Connect with us

Finans & Ekonomi

UZAKTAN ÇALIŞMA TERCİHİ YÜZDE 84’E YÜKSELDİ…

2022’nin ilk yarısında yüzde 66 olan uzaktan çalışma isteği 2023’ün aynı döneminde yüzde 84’e yükseldi. Oran, İstanbul’da yüzde 97’si, İzmir’de yüzde 92’si, Ankara’da yüzde 90, Antalya’da ise yüzde 98. 2023’ün ilk altı ayında iş tanımları da değişti. En çok değişim, insan kaynakları, muhasebe, elektronik para ve ödeme imkânı sunan finansal hizmetler sektörlerinde gerçekleşti.

 

2022’nin ilk yarısında yüzde 66 olan uzaktan çalışma isteği 2023’ün aynı döneminde yüzde 84’e yükseldi.

Fenix İnsan Kaynakları (İK) Danışmanlığı’nın 2023 yılına ait ilk yarıyıl istatistiklerine göre, 2022’nin ilk yarısında yüzde 66 olan uzaktan çalışma isteği yüzde 84’e yükseldi. Personelin yüzde 5’i ofisten, yüzde 11’inin ise hibrit çalışmayı yeğlediği belirlendi.

ANKETE 21-45 ARALIĞINDA 4100 KİŞİ KATILDI
İstanbul genel merkezli Fenix İK; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sakarya ve Samsun’da yaptığı anketlerle çalışanların, iş başvurusunda bulunanların ve insan kaynakları yöneticilerinin nabzını tuttu. Ankete yüzde 41’i kadın 21-45 yaş aralığında 4100 kişi katıldı.

EN FAZLA MAAŞ ARTIŞI BEKLENTİSİ OLAN SEKTÖRLER
Ocak-Haziran 2023’e ilişkin istatistiklerde, maaş artışı beklentisinin en çok yazılım, IT ve e-ticaret sektörlerinde olduğu görüldü. Asgari artış oranı yüzde 18. Görüşülen adayların İstanbul’da yüzde 97’si, İzmir’de yüzde 92’si, Ankara’da ise yüzde 90’ı uzaktan çalışmaktan yana. Antalya’daki oran yüzde 98.

Ülker Piri- Fenix İK Kurucusu

UZAKTAN ÇALIŞMA TALEBİNİN SEBEPLERİ
Türkiye genelinde ve yurt dışında işe alım ve diğer İK fonksiyonlarında çözüm hizmetleri veren özel istihdam bürosu Fenix İK’nın Kurucusu Ülker Piri, anketlerde ortaya çıkan istatistikleri şöyle değerlendirdi: “Covid-19 pandemisinin zorunlu kıldığı uzaktan çalışma koşulları başta pek çok kişi tarafından ‘demek böyle de olabiliyormuş’ gibi olumlu karşılansa da gençler için yalnızlaşma, çocuklu çalışanlar için ek zorluklar gibi nedenler de doğurmuştu. Bu nedenle yasaklar kalkıp da ofislere dönme imkânı ortaya çıkınca, yapılan anketlerde ‘ofisten ya da hibrit çalışma’ seçeneklerini tercih edenlerin oranı yüksek çıkıyordu. Fakat pandeminin tamamen gündemden çıkması, okulların normal düzenine geçmesi ve iş dışı sosyalleşme imkânlarının artması fikir değişikliklerine yol açtı. Uzaktan çalışmaya olan talep hızla arttı. Tabii ekonomik zorluklar da çalışanları büyük şehirlerden taşınmaya, işverenleri de farklı şehirlerden daha ucuz maliyetle işe alım yapmaya yönlendirdi.”

DİJİTALLEŞME İŞ TANIMLARINI DEĞİŞTİRİYOR
İstatistiklerde, dijitalleşmenin iş tanımlarında yaptığı değişime de dikkat çekildi. 2023’ün ilk altı ayında iş tanımları en çok insan kaynakları, muhasebe, elektronik para ve ödeme imkânı sunan finansal hizmetler sektörlerinde değişti. Bunda yapay zekâ kullanımının artması etkili oldu. Bordro yöneticisi pozisyonu iş tanımına “RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) deneyimi”; insan kaynakları (İK) yöneticisi pozisyonu iş tanımına “tercihen İK süreçlerinin dijitalize edilmesi projelerinde görev alma”; yetenek yönetimi uzmanı iş tanımına “yetenek matrislerine hakim ve global süreçlerin entegrasyonu gibi dijital süreçlerde yer alma” gibi kriterler eklendi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir