Connect with us

Araştırma ve Raporlar

E-TİCARET EKOSİSTEMİ TÜRKİYE 2022 RAPORU…

E-ticaretin 2022 yılına dair dünya ölçeğindeki pazar büyüklüğü 5.7 trilyon dolar. 100.2 trilyon dolarlık küresel gayri safi hasıladaki payı yüzde 5,7. Global perakende satışlar içindeki payı ise yüzde 22. Türkiye, hâlihazırda dünyanın 18’inci büyük e-ticaret pazarına sahip. E-ticaretteki büyüme ivmesi, Covid-19 pandemisi sürecindekine nazaran kısmen yavaşlasa da hem Türkiye, hem de dünya genelinde gücünü koruyor. Son 5 yıldır e-ticaretin Türkiye’nin GSYİH’sı içindeki payı artıyor.

 

iyzico, ETİD ve Dogma Alares tarafından hazırlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na göre, e-ticaret sektörünün büyüklüğü 2022 yılında 801 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutar, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yaklaşık yüzde 6’sına denk. E-ticaret işlem sayıları 2020’dekinin 2 kat üzerine çıkarak 4.8 milyar adede yükseldi.

(Soldan sağa) iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, Dogma Alares Kurucu Ortağı Erdal Güner ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi

YENİ ÖDEME YÖNTEMLERİ YAYGINLAŞIYOR
Ortalama sepet faturası 2020’den 2021’e 13 TL, 2021’den 2022’ye 79 TL’lik artış kaydetti. İlerleyen dönemde kredi kartı, banka kartı ve kapıda nakit ödemeye ilaveten; ön ödemeli kartlar, A2A (hesaptan hesaba) ödemeler, dijital cüzdanlar, alışveriş kredileri, kripto paralar ve şimdi al sonra öde (BNPL) gibi alternatif ödeme yöntemleri de daha kullanılır olacak.

TÜRKİYE, DÜNYANIN 18’İNCİ BÜYÜK E-TİCARET PAZARI
Türkiye, hâlihazırda dünyanın 18’inci büyük e-ticaret pazarına sahip. E-ticaretteki büyüme ivmesi, Covid-19 pandemisi sürecindekine nazaran kısmen yavaşlasa da hem Türkiye, hem de dünya genelinde gücünü koruyor. Pandemi döneminde tüketici alışveriş alışkanlıklarında gerçekleşen değişiklik kalıcı hale geldi.

KÜRESEL E-TİCARET BÜYÜKLÜĞÜ 5,7 TRİLYON DOLAR
E-ticaretin 2022 yılına dair dünya ölçeğindeki pazar büyüklüğü 5,7 trilyon dolar. 100,2 trilyon dolarlık küresel gayri safi hasıladaki payı yüzde 5,7. Global perakende satışlar içindeki payı ise yüzde 22. Son 5 yıldır e-ticaretin Türkiye’nin GSYİH’sı içindeki payı artıyor.

Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda hazırlayıcı kurumların yetkilileri şunları dile getirdi:

Orkun Saitoğlu- iyzico CEO’su 

BANKACILIK DIŞI ONLİNE ALIŞVERİŞ İMKÂNI…
iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu: “Türkiye’deki e-ticaret sektörü 2020’den 2021’e gerçekleşen yüzde 69’luk artışı takiben 2021’den 2022’ye yüzde 110’luk bir artışla 801 milyar TL’lik satış hacmine ulaştı. İyzico’nun güvenli ödeme altyapısı sayesinde alışverişin etrafında demokratik bir ekosistem varlığı sağlarken, geliştirdiğimiz ‘iyzico Korumalı Alışveriş’ çözümü ile güvenli ödeme altyapısını kullanıcılarla buluşturduğumuzu ve bu sayede bilinirliği az olan markalar için bir güven simgesi haline geldiğimizi söyleyebilirim. ‘iyzico ile Öde’ seçeneği ile kullanıcılarımıza hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde işlem sağlayabilme imkanı sunuyoruz. Herhangi bir bankacılık hizmeti almayan milyonlarca kullanıcıya da online alışveriş imkanı sağlıyoruz. E-ticaret ve ödeme sistemleri alanındaki trendlerin de etkisiyle önümüzdeki yıllarda ‘iyzico ile Öde’ ve diğer alternatif ödeme yöntemlerinin kredi ve banka kartı harcamalarından alacağı pay artacaktır.”

Erdal Güner- Dogma Alares Kurucu Ortağı

E-TİCARET DENEYİMİNİ İYİLEŞTİRMEDE YAPAY ZEKÂ
Dogma Alares Kurucu Ortağı Erdal Güner: “Dünya genelinde e-ticaret, perakende sektörüne getirdiği pratiklikle birlikte hizmet sektörü için de önemli bir alışveriş kanalı haline geldi. Türkiye, dinamik nüfusu ve dijital çözümlere yatkınlığı sayesinde e-ticaret hacimleri ve işlem sayılarının yıldan yıla sürekli artışına şahit oluyor. Coğrafi konumu itibarıyla küresel ticaret için bir köprü ve lojistik merkez konumunda bulunan Türkiye, e-ihracat teşvikleriyle sektördeki satıcıların ve pazaryerlerinin küresel boyutta rekabete dahil olabilmelerine imkan tanıyor. Yapay zekâ, günümüz e-ticaret deneyimini iyileştirmek için etkin bir biçimde kullanılıyor. E-ticarette maliyet ve süre yönetimi daha da fazla önem arz ediyor. Yayınladığımız bu rapor, yerel ve küresel ölçekte istatistikler ve eğilimlerin ışığında, Türkiye’deki e-ticaret faaliyetinin bugünü ve yarınını anlamak adına önemli bir kaynak oluşturacak.”

Emre Ekmekçi- Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı

DESTEK KARARLARI VE  YENİ İŞ MODELLERİ
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi: “Türkiye’deki e-ticaret payının genel ihracat içindeki payının yüzde 1’den yüzde 4’lere çıkarılması gerekiyor. Artık yabancı müşterilere nasıl ürün satabileceğimiz, pazar çeşitlendirmesi konuları sektörde en çok konuşmamız gereken konular olmalıdır. E-ticarette faaliyet gösteren işletme sayısında pandemi döneminde 7 kat artış yaşandı. Bu yıl itibarı ile e-ticarete giriş yapan KOBİ’lerde yavaşlama var. Sektöre dair açıklanan destek kararlarının yeni iş modellerinin önünü açması bekleniyor. Bu desteklerin aracı, toplayıcı, e-ihracatçı modellerini ortaya çıkaracağını öngörüyoruz. Bundan sonra bize düşen, destekleri doğru kullanıp ihracatı artırmak. Destekler kapsamında yararlanıcılar için pazara giriş rapor desteği, dijital pazaryeri tanıtım desteği, e-ihracat tanıtım desteği, sipariş karşılama hizmeti, depo kira desteği, yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği, çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmet desteği ile pazaryeri komisyon gideri desteği sektör açısından değerli.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir