Connect with us

Finans & Ekonomi

12 MİLYAR DOLARLIK SINIRDA KORBON VERGİSİNE KARŞI GES VE RES…

Yılda 220 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık 120 milyar dolarını AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye’nin 1 Ekim’de ölçümlenmeye başlanan Sınırda Karbon Vergisi dolayısıyla 12 milyar dolarlık ek vergi yüküyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Türkiye’nin herhangi bir yerinde rüzgâr veya güneşten enerji üretip, Türkiye’nin herhangi bir yerinde tüketiminize mahsup edebiliyorsunuz. Koşulsuz mahsuplaşma dediğimiz bu başarılı uygulama ile birlikte 5-6 adeti bulan tüketim tesisinizi konsolide edebiliyorsunuz. Ancak kapasite sorunumuz var. TEİAŞ da bağlantı noktası farklı olan yerlerde kapasiteleri doldurduğunu ifade ediyor. Sanayicilere ve diğer projelere verilen kapasiteler sonucunda mevcut durumda kapasite kalmadığını bildiriliyor. Önümüzde bir de depolamalı GES ve RES projeleri var. Biz bu noktada hükümetimizin önceliği sanayicilere vermesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat sırasında oluşacak ortalama 12 milyar dolar tutarındaki Sınırda Karbon Vergisi’nin GES (Güneş Elektrik Santrali) ve RES (Rüzgar Elektrik Santrali) yatırımlarında sanayiciye öncelik verilmesiyle bertaraf edilebileceğini söyledi.

VERGİLENDİRME 1 OCAK 2025’TE BAŞLAYACAK
Yılda 220 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık 120 milyar dolarını AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye’nin 1 Ekim’de ölçümlenmeye başlanan Sınırda Karbon Vergisi dolayısıyla 12 milyar dolarlık ek vergi yüküyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Tolga Murat Özdemir, “İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil dönüşüm kapsamında Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması ile birlikte hayatımıza giren Sınırda Karbon Vergisi, kapımıza geldi. 1 Ekim’de uygulamaya dair ölçümler yapılmaya başlandı. Bunlar 3 aylık periyodlar halinde raporlanacak ve 1 Ocak 2025’ten itibaren özellikle ilk etapta çimento, demir çelik, alüminyum ve elektrik gibi sektörlerde vergilendirme başlayacak.” dedi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat sırasında oluşacak ortalama 12 milyar dolar tutarındaki Sınırda Karbon Vergisi’nin GES (Güneş Elektrik Santrali) ve RES (Rüzgar Elektrik Santrali) yatırımlarında sanayiciye öncelik verilmesiyle bertaraf edilebileceğini söyledi.

“KAPASİTE SORUNUMUZ VAR”
“Sanayide karbon salımını etkileyen en önemli faktör elektrik tüketimidir. Bacalı sanayinin haricinde yüzde 60 – 70’ten fazlası elektrik tüketiminden kaynaklanıyor. Fabrikalar fosil yakıtlı bir elektrik kaynağından elektriğini karşılıyorsa, bu karbon salımına sebep oluyor.” bilgisini aktaran Özdemir, sanayicilerin karbon salımını azaltmak için güneş veya rüzgâr enerjisi yatırımlarına yönelmek istediğini belirterek şunları kaydetti: “Bununla ilgili başarılı bir mevzuatımız var. Türkiye’nin herhangi bir yerinde rüzgâr veya güneşten enerji üretip, Türkiye’nin herhangi bir yerinde tüketiminize mahsup edebiliyorsunuz. Koşulsuz mahsuplaşma dediğimiz bu başarılı uygulama ile birlikte 5-6 adeti bulan tüketim tesisinizi konsolide edebiliyorsunuz. Ancak kapasite sorunumuz var. TEİAŞ da bağlantı noktası farklı olan yerlerde kapasiteleri doldurduğunu ifade ediyor. Sanayicilere ve diğer projelere verilen kapasiteler sonucunda mevcut durumda kapasite kalmadığını bildiriliyor. Önümüzde bir de depolamalı GES ve RES projeleri var. Biz bu noktada hükümetimizin önceliği sanayicilere vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Tekrar vurgulamak isterim ki ölçümlerin başlaması ile birlikte sanayicimiz bir yıl gibi kısa bir sürede karbon vergisi ile karşı karşıya kalacak. Depolamalı GES ve RES projelerinde imar ve ruhsat süreçlerinden dolayı bir buçuk yıldan önce geliştirilemiyor. Bu konu ile ilgili pozitif ayrımcılık bekliyoruz.”

FİNANSMAN KAYNAĞI İHTİYACI…
“Maliye ve Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek’in de belirttiği gibi önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapacağımız yenilenebilir enerji yatırımlarını, 3 yıla sığdırabilirsek cari açığın önemli bir kısmını kontrol altına almış olacağız.” diyen Özdemir, bu konudaki en büyük problemlerin finansman kaynağı ve kapasite olduğunun altını çizdi.

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil dönüşüm kapsamında Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması ile birlikte hayatımıza giren Sınırda Karbon Vergisi, kapımıza geldi. 1 Ekim’de uygulamaya dair ölçümler yapılmaya başlandı. Bunlar 3 aylık periyodlar halinde raporlanacak ve 1 Ocak 2025’ten itibaren özellikle ilk etapta çimento, demir çelik, alüminyum ve elektrik gibi sektörlerde vergilendirme başlayacak.” dedi.

OSB’LERDE YÜZDE 25 YENİLENEBİLİR ENERJİ…
250 civarındaki üyesiyle GENSED’in bir yandan kamuyla birlikte güneş enerjisinden elektrik üretiminin artması diğer yandan da sektör paydaşlarının başarılı projeler geliştirmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Özdemir, OSB’lerde (Organize Sanayi Bölgesi) elektriğin en az yüzde 10’nun yenilenebilir enerjiden karşılanacak olmasının önemine etti. Özdemir, “yüzde 10’un sadece başlangıç olduğunu düşündüklerini, sanayicinin doğru yapılanmasıyla oranın yakın vadede yüzde 20-25’lere yükseleceğine inandıklarını” açıkladı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir