
İnsan etkisiyle 1970’den günümüze yeryüzündeki biyolojik çeşitlilikte yüzde 68 oranında azalma meydana geldiğine dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “İnsanlığın refahı, ekosistemlerin sunduğu hizmetlere bağlıdır. Bugün, küresel ekonominin yüzde 50’si doğal varlıklardan elde ediliyor. Bu nedenle tüm canlıların yaşamı için tehdit oluşturan bu sorunun çözümü adına acil olarak harekete geçilmesi gerekiyor. Aksi halde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndaki ilgili başlıklarda yer alan 44 hedefin 35’inin gerçekleşmesi mümkün olmayacak.” dedi.

Deniz Ataç- TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
TEMA Vakfı, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde, biyolojik çeşitliliğin korunması için herkesi harekete geçmeye çağırdı. Sivil toplum, kamu ve özel sektör iş birliğinin önemini vurgulayan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Her geçen gün, gezegenimizi yaşanabilir kılan doğal varlıklar tükeniyor. Yaşanan biyolojik çeşitlilik kaybı, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük krizlerden biri. Artık değişim zamanı, elimizi taşın altına koymak zorundayız.” dedi.
BİYOÇEŞİTLİLİK YÜZDE 68 AZALDI
İnsan etkisiyle 1970’den günümüze yeryüzündeki biyolojik çeşitlilikte yüzde 68 oranında azalma meydana geldiğine dikkat çeken Ataç, “bu endişe verici tabloyu tersine çevirmenin mümkün olduğunu” belirterek şunları ifade etti: “Daha az tüketerek, israftan kaçınarak, tamir ederek, dönüştürerek, paylaşarak, atıkları azaltarak, doğayı kirleten kimyasal kullanımından kaçınarak, iklimi koruyarak, doğadaki ayak izimizi azaltarak, doğal alanların korunması konusunda birlik olarak ve en önemlisi toplumsal duyarlılığımızı artırarak bunu başarabiliriz. Yapacaklarımız sadece bugünü değil, geleceğimizi de korumak demektir.”

İnsan etkisiyle 1970’den günümüze yeryüzündeki biyolojik çeşitlilikte yüzde 68 oranında azalma meydana geldi.
KARALARIN YÜZDE 75’İ İNSAN FAALİYETLERİNİN ETKİSİ ALTINDA
Buzul alanlar hariç karaların yüzde 75’inin insan faaliyetlerinin etkisine maruz kaldığının altını çizen Ataç şu bilgileri aktardı: Yapılan araştırmalara göre, karalarda biyolojik çeşitlilik kaybının yüzde 70’i ise tarım faaliyetlerinden kaynaklanıyor ve tarım faaliyetlerinin, nesli tehlike altında olan 24.000 türün tükenmesinden sorumlu olduğu ifade ediliyor. Buna karşılık, üretilen gıdanın yüzde 33’ü ise ne yazık ki israf oluyor. Denizlerde ve okyanuslarda da yaşamın neredeyse tamamının yok olduğu 245.000 km2 alan bulunuyor. Bunun yanında denizlerin yüzde 66’sı kirlilik ve balıkçılıktan etkilenmiş durumda. Ülkemizde son yıllarda deniz salyası (müsilaj) kirliliği yaşanan Marmara Denizi bu durumun örneklerinden birini oluşturuyor.”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Her geçen gün, gezegenimizi yaşanabilir kılan doğal varlıklar tükeniyor.” dedi.
“KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 50’Sİ DOĞAL VARLIKLARDAN ELDE EDİLİYOR”
Ataç “İnsanlığın refahı, ekosistemlerin sunduğu hizmetlere bağlıdır. Bugün, küresel ekonominin yüzde 50’si doğal varlıklardan elde ediliyor. Bu nedenle tüm canlıların yaşamı için tehdit oluşturan bu sorunun çözümü adına acil olarak harekete geçilmesi gerekiyor. Aksi halde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndaki ilgili başlıklarda yer alan 44 hedefin 35’inin gerçekleşmesi mümkün olmayacak.” diye konuştu.