Avrupa Birliği’nin (AB) uygulamaya koyduğu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ve Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde iyice belirginleşen enerji arzı krizinin “doğal gazın en iyi alternatifi hidrojen için ciddi bir fırsat olduğunu” belirten Dr. Can Sındıraç “Hidrojen teknolojileri temiz enerji kaynağı olarak kullanılmakta olup günümüze özellikle savunma sanayii ve havacılıkta, roketlerde özel bir yakıt olarak kullanılmakla birlikte aynı şekilde denizaltılarda, insansız hava araçlarında da hidrojen ve yakıt pilleri kullanılarak bunların mesafesinin artırılması, en az iki kat düzeyinde mümkündür.” dedi.
Aspilsan Enerji’den Dr. Can Sındıraç, Ege Genç İş İnsanları Derneği’nce (EGİAD) düzenlenen etkinlikte temiz enerji özelliğiyle öne çıkan hidrojen teknolojisinde ulaşılan son noktayı ve hedefleri anlattı.
Uzun yıllardır değerli bir ham madde niteliğindeki hidrojen odaklı teknolojilerin yakın gelecekte enerji ekosisteminde oyunu değiştireceğini ifade eden Dr. Sındıraç, “Dünya ölçeğinde hidrojen ekonomisine geçiş hızlandıkça, yeşil hidrojenin elde edilebileceği en mantıklı yöntem olan suyun elektrolizinin kullanımı yaygınlaşacaktır. Bugün üretilen hidrojenin sadece yüzde 4’ünün elektrolizörler yardımıyla temiz olarak üretildiğini düşünürsek, büyük bir enerji dönüşümü beklenmektedir.” dedi.
Dr. Can Sındıraç- Aspilsan Enerji, Kıdemli Mühendis
DOĞAL GAZIN EN İYİ ALTERNATİFİ…
Avrupa Birliği’nin (AB) uygulamaya koyduğu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ve Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde iyice belirginleşen enerji arzı krizinin “doğal gazın en iyi alternatifi hidrojen için ciddi bir fırsat olduğunu” belirten Sındıraç şunları dile getirdi: “Yurt dışındaki elektrolizör firmaları oldukça güçlü. Geleneksel enerji üretim sistemleri, bir ürün girdisinin bir ürüne dönüştürülmesi gerçekleşmekte olduğundan çok daha oturmuş iş modellerine sahipken, temiz hidrojen ekosisteminin kalbinde yer alan elektrolizörlerin birçok farklı girdiyi birçok farklı ürüne değiştirme durumu, bu sektörün çok daha karmaşık iş modellerine ihtiyaç duymasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden özellikle yerli firmalar için bir iş modeli çıkartılırsa; hidrojen ekonomisine girmek isteyen şirketlere yol gösterici olmak, elektrolizör satın almak isteyen firmaların ilk yatırım maliyetlerini düşürmek, kural koyucular için farkındalık uyandırmak, hidrojen gibi niş alanlarda çalışan başka şirketler için ilham verme isteği amaçları arasında yer almaktadır.”
İHA’LARDA UÇUŞ MESAFESİ ARTIRILABİLİR
Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren firma sayısının yurt dışına nazaran çok az olduğunun altını çizen Sındıraç, “Hidrojen teknolojileri temiz enerji kaynağı olarak kullanılmakta olup günümüze özellikle savunma sanayii ve havacılıkta, roketlerde özel bir yakıt olarak kullanılmakla birlikte aynı şekilde denizaltılarda, insansız hava araçlarında da hidrojen ve yakıt pilleri kullanılarak bunların mesafesinin artırılması, en az iki kat düzeyinde mümkündür.” bilgilerini aktardı.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ENERJİSİNDE ÖNEMİ BÜYÜK”
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer toplantının açılışında şöyle konuştu:“Bir enerji taşıyıcısı olan hidrojenin geleceğin enerji senaryolarında önemli bir yere sahip olacağı beklenmektedir. Bu bağlamda, sürdürülebilir kalkınma enerjisinde, hidrojen enerjisi ile hidrojen ekonomisi kavramları üzerinde durmanın önemi büyük olmakta.
Alp Avni Yelkenbiçer- Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
“YENİ NESİLLERE YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMANIN FORMÜLÜ”
Nisan ayında tamamladığımız İzmir Girişimcilik Araştırma Raporu’nun bulgularına göre, yenilebilir enerji kaynaklarında çalışan startup’ların firmaların yeşil dönüşümünde kolaylaştırıcı olabileceği, firmalara önerilen konuların başında geliyordu. Son iki dönemdir sürdürülebilirlik başlığı altında özellikle temiz enerji kavramına ayrı bir önem veriyoruz; geçtiğimiz aylarda karbon ayak izi üzerine gerçekleştirdiğimiz seminerden sonra bugün de hidrojeni ele almak aslında birbirini tamamlıyor. Bugün henüz emekleme aşamasında olan bu kavram yarın işlerimizin odağında olacaktır. Yeni nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın formülünü sunan yeşil hidrojen enerjisinin, yakın gelecekte sıfır karbon hedefini gerçekleştirmek için kullanılacak alternatiflerden biri olmasına hep beraber şahit olmak dileğimizdir.
“TÜRKİYE’NİN BİRÇOK BÖLGESİNDE POTANSİYEL KAYNAKLAR VAR”
Elektroliz, suyun elektrik akımıyla hidrojen ve oksijene ayrıştırılması işlemidir. Bu işlem, yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve biyokütle gibi kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisi kullanılarak yapılabilir. Türkiye, hidrojen enerjisi teknolojisinde birçok araştırma ve geliştirme faaliyeti yürütmektedir. Özellikle, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliğinin artırılması yönündeki çalışmalar kapsamında, hidrojen enerjisi üretimi ve kullanımı üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin birçok bölgesinde hidrojen üretimi için potansiyel kaynaklar bulunmaktadır.”
ÇALIŞANLARINA RAMAZAN YARDIMINI PLUXEE İLE YAPANLARA SGK PRİMİNDEN YÜZDE 100 MUAFİYET…
BÜYÜK VERİ DEPOLOMAYA “BOYUT ATLATAN” PROJE…
TÜRK ŞİRKETİNDEN TARIM TEKNOLOJİLERİNDE DÜNYADA BİR İLK
KASIM 2024’TE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 47,09…
İNTERNET REKLAM GELİRLERİ 2028’DE TÜRKİYE’DE 2,5 MİLYAR DÜNYADA İSE 3,4 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK…
ZAİM GÜVENÇ’TEN BEŞİNCİ TEKLİ: AŞK DENİZİ…