akademisyenler, basın mensupları, kamu ve STK temsilcileri gibi Türkiye’deki yapay zeka ekosistemine yön verenler katıldı.
YAPAY ZEKÂ SEFERBERLİĞİ…
TRAI 2024 Çalıştayı’nda yapay zeka gündemi, ekosistem iş birlikleri, Türkiye’nin yapay zeka stratejisi ve global ölçekte Türkiye’ye rekabet avantajı sağlayacak çalışmalar konuşuldu. Etkinlikte, “Yapay Zekâ Seferberliği” için atılması gereken somut adımlar belirlendi.
“Türkiye’nin yapay zeka teknolojisine yönelik kaynaklarını ve kabiliyetlerini kullanmasının”, “ekosistem iş birliklerinin” ve “kamu, özel sektör, akademi, girişimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışarak bir vizyon geliştirmesinin” önemi vurgulandı.
TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI…
Çalıştay raporunda yer verilen SWOT analizine göre, Türkiye’nin dijitalleşme altyapısı, stratejik coğrafi konumu ve genç nüfus gibi güçlü yönleri ön plana çıkıyor. Bu avantajlar, Türkiye’nin yapay zekâ teknolojilerini benimsemesi ve geliştirmesi için büyük bir potansiyel sunuyor. Raporda; sağlık, otomotiv, tarım, savunma sanayi gibi kritik sektörlerde yapay zekâ uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemi aktarılıyor.
İŞ BİRLİĞİ HALİNDE OLMAK…
TRAI Direktörü Can Sinemli “Ekosistemin büyümesi ve gelişmesi teşvik edilmeli, yapay zekâ projeleri ve araştırma-geliştirme faaliyetleri artırılmalı.” dedi.
Yetkinlik konusunun altını çizen Sinemli şunları söyledi: “Ülkemizin değerli beyinlerinin yapay zekâya yönlendirilmesi ve bu alanda gelişmeleri sağlanması gerekli. Etik ve güvenilir yapay zekâ alanında çalışmaların artmasına dair endişeler göz önünde bulundurulup bu konudaki araştırma ve çözümler için kaynak ayrılmalı. Bu kapsamda, teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve akademiler ile iş birliği halinde olmak da büyük önem taşıyor.”
Can Sinemli – TRAI (Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi) Direktörü
ETİK, HUKUK VE POLİTİKA BOYUTU…
Yapay zekâ teknolojilerinin etik, hukuk ve politika boyutlarına dikkat çeken Sinemli, konuyu şöyle detaylandırdı: “Yapay zekâ uygulamalarının güvenli, adil ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması, toplumsal kabulü ve sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip. Etik ilkelere uyum, bireylerin haklarının korunması ve veri güvenliği gibi konular, yapay zekânın toplum üzerindeki etkilerini olumlu yönde şekillendirmede temel taşlar olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda yapay zekâya ilişkin mevzuat ve politikaların güncellenmesi, teknolojinin potansiyel zararlarından korunmayı ve toplumun geniş kesimlerinin bu yeniliklerden faydalanmasını sağlar. Bu bağlamda, Türkiye’nin yapay zekâ ekosisteminin etik, hukuki ve politik boyutlarını ele almak, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücümüzü artıracak ve teknolojinin toplumla uyumlu bir şekilde entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur.”
Raporun linki: https://turkiye.ai/wp-content/uploads/2024/07/TRAI-2024-Calistay-Raporu.pdf